Hlavní obsah

Koalice Spolu se Hamáčkovi omlouvat nebude. Nevidí důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéfové koalice Spolu se ministru vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD) omlouvat nebudou. Hamáček po nich žádá omluvu proto, že ho podle něj označili v úterý kvůli jeho cestě do Moskvy za vlastizrádce. V Rusku chtěl podle Seznam Zpráv vyměnit informace o Vrběticích za dodávky vakcíny Sputnik V.

Foto: ČTK

Marian Jurečka

Článek

„Dokud (Hamáček) detailně nevysvětlí všechny okolnosti plánované cesty do Moskvy, těchto podezření se nezbaví. A žádné omluvy se nedočká,” stojí ve společném prohlášení předsedů koalice.

Podle nich musí odpovědět na několik otázek, jako například proč cestu vůbec plánoval, odkdy o útoku věděl, či co chtěl v Moskvě dělat.

„Nevidím důvod, proč bych se měl Hamáčkovi omlouvat. Uvedl jsem, že pokud by se to potvrdilo, tak je to jednání, které můžu označit za vlastizradu. Nevidím nic, za co bych se měl omlouvat dnes ani v budoucnu,” sdělil Novinkám předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Měl by opustit politiku raketovou rychlostí, Česko není na prodej, cupuje Hamáčka opozice

Domácí

Odmítl také, že by jakékoli jeho vyjádření bylo příliš tvrdé.

Podle něj navíc stále nebyl smysl cesty dostatečně vysvětlen. „Je tu spousta otázek, jako proč o tu cestu vůbec usiloval, proč měl o vakcínách jednat on a ne ministr zdravotnictví,” doplnil.

Ani předsedkyně TOP 09 se nehodlá Hamáčkovi omluvit, také podle ní vicepremiér není schopný vysvětlit okolnosti cesty do Moskvy.

Hamáček podá kvůli článku trestní oznámení, chce 10 milionů korun

Domácí

Kvůli článku pak podává ministr vnitra také  trestní oznámení na autory a bude žalovat vydavatele Seznam Zpráv o odškodné ve výši 10 milionů korun. Informace serveru o tom, že chtěl v Moskvě vyjednat „ututlání” Vrbětic za dávky vakcíny Sputnik V označil opakovaně za lživé.

„Jsem vláčen bahnem a dostávám výhružné e-maily. Udělám vše, abych očistil svoje jméno i jméno sociální demokracie,” řekl ve středu Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám