Hlavní obsah

Ministr Arenberger na zdravotním výboru

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se na sněmovním výboru pro zdravotnictví vyjádří k aktuální epidemiologické situaci. Očekává se, že se bude mluvit i o kauzách v souvislosti s jeho majetkovým přiznáním. Jednání začne v 16 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

Živě: Zdravotní výbor 13.5.2021Video: psp.cz

 
Článek

Na programu jednání výboru je také rozvolňování opatření v kultuře a sportu a současná situace v léčebných lázních. K diskuzi je přizvána také hlavní hygienička Pavla Svrčinová či šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Arenberger oznámil mnohonásobně větší majetek, než udával dřív

Domácí

Podle očekávání se ale bude řešit také rozdělování evropských peněz nemocnicím z programu REACT-EU. Podle opozičních poslanců rozhodovala v systému rychlost podání projektu, tedy kliknutí počítačovou myší, což ve středu označili za skandální.

Rovněž poukazovali na to, že uspěly například tři projekty za půl miliardy korun, jež podala Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, do jejího čela by se měl Arenberger vrátit po konci ministerské kariéry.

Arenbergerovo „přiznání“

Přítomné by mohly zajímat přednostně i nové informace o majetkových poměrech Arenbergera. Z aktualizované verze jeho majetkového přiznání je totiž zřejmé, že doposud vykazoval mnohonásobně menší majetek.

Aktuální dokument však vyjmenovává vlastnictví 65 nemovitostí a přiznává také vedlejší příjem zhruba 30 milionů korun, z toho 28 milionů korun ministr ohlásil jako příjem ze své živnosti, 1,5 milionu z pronájmu a 400 tisíc korun za členství v Radě Českého rozhlasu.

Oproti tomu v předchozím přiznání ke konci roku 2019 nahlásil pět nemovitostí a žádný vedlejší příjem. Kritici mluvili o „pohádkovém zbohatnutí“.

Restauratér hosta kvůli testu nemůže vyhodit, nemusí ho ale obsloužit, říká Arenberger

Domácí

Arenberger k tomu uvedl, že získal nemovitosti od rodičů, další nakoupil v průběhu let. Podotkl, že měl daňová přiznání v pořádku, o nutnosti člena vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady podat majetkové přiznání se prý dozvěděl z médií. Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně trvá na tom, že pokud jsou v jeho vysvětlení nějaké nedostatky, musí je objasnit.

Server Seznam Zprávy navíc již dříve upozorňoval, že Arenberger nevykázal milionové příjmy za testování léků v klinických studiích. Ten to odmítl a uvedl, že vedlejší příjem neuváděl kvůli vysokým nákladům, které údajně srazily jeho zisk.

Arenberger: Sputnik je stále ve hře. Kauza Vrbětice nic nemění

Podcasty a pořady

Kritizováno bylo nicméně rovněž to, že jeho ordinace začala získávat výrazně více zakázek poté, co nastoupil v roce 2019 do čela vinohradské nemocnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám