‚Smrt Blatnému!‘ Policie stíhá muže, který měl ministrům a poslanci vyhrožovat násilím a zabitím

Loni na podzim se e-mailové schránky českých ministerstev a politiků začaly plnit ostrými a grafickými výhrůžkami násilím a zabitím. Měly společného odesílatele. Čtyřiačtyřicetiletého muže původem z východních Čech teď podle informací serveru iROZHLAS.cz stíhá policie. Je obviněný z přečinu vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci a přečinu násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Za nejbezpečnější opatření považují odborníci odpojit se od počítače úplně

Podle trestního zákoníku hrozí obviněnému za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci až tři roky vězení. Ilustrační foto | Foto: stock exchange, Jakub Krechowicz

„Chcípni! Tvoje hlava bude vystavena na Karlově mostě!“ Tak zní jedna ze zpráv, které na konci minulého roku rozesílal podezřelý muž.

Podle policejního dokumentu, do něhož měla redakce možnost nahlédnout, přišel podobný mail na celkem osm míst včetně ministerstva vnitra i zdravotnictví.

Státní zástupkyně podala obžalobu na muže, který vyhrožoval Babišově rodině. Stále mu hrozí vězení

Číst článek

Do resortu tehdejšího ministra zdravotnictví za ANO Jana Blatného dorazily výhrůžky hned několikrát. Podezřelý, který se aktuálně nachází ve Velké Británii, měl e-mail poslat na více adres: všeobecnou, na tiskové oddělení i na adresu určenou pro dotazy veřejnosti.

„Je pravda, že výhrůžky od několika adresátů přišly, bylo to řešeno přes policii. Já jsem byl vždy se spisem seznámen a dále jednala policie. Vždy velmi profesionálně,“ reagoval nyní na dotazy serveru iROZHLAS.cz bývalý ministr Blatný.

„Protože některé případy ještě nebyly uzavřeny, nechci je nyní více komentovat,“ dodal.

Bill Gates a ustřelená lebka

Z odeslaných e-mailů jasně plyne, že obviněný, jehož identitu server iROZHLAS.cz zná, popíral rozměry pandemie covidu.

„Kdo vás platí Bill Gates a WHO???“ napsal muž 6. října ministerstvu zdravotnictví a zprávu doplnil řadou velmi hrubých vulgarit.

Fake news o koronaviru sílí, matoucí zprávy od vlády narušují důvěru lidí, říká Vrabel. Nově radí Prymulovi

Číst článek

„Přestaňte covid19 nazyvat epidemii nebo dokonce pandemií!!! Vite kolik lidi musí byt nakaženo, aby se jakákoliv nemoc dala nazývat epidemii? Musí to byt 1600-1800 lidi na 100000 obyvatel. Kde tedy máme cca 160000 nakažených pro Českou republiku???," zní pokračování zprávy. Do předmětu e-mailu pak obviněný napsal „Smrt Prymulovi!!!!“.

O dva dny později dorazily na ministerstvo zdravotnictví dvě zprávy s obdobným obsahem, tentokrát měly v předmětu „Prymula = SMRT“ a „Prymulo chcipni!!!“.

13. prosince 2020 pak obviněný své výhrůžky namířil i na vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V e-mailu, který je rovněž plný vulgarit, píše například „Brzo ti někdo ustreli lebku!!!“.

Zahlcení informacemi

Výhrůžky násilím dostal ze stejné e-mailové adresy i poslanec za Pirátskou stranu Jan Lipavský.

V jemu adresovaných zprávách obviněný útočil i na Pirátskou stranu, která podle něj ‚propaguje islám‘. „Piráty je potřeba postavit mimo zákon a všechny poslance popravit!!!“ napsal.

„S nebezpečným vyhrožováním mám osobní zkušenost, kdy jsem byl nucen podat trestní oznámení a podezřelá osoba byla následně obviněna,“ potvrdil serveru iROZHLAS.cz Lipavský.

Ostré zprávy přisuzuje radikalizaci společnosti. „Kromě pandemie sehrává roli i to, že občané jsou zahlceni informacemi a občas nehodnotí jejich důvěryhodnost. Pomocí dezinformačních webů, sociálních sítí či řetězových mailů jsou šířené nejrůznější nenávistné hoaxy, které přisuzují skupinám osob odpovědnost za různé katastrofické scénáře a dochází tak ke zneužívání strachu,“ podotkl.

Až tři roky vězení

Vyhrocení nenávistných projevů v pandemii potvrdil i prezident Unie státních zástupců Jan Lata.

Balda je na svobodě. Soud podmíněně propustil prvního Čecha odsouzeného za terorismus

Číst článek

„Společnost už je ze všech regulací utahaná, u některých osob se zvyšuje agresivita. To pak může vést i k výhružkám. Případů je teď více, ale není to razantní nárůst, stále se pohybujeme v řádu jednotek nebo nízkých desítek,“ vyjádřil se.

Podle trestního zákoníku hrozí obviněnému za vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci až tři roky vězení, za násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci až jeden rok za mřížemi.

Policie serveru iROZHLAS.cz potvrdila, že se případem zabývá. „V současné chvíli je celá věc ve fázi prověřování. Nyní nebudeme poskytovat žádné bližší informace,“ sdělila Eva Kropáčová, mluvčí Krajského policejního ředitelství v Praze.

Vítek Svoboda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme