Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Generálka na jedničku. Reprezentace ovládla České hry a jasně přehrála Rusy

Deváté vítězství v přípravě na mistrovství světa a zisk poháru za triumf na Českých hrách. Hokejová reprezentace se naladila na šampionát v Rize nejlépe, jak mohla, když nedala Rusku šanci po výsledku 4:0. Svěřenci Filipa Pešána přehráli sbornou v této sezoně poprvé. Trefili se útočníci Zadina, Sekáč, Flek a Tomáš Zohorna. První nula v národním týmu patří Šimonu Hrubcovi. Rusové budou příští týden v pátek prvním soupeřem Čechů na mistrovství.

Radost českých hokejistů
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

V domácí sestavě se poprvé v přípravě na MS objevila další posila z NHL útočník New York Rangers Chytil a poprvé nastoupil i Jan Kovář, který převzal kapitánské céčko od Tomáše Zohorny. Posilu ze zámoří nasadili i Rusové, za které nastoupil forvard Columbusu Grigorenko.

Do první výraznější šance se dostali v 9. minutě hosté, po českém zaváhání na útočné modré čáře se dostal do brejku Burdasov, trefil ale jen tyč. V polovině první třetiny se prosadili Češi, když se po samostatné akci prosadil Zadina, jenž střelou přes obránce překvapil debutujícího brankáře sborné Fedotova.

Vedoucí branka český tým povzbudila a byl aktivnější. Fedotov měl mnohem více práce než jeho protějšek Hrubec, druhý gól ale v úvodní dvacetiminutovce neinkasoval. Hned na začátku druhé části ale Burdasov zastavil Sekáče ve velké šanci jen za cenu faulu a český útočník z trestného střílení Fedotova prostřelil.

Sborná následně výrazně přidala a Hrubec si na nedostatek práce nemohl stěžovat. Gólman Omsku, který svůj tým dovedl k triumfu v play-off KHL, ale chytal výborně a tým několikrát podržel. Ve 32. minutě domácí udeřili z brejku a po Smejkalově akci zvýšil na 3:0 Flek. Jeho gól musel ještě potvrdit videorozhodčí, neboť karlovarský útočník puk do branky usměrnil bruslí. Trenér Ruska Bragin následně stáhl Fedotova ze hry a do branky se postavil Samonov.

Hned po 54 sekundách třetí třetiny se po pohotové dorážce prosadil Tomáš Zohorna a o první české výhře nad Ruskem v sezoně tak nebylo pochyb. V závěru domácí nevyužili více než minutovou přesilovou hru pět na tři, radost z výhry jim to ale nevzalo.

České hokejové hry v Praze, turnaj Euro Hockey Tour:

Česká republika - Rusko 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 11. Zadina, 21. Sekáč z trest. střílení, 32. Flek (Smejkal), 41. T. Zohorna (Šulák, Chytil). Rozhodčí: Hradil, Kika - Lhotský, J. Svoboda. Vyloučení: 6:8, navíc Hronek - Kameněv oba 10 min. Bez využití. Diváci: 1000 (omezený počet).

Sestavy:

ČR: Hrubec - Hronek, D. Musil, Hájek, Šulák, Šustr, Vitásek, Sklenička - Radil, R. Hanzl, Sekáč - Zadina, T. Zohorna, Chytil - Blümel, Jan Kovář, H. Zohorna - Flek, A. Musil, Smejkal - Červený. Trenér: Filip Pešán.

Rusko: Fedotov (32. Samonov) - Jakovlev, A. Marčenko, Dronov, Ožiganov, Pylenkov, Rafikov, Kirsanov - Voronkov, Šalunov, Okulov - Slepyšev, Grigorenko, Burdasov - K. Marčenko, Morozov, E. Galimov - Švec-Rogovoj, Kameněv, Timkin - Karnauchov,, Podkolzin. Trenér: Valerij Bragin.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články