Kompenzační bonus 2021: Vláda ho opět prodloužila!

Ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz, ČTK

6. května 2021 14:00

Kompenzační bonus až 1000 korun denně pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu zasažené vládními omezeními a dopady pandemie se bude vyplácet i za květen. Na návrh ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) to dnes schválila vláda.

Schillerová na twitteru uvedla, že finanční správě nic nebrání začít zkraje příštího týdne přijímat žádosti.

Kompenzační bonus vyplácí finanční správa na základě zákona, který zvýšil příspěvek z 500 na 1000 korun denně pro podnikatele nebo společníky malých firem. Pracovníkům na dohodu zůstává příspěvek 500 Kč denně. Bonus již není navázaný na nouzový stav a podpora je zaměřená na firmy a podnikatele, u kterých klesly v rozhodném období tržby o 50 a více procent.

Vláda právě schválila prodloužení kompenzačního bonusu na květen. To znamená dalších až 31 tis. Kč pro zasažené podnikatele a dohodáře 👍@financnisprava začne přijímat žádosti hned zkraje příštího týdne. Nenecháme vás v tom! pic.twitter.com/Q5TxWjpdhH

— Alena Schillerová (@alenaschillerov) May 6, 2021

V současnosti finanční správa přijímá žádosti za březen a duben. V pondělí byl poslední termín pro podání žádosti týkající se příspěvku za únor. "Na vládě jsem právě schválili prodloužení kompenzačního bonusu na květen. Nic už tak nebrání finanční správě zkraje příštího týdne přijímat žádosti. To znamená dalších až 31.000 korun pro zasažené podnikatele a dohodáře," uvedla Schillerová.

Ministryně po jednání vlády řekla, že úřad připraví nový aktualizovaný formulář. "Rozhodným srovnávacím obdobím bude duben 2021, který se bude srovnávat s průměrem leden, únor, březen 2020, nebo 2019," řekla Schillerová. Kabinet podle ní reaguje na to, že se opatření proti covidu-19 rozvolňují postupně.

"Kabinet současně schválil čerpání až do 5,76 miliardy z vládní rozpočtové rezervy na kompenzace pro obce za čtyři kompenzační období. Tato částka bude obcím vyplácena do 80 procent jejich podílu ze sdílených daní na té části, která je vyplacena na kompenzacích," doplnila Schillerová.

Pro prodloužení bonusu již není nutné proti minulosti přijímat novelu zákona, vláda tak může učinit jen svým nařízením. Do pondělí finanční správa vyplatila u nového kompenzačního bonusu pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu 328.347 žádostí za osm miliard korun.

Témata: podnikatelé Alena Schillerová Vláda ČR