Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Češi letos většinou zůstanou doma. Na dovolené u nás ale nehodlají šetřit

  13:29
Vše nasvědčuje tomu, že letošní letní dovolenková sezona bude rekordní. V Česku zůstane nejvíce Čechů za poslední dekády. Budou také nejvíce utrácet, nejen za pobyt a stravování, ale také atrakce a další radosti. V nabídkách se pravděpodobně objeví i největší množství ubytovacích zařízení za poslední roky. Potvrzuje to průzkum, který na vzorku 660 respondentů provedl webový vyhledávač ubytování a aktivit Explorio.

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

V Česku se chystá zůstat nadpoloviční většina domácností, skoro třetina z nich už svou rezervaci pro jistotu provedla. Hlavní lokality hlásí již plné kapacity a turisté se tak letos pravděpodobně vypraví i do méně známých končin. To nahrává lokálním provozovatelům ubytování a vzniku nových turistických lokalit.

Údaje společnosti Data Rhymes, která zpracovává data o provedených rezervacích v ubytovacích zařízeních v celé ČR, ukazují celkovou obsazenost na konci července za celou Českou republiku okolo 40 procent. „Nejvyšší obsazenost vykazují apartmány (50 procent) a ostatní typy zařízení zahrnující například kempy nebo víkendové chaty a chalupy (téměř 60 procent). Nejhůře jsou na tom hotely s obsazeností nižší než 20 procent,“ dodává Jan Herget, ředitel Czech Tourism.

14. dubna 2021

„Většina Čechů za poslední rok navštívila nejznámější místa v tuzemsku jako Prahu, Krkonoše, Lipno nebo jižní Moravu, s lázeňským trojúhelníkem a Krumlovem, a tak stále více lidí postupně objevuje méně známé regiony. Proto jsou na vzestupu Krušné hory, Beskydsko a Jeseníky,“ potvrzuje také Ladislav Veselý, ředitel Slevomatu.

Vycestovat za hranice podle Františka Peterky, šéfa vyhledávače ubytování a aktivit Explorio.cz, chce v létě jen necelých 19 procent Čechů a 23,5 procent oslovených domácností zatím vyčkává a má ze zahraničních cest obavy. 

Odrazuje je nejen zvýšená cena dovolené kvůli hrazeným testům, ale také strach ze složitého návratu v případě nákazy koronavirem, propadnutí rezervace, pokud bude rodina pozitivně testovaná nebo nejasná pravidla pro vycestování. Přesně 73 procent oslovených také přiznává, že právě rizika spojená s koronavirem nakonec rozhodnou o cílové destinaci. A pokud už někdo vyrazí do zahraničí, často spíše do sousedních zemí, zejména na Slovensko.

Ideální dovolená

I nadále platí, že Češi chtějí rozumnou kombinaci komfortu a aktivního vyžití. Tento rok tak bude patřit návštěvám pamětihodností a turistice, ať už pěší nebo cyklistické.

Naprostá většina domácností má na dovolenou připraveno mezi 20 až 30 tisíci korunami, přičemž 29 procent Čechů se shoduje, že za dovolenou chtějí utratit více než v předchozích letech. Mohou si to dovolit a skoro dvě třetiny z dotazovaných pandemie domácí rozpočet negativně neovlivnil.

Průzkum Explorio.cz proběhl s 660 respondenty.

Mezi nejvyhledávanější lokality budou tradičně patřit Šumava, jižní Morava, Český ráj, České Švýcarsko, Krkonoše nebo Beskydy a Valašsko. Přestože většina Čechů (60 procent) preferuje ubytování v penzionu, výrazně vzrostla poptávka po apartmánech, chatách a chalupách. Ostatně 81,5 procent oslovených se shoduje, že letos kvůli obavám z nákazy koronavirem upřednostní ubytování v soukromí.

„Zažité návyky Čechů se vlivem pandemie postupně mění. Zatímco dříve byl nejčastěji prodávaným pobytem víkendový wellness, tak teď jsou to týdenní pobyty pro celou rodinu,“ upřesňuje Veselý ze Slevomatu.

Novým standardem se stanou vysoké hygienické nároky na hotel nebo možnost bezplatně stornovat pobyt až den před příjezdem v případě onemocnění koronavirem. Až 69 procent Čechů se na dovolené chce cítit v bezpečí. A pouze polovina se bude rozhodovat jen na základě ceny.

„Hoteliéři a majitelé ubytování se museli novým podmínkám přizpůsobit. Například nyní, v době, kdy ještě není jasné, v jakém módu se hotely otevřou, se covidové storno, tedy možnost zrušit pobyt do 24 hodin před zahájením zdarma, stává naprosto základním požadavkem pro to, aby hosté vůbec udělali rezervaci,” vysvětluje Peterka.

Ubytovatelé sázejí na rodiny s dětmi

Na sezonu se intenzivně připravují hoteliéři, majitelé penzionů, chalup nebo kempů. Naprostá většina z nich očekává, že o prázdninách budou moci fungovat již v běžném módu.

Své nabídky bezesporu budou směřovat k rodinám s dětmi. Až 87,5 procent z oslovených hoteliérů hlásí, že právě české domácnosti s dětmi budou hlavními hosty letošní sezony. Zhruba 60 procent pak sází na stálé hosty, se kterými se vídají každoročně. Naopak se zahraničními turisty, kteří například ve velkých městech nebo lázních tvořili většinu návštěvníků, počítají pouhá dvě procenta. Podobně propadají také firemní hosté, že jejich počet poroste, věří jen 4 procenta dotázaných.

Průzkum Explorio.cz

„Příklon k rodinné turistice je asi nejsilnějším trendem posledních měsíců. Jsou to právě rodiny s dětmi, které opakovaně deklarují chuť utrácet a pořádně si odpočinout od měsíců, kdy musely při uzavřených školách a při práci z domova společně koexistovat. A hoteliéři jdou této poptávce naproti, ve výbavě ubytovacích zařízení, ale také marketingu,” zmiňuje Peterka.

Na extrémně silné letní turistické sezoně, kterou očekávají experti na cestovní ruch, nemusí vydělat jen hoteliéři nebo majitelé penzionů. Zcela nové příležitosti přináší i majitelům chat, chalup nebo apartmánů, právě ubytování pro jednu skupinu bude totiž patřit k nejvyhledávanějším. Průzkum ukázal, že 81,5 procent dotazovaných upřednostňuje právě ubytování v soukromí. Přestože většina Čechů dává stále při pobytu přednost penzionům, tak chaty, chalupy a apartmány se již v oblibě pomalu dotahují na úroveň hotelů.

„Zejména pro rodiny s dětmi, tedy klientelu, která je v současné době připravena nejvíce utrácet, je chata, chalupa nebo apartmán při hledání dovolené volba číslo jedna. Objektů, které je možné letos poprvé bez větších úprav nabídnout k ubytování, jsou desítky tisíc,” vysvětluje Peterka a dodává, že se to týká i mnohých, kteří v minulosti zrekonstruovali chatu nebo chalupu či pořídili investiční apartmán. 

Roli budou hrát také restrikce a kapacitní omezení hotelů a penzionů. I díky tomu by do soukromého ubytování mohly letos zamířit stovky tisíc Čechů a obraty by se mohly pohybovat ve stovkách milionů korun.

Vyšší ceny, lepší služby

Na chuť utrácet samozřejmě reagují i majitelé ubytování, kteří mají teprve nyní možnost nahradit si chybějící výdělky z vánočních, zimních a jarních dovolených. 

Ceny i přes to porostou spíše mírně, protože 71 procent hoteliérů a majitelů ubytování se shoduje, že bude držet ceny na stejné úrovni jako loni, pouze 19 procent očekává, že bude spíše zdražovat.

Investoři v Krkonoších hledají boudy, jež by se daly přeměnit na apartmány

„Pozitivní zprávou je, že poslední měsíce celá řada hoteliérů využila k rekonstrukcím a vylepšením svých zařízení. Covid také urychlil generační obměnu u rodinných podniků a právě mladší generace často lépe čte potřeby současných hostů. Věřím tedy, že Češi za své peníze dostanou výrazně lepší servis než v předchozích letech,” zmiňuje Peterka.

Kdo bude chtít v Česku za dovolenou ušetřit, bude mít možnost i nadále. Roste však počet domácností, pro které česká dovolená už dávno neznamená levnější variantu té zahraniční, ale je to skoro naopak. A právě ti si letos přijdou na své.

Neobjevené skvosty Česka

Agentura CzechTourism každoročně připravuje přehled nejnavštěvovanějších turistických cílů i zapomenutých nebo jinak neobjevených skvostů ze všech regionů Česka. 

„Loňský covidový rok ale pořadím výrazně zamával. Především proto, že z Česka téměř zmizeli zahraniční turisté a výrazně se změnilo i cestování Čechů. Pořadí těch nejnavštěvovanějších za celou Českou republiku se ale příliš nezměnilo. K oblíbeným cílům patří tradičně rozhledny, aquaparky a zábavní rodinné parky, hrady, zámky, muzea apod.,“ doplňuje Herget.

Neobjevené české turistické skvosty
Nejnavštěvovanější turistické cíle 2019 Počet návštěvníků (v tisících)Neobjevené skvosty Česka
PRAHA
Pražský hrad2 587, 5Břevnovský klášter, Praha
Lanová dráha na Petřín2 230,4Winternitzova vila, Praha
Zoo Praha1 456,5Dům U Zlatého prstenu, Praha
STŘEDOČESKÝ KRAJ
AquaPalace Praha, Čestlice1 013,9Zámek Jemniště, Postupice
Kostnice, Kutná Hora - Sedlec482,6Zámek Radim
Chrám svaté Barbory, Kutná Hora347,5Státní zámek Mnichovo Hradiště
JIHOČESKÝ KRAJ
Státní hrad a zámek Český Krumlov386,3Zámek Brandlín
Stezka korunami stromů Lipno310,7Poutní kostel Klokoty, Tábor
Státní zámek Hluboká nad Vltavou292,9Včelín Krušlov, Čestice
PLZEŇSKÝ KRAJ
Pivovar Plzeňský Prazdroj, Plzeň591,7Jízdárna Brandlín
Zoo Plzeň505,0Klášter Plasy
Pivovarské muzeum a Plzeňské historické podzemí, Plzeň244,9Centrum Caolinum, Nevřeň
KARLOVARSKÝ KRAJ
Hrad Loket156,0Posvátný okrsek Ostrov
Miniaturpark Boheminium, Mariánské Lázně113,2Štola č. 1, Jáchymov
Státní hrad a zámek Bečov nad Teplou76,1Historické krovy - Cheb
ÚSTECKÝ KRAJ
Podkrušnohorský zoopark Chomutov316,3Archeoskanzen Březno u Loun
Soutěsky Kamenice, České Švýcarsko307,2Rozhledna Jedlová, Jiřetín pod Jedlovou
Edmundova soutěska, České Švýcarsko298,8Státní zámek Jezeří, Horní Jiřetín
LIBERECKÝ KRAJ
Zoo Liberec402,2Státní hrad a zámek Grabštejn, Hrádek nad Nisou
iQLandia science center, Liberec382,0Státní zámek Zákupy
Centrum Babylon Liberec-Aquapark238,0Šindelka Harrachov
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ
Safaripark Dvůr Králové541,9Muzeum Czech Road Racing, Hořice
Lanová dráha Sněžka, Pec pod Sněžkou310,0Podorlický skanzen v Krňovicích
Stezka korunami stromů Krkonoše, Janské Lázně305,3Kostely kolem Bromouva
PARDUBICKÝ KRAJ
Stezka v oblacích, Dolní Morava300,0Mladějovská průmyslová dráha (úzkokolejka), Mladějov
Muzeum v přírodě Vysočina, Veselý kopec, Hlinsko83,6Východočeský památník celnictví, Králíky
Hrad Svojanov83,5Keltský archeopark Nasavrky
KRAJ VYSOČINA
Zoo Jihlava346,6Hrad Kámen
Vodní ráj, Jihlava164,2Klášter Želiv
Šikland, Zvole nad Perštejnem73,0Zámek a muzeum Velké Meziřičí
JIHOMORAVSKÝ KRAJ
Aqualand Moravia, Pasohlávky806,1Zámek Miroslav
Státní zámek Lednice389,4Zámek Slavkov, Slavkov u Brna
Zoo Brno331,3Státní zámek Lysice
OLOMOUCKÝ KRAJ
Zoo Olomouc348,2Zámek Čechy pod Košířem
Termály Losiny, Velké Losiny239,5Poštovní štola ve Zlatých Horách
Aquapark Olomouc207,1Zámek Plumlov
ZLÍNSKÝ KRAJ
Zoo Zlín682,6Hrad Lukov
Aquapark Uherské Hradiště428,1Muzeum Bojkovska, Bojkovice
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm364,1Betlém v Horní Lidči
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ
Dolní Vítkovice, Ostrava1 370,4Městské muzeum Rýmařov - Expozice Hedva Brokát, Rýmařov
Zoo Ostrava580,1Rozhledna Šibenice, Stěbořice
Landek Park, Ostrava304,6Pěchotní srub M0-55 Na trati, Bohumín
Zdroj:Czech Tourism
Autor:
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zlato raketově zdražilo. Mohou za to Spojené státy, Čína i Rusko

13. dubna 2024

Cena zlata pokořila historické rekordy a podle ekonomů se ještě zdaleka nemusí zastavit. Důvodem...

Sociální sítě jsou nepřítelem hospody, říká šéf obchodu z Prazdroje

18. dubna 2024

Premium Dříve se v hospodě vypilo na jedno posezení více piv, ale byly to spíše desítky. Dneska naopak...

Kansas láká migranty z New Yorku na práci. Zaměstnáme každého, slibuje

18. dubna 2024

„Chcete práci? Přijďte k nám!“ S takovým vzkazem se obrátil starosta Kansas City Quinton Lucas na...

Za pivo i 255 korun. Rozdíly cen jsou v Evropě obrovské, Praha patří mezi levné

17. dubna 2024

Premium Vyrazit na pivo se v Evropě nejvíc prodraží v severských zemích, kde v sobě ceny zahrnují vysoké...

Čínský vývoz do Ruska klesá pod hrozbou amerických sankcí. Moskva to zlehčuje

17. dubna 2024

Čínský vývoz do Ruska klesá. Ukázala to březnová data, podle nichž se tok zboží z z Číny meziročně...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...