Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přehled změn: Zahrádky hospod otevřou 17. května, Havlíček zatajil fitka. A rotace žáků skončí

Aktualizováno -
10. května 2021
22:29
Autor: trm, ČTK, simao - 
10. května 2021
11:24

17. května otevřou zahrádky restaurací, schválila dnes vláda. Ovšem nejen to - chystaných změn je mnohem více. Babišův kabinet projednával mj. další postup okolo rotační výuky ve školách, která by měla skončit na 2. stupni taktéž 17. května v části Česka, 24. května pak i ve zbytku krajů. Chystají se rovněž i změny v oblasti kultury a očkování. Na čem všem se dnes vláda dohodla?

Co se mění od 17. května

» Zahrádky hospod otevřou v pondělí 17. května. Pro testované a očkované zákazníky, nebo pro ty, co nedávno prodělali covid.

» Skončí rotační výuka skončí na 1. stupni v celém Česku

» Skončí rotační výuka na 2. stupni v části krajů - Praze, Středočeském, Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském a Libereckém kraji.

» Bude možné pořádat kulturní akce venku až pro 700 lidí.

» Zoologické zahrady budou smět naplnit kapacitu na 50 procent.

» Vnitřní sportoviště pro až 10 lidí po dvojicích a minimáln 15 metrů čtverečních na osobu. Otevřít mají fitness centra či např. badmintonové haly.

Co se změní od 24. května

» Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na 2. stupni v celém Česku.

» Akce uvnitř pro nejvýše 500 lidí.

» Otevřít by mohly hotely a penziony, vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) však toto opatření vládě teprve předloží

Co se změní od 31. května

» Do škol v přírodě budou moct vyjet žáci.

Na zahrádky s testem

„Zahrádky restaurací otevírají od 17.5. v režimu max. 4 hosté u stolu, pokud nejde o osoby ze společné domácnosti. Podmínkou je, aby zákazník byl očkován nebo testován na bázi PCR/POC testů, příp. samotestů nebo prodělal onemocnění COVID-19,“ oznámil nejprve vicepremiér Karel Havlíček na twitteru.

„Dobrá zpráva pro všechny provozovatele zahrádek v rámci restaurací. Od 17. 5. je možné provozovat zahrádky a to v následujícím režimu: 4 hosté u jednoho stolu, pokud se nejedná o příslušníky jedné domácnosti, současně vzdálenost mezi jednotlivými stoly je alespoň 1,5 metru a stejně tak by měla být vzdálenost 1,5 metru od kolemjdoucích osob, jinými slovy ulice, od chodníku nebo od silnice, pokud tam není nějaká jiná bariéra. Současně už nijak jinak dále neomezují zahrádky ve smyslu celkového počtu osob do dané lokality, do dané zahrádky,“ přiblížil dále Havlíček podmínky pro zahrádky na vládní tiskovce.

„Bude možné býti hostem za předpokladu, že se prokáži tím, že jsem byl očkován, nebo tím, že jsem byl testován a to všemi možnými druhy testů počínaje PCR testy, antigenními testy z testovacích center, nebo z pracoviště a nebo samotesty, případně si i mohu přinést vlastní samotest a na místě se otestovat, pokud mi třeba nebude nabídnut daným provozovatelem. Současně to platí pro všechny, kteří prodělali covid-19 a nebylo to déle než 90 dnů,“ doplnil Havlíček.

„Bude to jako u kadeřníků a nebudou si muset zapisovat jména,“ uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Testování by mělo skončit někdy na úrovni pod 25 případů na 100 tisíc obyvatel za sedm dní, podotkl.

Postupný konec rotací ve školách

1. stupeň základních škol přejde od 17. května na výuku bez rotací, děti tak budou mít normální režim výuky. Pro žáky druhého stupně základních škol a nižších ročníků víceletých gymnázií to bude platit v šesti krajích a v Praze, informoval o tom po jednání vlády ministr školství Robert Plaga (za ANO) .

Od 17. května se tak bez rotací začnou učit starší školáci z 2. stupně v sedmi krajích s lepší epidemickou situací, a to v Královéhradeckém, Karlovarském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém a Pardubickém kraji a také v Praze. Od 24. května, pokud to vývoj epidemie dovolí, skončí rotační vyučování i na druhém stupni v celém Česku. Všude začne i teoretická výuka na středních školách bez střídání.

Jasněji je také kolem nedostatkových antigenních testů. Zakázku na dodání 5,6 milionu antigenních testů do škol vyhrála firma Targo Promotion. Dodá testy z Číny za 27,49 Kč/kus, uvedla Správa státních hmotných rezerv.

„Definitivně je schválena ta perioda PCR testování ve školách, kde školy mohou přejít na PCR testování s úhradou státu ve výši 200 korun za provedený PCR test ve frekvenci 1 krát za 14 dní,“ uvedl ministr Plaga. Dokončení tendru si pochvaloval, šéfa SSHR vyzval, aby vypsal tendr na zbývající testy, které budou školy potřebovat do konce školního roku. Jde o dalších téměř 5 milionů testů.

„Jsou to zprávy, které věřím, že jsou dobré pro oblast školství. Ten nákup antigenních testů a pravidla pro PCR testování jsou další kroky, aby ten návrat do škol byl nejenom bezpečný, ale i trvalý a o to nám všem jde,“ ujišťoval Plaga.

Utajné fitka

Co na tiskovce nezaznělo, je to, že za týden se mají otevřít také vnitřní sportoviště až pro deset lidí, pokud budou rozděleni do dvojic a na každého bude vycházet minimálně 15 metrů čtverečních plochy. Vyplývá to z mimořádného opatření, které dnes schválila vláda.

Znamená to od 17. května nejen otevření fitness center, ale také umožnění individuálních sportů uvnitř. Například v badmintonové hale se bude moci hrát na několika kurtech vedle sebe. Nyní platí, že mohou uvnitř sportovat maximálně dva hráči mladší osmnácti let, přičemž mohou být pod dohledem trenéra.

Teoreticky to umožňuje obnovení tréninků pro mládež, ale v praxi je to komplikované mimo jiné proto, že se to například komerčním badmintonovým centrům nevyplatí. Za týden se i tyto haly otevřou pro všechny amatéry. Podmínkou bude stejně jako při jiných nově povolených aktivitách negativní test na koronavirus, úplné očkování nebo lhůta 90 dní od prodělání covidu-19.

Dál bez šaten a sprch

Otevřena jsou jen samotná sportoviště, šatny a sprchy zůstávají uzavřené. Stejně tak lidé nesmějí využívat šatny a sprchy u venkovních sportovišť. V souvislosti s nimi jsou v mimořádném opatření na dvou místech různá pravidla.

První hovoří všeobecně o venkovních sportovištích a jenom uvádí, že je zakázané využívat zázemí. Druhé se týká pravidel pro organizovaný amatérský sport a tam zůstává omezení na maximálně třicetičlenné skupiny, nutnost negativních testů a evidence docházky. Vyplývá z toho, že registrovaní sportovci mohou venku trénovat za přísnějších podmínek, než se mohou scházet rekreační hráči kolektivních sportů.

Bazény, wellness, sauny a solné jeskyně budou muset zůstat pro veřejnost nadále uzavřené. Vnitřní sportoviště patří k nejdéle uzavřeným provozům. Kvůli druhé vlně pandemie jim vláda fungování zakázala od 9. října. Krátce a s mnoha omezeními mohly otevřít v prosinci.

Očkování od 40+ jíž příští týden?

Vládní rada pro zdravotní rizika schválila otevření registrace k očkování pro lidi 45+, přihlásit se mohou od dnešní půlnoci. 

Příští týden se otevře registrace k očkování proti covidu pro lidi ve věku 40 až 44 let. Poté bude zřejmě už pro všechny nad 16 let, řekl Arenberger.

Změny již ode dneška

Ode dneška se v celém Česku opět otevřely všechny zbývající obchody a některé další provozovny služeb, které byly dosud uzavřené. Kromě maloobchodu se mohou otevřít třeba opravny obuvi, autobazary, autosalony, lanovky, solária, hodinářství, zlatnictví či truhlářství nebo cestovní kanceláře. Vláda restrikce uvolňuje na základě šesti balíčků. 

Zmírnila se také pravidla pro nošení ochranných prostředků dýchacích cest venku. Ode dneška je bude nutné nosit ve venkovních prostorách jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Video  Přeočkování Čechů proti covidu: Bude nutné po roce, roce a půl, míní Arenberger. A zmínil obavy z mutací i očkování 40+  - ČTK / Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Soliter56O ( 14. května 2021 06:32 )

Na těch zahrádkách to bude ještě sranda ...

joschi161 ( 12. května 2021 22:11 )

Než se nechat testovat, lépe ať jim to pivo skysne.

krapotkin ( 11. května 2021 14:39 )

Bubáček toho zatajil víc. Třeba, když loni vyplatila vláda podnikatelům cca 36 miliard a důchodcům cca 15 miliard, kam se poděl zbytek z těch 380 miliard a letos vládní zloději v krádežích pokračují, schválili si 500 miliard.

dostojevskij ( 11. května 2021 13:40 )

babylove: budeš se cítit jak král!!!!!!!! Limča za 1700Kč to nemá chybu!!!

zkzkz ( 11. května 2021 10:15 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa