Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podle čeho si Češi vybírají úvěry a hypotéky

Podle čeho si Češi vybírají úvěry a hypotéky

Češi se při výběru hypoték a úvěrů řídí podle několika základních parametrů. Už pro ně není nejdůležitější jen výše úvěru, ale například i flexibilita půjčky.

Půjčky jsou a budou nedílnou součástí našich životů. Zejména při pořizování vlastního bydlení jsou většinou nezbytností. Půjčit si můžete u banky nebo nebankovní společnosti.

  • S nebankovními společnostmi se po roce 1989 doslova roztrhl pytel a nebankovní půjčka byla snadno dosažitelná.

  • Dnes je jejich počet velice omezen díky tomu, že jsou k dispozici pouze ty společnosti, které dostaly licenci od České národní banky.

  • Z několika tisíc poskytovatelů jich tedy zůstala pouze 85.

I přesto, že se jejich počet snížil, pro žadatele je to rozhodně dobrá zpráva. Mají totiž jistotu, že se mezi nimi nevyskytne nesolidní poskytovatel, který nabízí úvěry nelegálně.

Co prozradily průzkumy

Podle průzkumů se Češi řídí při výběru vhodného finančního produktu několika základními kritérii. Pro více než polovinu Čechů je nejdůležitější, na kolik ho půjčka vyjde celkově.

  • Dříve bylo také velice důležité zjistit si úrokovou sazbu.

  • Tento údaj už ale přeskočil RPSN.

  • Nabízí totiž možnost, jak zjistit veškeré platby, poplatky a další výdaje.

  • Je to prostě soubor veškerých reálných nákladů.

Téměř polovinu žadatelů zajímá nejnižší celkový přeplatek úvěru. Čechy nezajímá ale jen cena půjčky. Vyžadují i její flexibilitu. Což znamená, že chtějí rozhodovat nejen o výši splátek, ale také o možnosti přizpůsobení aktuální situaci. Důležitá je také možnost odložení splátek. To je rozhodující kritérium pro třetinu žadatelů v české republice. Kromě klasických hypoték a úvěrů od bankovních i nebankovních společností jsou k dispozici další produkty. Nebankovní poskytovatelé nabízejí tradičně větší toleranci k ekonomické historii svých klientů. Může vám být tedy nabídnuta možnost, kterou je půjčka bez registru nebo bez doložení příjmů. Na finančním trhu je také celkem nová možnost, kterou je zpětný odkup nemovitosti. Ten ale nepatří mezi produkty bankovních či nebankovních poskytovatelů. Může to být ale možnost, jak získat finance, pokud nedosáhnete na žádný z produktů, kterým by mohla být půjčka pro OSVČ.

Zdroj: PR článek Lundea


Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů