Nejvyšší státní zástupce Zeman končí. ‚Pociťuji tlak ze strany ministryně spravedlnosti,‘ řekl

Pavel Zeman se vzdal funkce nejvyššího státního zástupce. Jeho funkce zanikne k 30. červnu. Zeman svůj krok oznámil dopisem, ve funkci skončí po deseti a půl letech. „V poslední době pociťuji tlak ze strany ministryně spravedlnosti na moji osobu,“ odůvodnil Zeman na tiskové konferenci svůj odchod. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) na webu resortu uvedla, že se o jeho rezignaci dozvěděla v pátek ráno. Jméno nástupce zatím nemá.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizujeme Praha (Aktualizováno: 18:20 14. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Vláda vzala na vědomí skutečnost, že doktor Pavel Zeman se vzdal funkce nejvyššího státního zástupce, a to ke dni 30. 6. 2021. Ministerstvu spravedlnosti bylo dne 14. května 2021 oznámeno písemné oznámení doktora Pavla Zemana o tom, že se vzdává funkce nejvyššího státního zástupce,“ oznámil v pátek odpoledne po jednání vlády vicepremiér a ministr průmyslu a dopravy Havlíček.

Končí vyšetřování kauzy Čapí hnízdo. Policisté o obžalobě Babiše rozhodnou během pár týdnů

Číst článek

Nejvyšší státní zástupce svůj odchod zdůvodnil zhruba o hodinu později na tiskové konferenci. Důvodem rezignace podle něj byly tlaky zejména ze strany ministryně spravedlnosti.

Byl jsem zvyklý tlaky snášet a odrážet, ale uvědomil jsem si, že v současné době velkou část svých sil věnuji odrážení těchto útoků. Tento čas bych měl věnovat ale státnímu zastupitelství. S tímto stavem nejsem spokojen,“ popsal s tím, že zastupitelství je podle něj přesto „nezávislé, apolitické a efektivní“.

O tom, že post opustí, prý přemýšlel dlouho. V minulém roce se například ucházel o post soudce u Evropskou soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Zmínil, že ve funkci nakonec setrval i kvůli kauze Vrbětice. „Vykulminovalo to až spory s exekutivou,“ doplnil. Svůj krok Zeman dopředu neavizoval, protože chtěl, aby to bylo překvapení.

Zemanův odchod z funkce podle jeho slov chod státního zastupitelství neovlivní a zastupitelství zůstane stále nezávislé. Podle Zemana rezignace nebude mít vliv ani na nejnovější kauzu spojenou s výbuchem muničních skladů ve Vrběticích z roku 2014. „Nemám obavu, že by se kauza Vrbětice zasekla. Nemám důvod pochybovat o tom, že by kauza nešla dál. Věřím, že půjde dál. Máme odvážné státní zástupce,“ řekl na tiskové konferenci.

Sám Zeman o svém dalším směřování nemá konkrétní představu, zatím zůstává i po rezignaci státním zástupcem a o dalších krocích se chystá teprve přemýšlet.

Zemanův nástupce?

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová v tiskové zprávě uvedla, že rezignaci nejvyššího státního zástupce respektuje. Podrobnosti k dalšímu vývoji nepopsala.

„Vzhledem k tomu, že jsem rezignaci nejvyššího státního zástupce neočekávala a nebyla doručena na ministerstvo spravedlnosti, navíc Pavel Zeman do 30. června 2021 zůstává ve funkci, jméno jeho nástupce s ohledem na výše uvedené sdělím až následně,“ stojí ve zprávě.

Benešová později v pátek zareagovala i na Zemanova slova, která zazněla na jeho tiskové konferenci. „Na vystoupení jsem původně nechtěla reagovat. Považuji je za jednostranné a poněkud laciné. Je tak těžké bránit se něčemu, co zůstalo nevyřčeno, ale hlavně se nestalo,“ sdělila Benešová. Zeman by podle ní měl konkretizovat politické tlaky, pokud o nich hovoří.

 „Za sebe mohu říct, že jsem do práce státních zástupců nikdy nezasahovala a žádných tlaků z mé strany vůči jeho osobě si nejsem vědoma,“ dodala Benešová. Doplnila, že Zemana přes měsíc neviděla. „A o svých krocích mne vůbec neinformoval,“ uvedla.

O tom, že Zeman opouští svou funkci, se podle ministra dopravy, průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) na vládě nedebatovalo. „Nebyla k tomu diskuse, byl to jen bod pro informace k tomu, že písemné oznámení přišlo, aniž by bylo řečeno proč. Ministryně mu oficiálně poděkuje,“ řekl.

Za odvedenou práci už Zemanovi poděkoval například vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). „Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice,“ napsal na twitter.

Pavel Zeman je špičkový právník a profesionál. Děkuji mu za roky práce pro Českou republiku, mimo jiné i za spolupráci v kauze Vrbětice. Přeji mu hodně štěstí v osobním i pracovním životě.

15:20 – 14. 05. 2021

9 181

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že neumí vyhodnotit, jak významnou roli v odchodu Zemana z funkce sehrál jeho vztah s ministryní. „Zeman sám připustil, že o svém konci ve funkci přemýšlel už delší dobu, a když minulý rok podal kandidaturu na soudce evropského soudu ve Štrasburku, už tak částečně naznačil, že po 10 letech asi hledá nové výzvy.“

Podle prezidenta Unie státních zástupců Jana Laty není Zemanův odchod v „současné nestabilní společenskou a politickou situaci“ šťastný. „S jeho érou zůstane spojeno výrazné posílení důvěryhodnosti i sebevědomí státního zastupitelství a za to mu patří poděkování,“ dodal v prohlášení. Podle Zemana ale nikdy není vhodná doba na odchod.

Spekulace o odchodu

O odchodu Pavla Zemana z postu nejvyššího státního zástupce se spekulovalo v posledních týdnech. Ministryně spravedlnosti v poslední době mluvila o svém záměru podat na něj kárnou žalobu.

‚Vše vyhodnocujeme.‘ Benešová po Babišově kritice couvá, kárnou žalobu na Zemana zatím nepodala

Číst článek

Vadilo jí, že informoval o kauze výbuchů ve Vrběticích, která vyvolala diplomatickou roztržku s Ruskem. Podle Benešové tak zasahoval do věci, ve které nevykonává dozor ani dohled.

Zemana se ale zastal jak premiér Andrej Babiš (ANO), tak i šéf dozorového Krajského státního zastupitelství v Brně.

Pavel Zeman je nejvyšší státní zástupce více než deset let, funkce se ujal v lednu 2011. Specializuje se na legislativu, analytiku a metodiku a mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech. Vystudoval fakulty právnickou (obor právo) a filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze.

Nejvyšší státní zástupce v prosinci 2019 po přezkumu obnovil stíhání Babiše v případu Čapího hnízda, řízení podle něj bylo zastaveno nezákonně a předčasně.

V čele NSZ od roku 2011

Pavel Zeman se narodil 18. listopadu 1972 Plzni. Vystudoval fakulty právnickou (obor právo) a filozofickou (obor politologie) na Univerzitě Karlově v Praze. V letech 1998 až 2001 působil jako právní čekatel Okresního státního zastupitelství Plzeň-město, po jmenování státním zástupcem v roce 2001 působil na Okresním i Krajském státním zastupitelství v Plzni, poté nastoupil na Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) v Brně do jeho mezinárodního odboru.

Šéfžalobce Zeman: Nenabyl jsem dojmu, že by chtěl Hamáček kauzu Vrbětice utlumit nebo ukončit

Číst článek

V letech 2004-2011 byl prvním zástupcem České republiky u Eurojustu (instituce Evropské unie pro právní spolupráci se sídlem v nizozemském Haagu), byl zároveň nejmladším zástupcem v této právní organizaci ze všech členských zemí.

Od 1. ledna 2011 je nejvyšším státním zástupcem (jmenován byl 27. října 2010). Možnosti zrušit rozhodnutí níže postaveného žalobce o zastavení stíhání Pavel Zeman využil jen v několika procentech případů, při posuzování využití tohoto mimořádného kasačního oprávnění „vždy zvažuje i účelnost takového rozhodnutí pro další řízení a postavení obviněného“. Například V roce 2018 dostal Zeman k přezkoumání 1007 usnesení a zrušil jich 35, o rok dříve do bylo 32 z 1047 zkoumaných.

Zeman se specializuje na legislativu, analytiku a metodiku a mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech.

ako, dok, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme