Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Strach z mutací covidu: Virolog zmínil nebezpečnou supervariantu i riziko z Indie

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
11. května 2021
05:30

Největší potenciální riziko pro nás představuje Indie - to uvedl v pondělním Epicentru virolog z Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity, Jiří Černý. V pořadu na Blesk.cz hovořil o hlavních hrozbách a rizicích nových variant koronaviru, i o tom, co můžeme čekat od viru zatlačeného do kouta. Zmínil také, proč je pro odborníky důležité sledovat „fitness“ mutací, zásadní roli očkování i  jak pravděpodobný je vznik supervarianty koronaviru.

Podle aktuálních dat je evidentní, že epidemie v Česku i nadále zpomaluje a naše země postupně rozpouští přísná restriktivní opatření. Od pondělí se na základní školy vrátily děti ve všech okresech, otevřely obchody a další služby a venku se můžeme v rámci dodržení rozestupů pohybovat bez zakrytí nosu a úst.

Virolog Černý však i nadále vybízí k ostražitosti: „My určitě nesmíme usnout na vavřínech a musíme si dát pozor na to, aby se to špatné znovu nevrátilo. Vrátit se to může na podzim, už v průběhu léta a všechno to záleží jenom na nás.“ Za zásadní v rámci opatření považuje dodržování hygienických pravidel a to zejména nošení respirátorů v uzavřených prostorách, jako je městská doprava, či obchodní domy.

Údaje o tom, kolik mutací bylo zachyceno v Česku, nepovažuje za alarmující. Zásadnější je podle něj informace o tom jaké mají vlastnosti: „Ve světě se vyskytuje daleko větší množství nejrůznějších mutací. Mutace mají různé biologické vlastnosti, které jim nějakým způsobem zvyšují jejich fitness. Biologové toto slovíčko používají k tomu, aby řekli, jak je daný organizmus schopný se rozmnožovat a u virů zvýšení fitness může znamenat, že zaprvé se zvýší množství lidí, který je takový virus schopný nakazit (…) a nebo nám to může říkat, že tyto mutace jsou schopny překonat nějakou obranu, kterou tady máme dlouhodobě, například imunita, získaná po prodělání onemocnění nebo vakcinaci.“  Jako příklad viru s dobrou „fyzičkou“ uvedl jihoafrickou nebo brazilskou mutaci, které se mohou šířit i v již promořených  populacích.

Video  Maďar o osudových chybách v boji proti koronaviru, neuhasitelném požáru a podmínkách rozvolnění  - Blesk
Video se připravuje ...

Indická varianta a další hrozby mutací

„V současné době je pro nás největším rizikem Indie. Už se tam vyskytují velmi nebezpečné mutace. Vznikla tam mutace, která je tady lidově označována jako indická. Tohle je velký problém, protože tam má ten virus velký prostor, aby se šířil, aby se vyvíjel, aby si zkoušel nové mutace a nové varianty na velkém množství lidí. Tohle je potencionální problém,“ upozornil Černý.

Připomněl i další rizika: „Těmi mohou být i brazilská a jihoafrická mutace, které se začnou výrazně šířit právě v tom okamžiku, když bude větší množství naočkovaných lidí.“  Tento problém podle jeho slov může vzniknout v momentě, kdy například britská mutace bude omezena očkováním a díky rozvolnění a četnějším kontaktům pak může vzniknout větší prostor pro šíření těchto dalších mutací, které se do té doby vedle britské mutace nedokázaly výrazně prosadit. 

Vir zatlačený do kouta

Zmínil také další rizikovou alternativu chování viru a tou je situace, kdy je vir zatlačen do kouta: „Je tedy tlačen k tomu, že vyvine nějaké další mutace, které doposud neznáme a které mohou být nebezpečné a mohou se projevit až s příští sezónou“. Černý zdůraznil, že je velmi důležité si uvědomit, že se musíme zaměřit na omezení viru nejen u nás a rozvinutých zemích, ale také ve zbytku světa. „Ten svět je globalizovaný a my se nemůžeme odstřihnout od toho, co se děje v Africe, ve střední a východní Asii a podobně. Tady skutečně musíme táhnout za jeden provaz.“

Supermutace jako výhra v loterii

Jeden samospasitelný krok podle Černého neexistuje, vakcinace je podle něj ale krokem naprosto zásadním:  „Tím, že naočkujete velkou část populace, tak tomu viru seberete životní prostor, tu možnost se vyvíjet. Vznik supermutace si můžeme představit, jako když virus vyhraje v loterii nebo v bingu. To se nestává každý den a na to, aby se to stalo, potřebuje velké množství virů, které tuto loterii hrají. Čím menší množství toho viru budete mít, a tady to množství omezíte jednak očkováním nebo druhak karanténním opatřením, tak tím omezíte i pravděpodobnost toho, že ty nové mutace budou vznikat. “

Černý také připustil, že s největší pravděpodobností budeme muset vakcíny do budoucna upravovat a přeočkovávat se. „Nemusí to být každý rok, ale tím, jak budeme omezovat životní prostor viru, je do budoucna možné, že budeme moci vyvinout takovou vakcínu, proti které se viry nebudou schopni bránit a přeočkování bude potřeba v nějakých dlouhých intervalech nebo i jen jednou za život,“ uvedl v závěru pořadu Epicentrum.

Video  Epicentrum - Jiří Černý  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

janamala ( 13. května 2021 00:49 )

janamala ( 13. května 2021 00:49 )

joldh ( 11. května 2021 09:42 )

Dej si na čelo křenovou placku, uleví se ti.

sorgedoktor ( 11. května 2021 09:15 )

Ivana Svobodova...To mate hledinku hned po ranu.....Resp co Vas vede k tomu zadya parafrazovat Karla Capka..

Ivana Svobodová ( 11. května 2021 06:10 )

Mutace z něčeho co nikdy nebylo izolováno 🤦Jak dlouho tuhle odpornou agendu pojedete? Lidi se naštěstí probouzí. Až všechno vyjde na povrch, budete všichni včetně médií elektronických lézt kanalama. A to v tom lepším případě ‼️

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa