Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vstup reportéra ČT přerušily rakety: Útok v Izraeli má dvě oběti, premiér hrozí odvetou

Aktualizováno -
11. května 2021
16:07
Autor: ČTK, trm - 
11. května 2021
07:50

Rakety odpálené z palestinského Pásma Gazy v jihoizraelském Aškelonu zabily dvě ženy, píše agentura Reuters s odvoláním na záchranné služby. Patrně jde o první izraelské oběti přeshraničního násilí, které začalo v pondělí. Ve chvíli, kdy se útok odehrával, vstupoval do vysílání ČT 24 reportér David Borek. Popisoval mimo jiné, kolik času mají při raketových útocích Izraelci na to, sby se schovali do krytů. Během vstupu se ozvaly varovné sirény. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že Izrael nyní nálety na Pásmo Gazy znásobí.

Podle webu The Times of Israel v Aškelonu raketa zasáhla rodinný dům. Izraelská média nejprve informovala o jednom mrtvém a několika zraněných, z nichž jeden byl ve vážném stavu.

Šéf záchranářů Eli Ben později novinářům potvrdil, že raketová palba z Gazy v Aškelonu zabila dvě ženy. Jednou z obětí je podle izraelských médií 80letá žena.

Ve chvíli, kdy se útok odehrával, vstupoval do vysílání ČT 24 reportér David Borek. Divákům popisoval, kolik času mají Izraelci na to, aby se před útoky přesunuli do krytů. V tu chvíli se ozvaly sirény. „Tak pardon, budeme se muset přesunout.“ řekl ve vysílání Borek. Kamera ČT ještě zaznamenala izraelský potiraketový systém.

Izraelské nálety v Gaze si od pondělního večera podle tamního ministerstva zdravotnictví vyžádaly životy 26 Palestinců včetně devíti dětí a ženy. Podle palestinského ministerstva zdravotnictví je zraněno přes 120 lidí.

„Po zhodnocení situace se rozhodlo, že zesílíme jak četnost, tak sílu útoků,“ prohlásil Netanjahu.

Ministr obrany Benny Ganc, který dnes jednal s představiteli armády a měst na jihu Izraele řekl, že „každý den útoků na izraelské občany posouvá teroristické organizace (v Pásmu Gazy) roky zpět“. „Nepřestaneme útočit, dokud znovu nezavládne klid,“ řekl. Podle něj působí izraelské útoky značné škody palestinským skupinám Hamás a Islámský džihád, které v pondělí zahájily raketovou palbu na Izrael.

Násilné střety z posledních dní mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií kvůli Jeruzalému v pondělí vyústily v raketové útoky Hamásu proti židovskému státu. Na palestinské Pásmo Gazy v odvetě zaútočilo izraelské letectvo. O život přišlo podle palestinských úřadů 20 lidí včetně devíti dětí, téměř sto lidí je zraněných.

Raketové útoky z Pásma Gazy

V pondělí bylo při střetech mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu zraněno více než 700 Palestinců, z nichž 500 muselo být ošetřeno v nemocnici, uvedla agentura AP.

Konflikt ohledně Jeruzaléma v pondělí večer vyústil v raketové útoky palestinského radikálního hnutí Hamás z Pásma Gazy proti Izraeli, které zranily šest izraelských civilistů. V odvetě zaútočilo izraelské letectvo na Pásmo Gazy, o život přišlo podle agentury AP 24 lidí včetně devíti dětí, téměř sto osob bylo podle palestinských úřadů zraněno. Raketová palba z Pásma Gazy pokračovala i v noci, na což Izrael reagoval novými nálety.

„Zasáhli jsme 130 vojenských cílů patřících Hamásu,“ řekl mluvčí izraelské armády Jonathan Conricus s tím, že mezi bombardovanými cíli byly dva tunely. „Podle našich současných odhadů jsme zabili 15 členů Hamásu a Islámského džihádu,“ dodal. Radikální skupina Islámský džihád v pondělí ohlásila, že na židovský stát vyslala na 30 raket. Podle izraelského mluvčího se Izrael nachází stále teprve v počáteční fázi protiútoku.

Podporu Izraeli vyjádřily v průběhu pondělka Spojené státy. Británie a Evropská unie vyzvaly k okamžitému zastavení násilí na obou stranách.

iFender ( 11. května 2021 17:01 )

Nejmladsi z hlavnich religionu sveta si dela naroky na vych.cast Jerusalema. Jerusalem byl jiz v davnych dobach zidovsky,kdy religion Islam vubec ani neexistoval.

Zobrazit celou diskusi