Ztroskotaná drogová reforma

16. 05. 2021 | 13:06
Přečteno 1112 krát
Množství větší než malé, nezní to vám povědomě? Mělo být i nadále trestné, jinak budou držiteli jen sebrány drogy, jež má u sebe, a policejní monitorování uživatelů, pokuty a vězení měly být nahrazeny povinností dostavovat se u komunální poradny pro drogové záležitosti.

Možnost beztrestně mít u sebe více drog a získat kontrolu nad tím, kdo kupuje a kdo prodává. Pryč s černým trhem a s dealery a gangy, kteří stejně ochotně prodávají 13letému stejně jako 30letému. Takhle zněly vznešené, kýžené cíle. Byla válka dosud zbytečná a musí se vše vymýšlet nanovo? Copak neexistuje souvislost mezi nabízeným množstvím a spotřebou?

Odpůrci dnešního systému jsou toho názoru, že zasahuje tvrději ty, jež se již dlouho potýkají s problémy a že kvůli tomu znevýhodňuje sociálně slabé a ohrožené - oproti vyšším společenským třídám. Cena za stíhání bývá stigma a společenské vylučování. Je prý hanebné a nemorální podporovat léčbu zdravotního problému trestem. Bez trestů a stigmatu je práh snížen proto, aby člověk vyhledával odbornou pomoc. Jenže je pouze a jen negativní to, že užívání nelegálních omamných látek přináší stigma? Co s těmi, jimž nepřipadá, že mají problém a potřebují pomoc a jimž to zpochybňuje společnost samotná, že to problém je, místo, aby ho „orámovala“ a ozřejmila?

Za reformou stála myšlenka, že trest lidem nepomůže problémy s návykovými látkami vyřešit. Pakliže by prošla, tak vláda údajně přispěla k tomu, že daleko více lidí má na takové problémy zaděláno. Již by nebylo trestné držet pět gramů heroinu či kokainu, tři dávky LSD, či 15 gramů konopných látek. Nebude-li to trestné, tak by podle zkušených uživatelů více lidí zůstávalo závislých a také by bylo více těch zkoušejících zvědavců. Vždyť i jenom dva gramy heroinu či kokainu se rovná několik dávkám. Třeba prostřednictvím listu Dagen tito nazývají reformu „úplně poblázněnou“, neboť to jediné, co jim zachránilo život bylo to, že byli zadržení a potrestáni. Největší chuť s drogami skoncovat měli právě tehdy, když je čapli a ponesli si následky. Kromě toho mladí lidé nedokážou rozlišovat mezi dekriminalizací a legalizací a budou mít drogy za zákonné. Mnoho mladých si vykládá snahu dekriminalizovat užívání, držení a koupi menších množství, byť lehkých drog jako další potvrzení, že tyto návykové látky nejsou nebezpečné. Reforma by proto znamenala vzdát se naděje a boje o to, zbavit uživatelům závislosti.

Kritici se obávají širší dostupnosti drog a toho, že případná dekriminalizace ztíží odhalování užívání drog a také toho, že se více uživatelů propadne do stále hlubších problémů, než se jim dostane pomoci. A reforma nezahrnovala nová řešení pomoci, pouze odpadnutí sankcí za malá množství. Absence sankcí a následků porušení např. podle kritiků mezi policisty znamená neudržování obecně preventivního efektu a může přispívat k rozšířenějšímu užívání.

Podle výpovědí pedagogů, poradců a koordinátorů služeb žákům zprostředkovaných masmédií jako např. deníku Aftenposten, tak je kouření hašiše častějším tématem rozhovorů s žáky, kterým se ve škole nedaří a třeba podle www.utdanningsnytt.no, norský web o vzdělávání, jsou konopné látky stěžejním důvodem toho, proč stále více žáků střední školu nedokončí. Tito znalci, kteří tvoří pohotovostní týmy proti problémům s návykovými látkami u žáků, se báli následků reformy právě u žáků a mládeže jako takové.

Mladí lidé líčí své vzpomínky z mejdanů v soukromých bytech a domech, kde panuje neodolatelný skupinový nátlak, aby si každý pořádně natáhl z jointu, který je posílán od jednoho k druhému. Co je pro někoho naprosto nevinné experimentování je pro druhé hozenou rukavicí vybízející ke zkoumání tvrdších drog a zas u dalších nastane akutní psychóza.

Užívání zejména hašiše a marihuany je čím dále více normalizována i mezi žáky zdánlivě úspěšnými, trénujícími a chodícími do práce večer a o víkendech, aby si přivydělávali. Na obstarání si těchto látek, tak mnohdy stačí přihlásit se do Snapchatu. Podle Norského ústavu národního zdraví Folkehelseinstituttet je paradoxní, že zatímco množství účinných látek v hašiši je od r. 2010 trojnásobné a riziko užívání se zvýšilo, tak norská mládež hašiš považuje za méně nebezpečný než dříve.

Následky vytvářejících se návyků po kouření hašiše jsou podle zmíněných znalců vidět ve školství: více je těch, kteří odpadávají, nemohou se soustřeďovat a mají horší mentální zdraví. Kouření dokud se „přebuduje“ mozek je škodlivější než u dospělých. Mozkové buňky jsou deaktivovány tam, kde se má dotyčný učit např. ovládání stresu a kde se má rozvíjet paměť a schopnost klást si cíle. Konopné produkty prý zřídkakdy ohrožují život, nýbrž způsob, jakým ho žijeme a podle zmíněného ústavu může velká spotřeba v pubertě vést k dlouhodobému oslabení kognitivních funkcí a každodenní radosti.

Nasadit správná preventivní opatření vůči 16letým, kteří si myslí, že „hulení“ je relax, není jednoduché, neboť ještě mají čas, a možná se nikdy nestane, že jim dojde souvislost mezi potížemi soustřeďování, propadnutím v předmětech a pomalu denním jointem. V lepším případě si budou muset opakovat některé předměty, v tom horším půjde o dlouho trvající závislost na omamných látkách a s nimi spojené psychické problémy.

Je prý děsivě naivní a neznalé, myslí-li si vláda, že 16letí na začátku své dráhy jakožto drogově závislých potřebují tentýž „lék“ jako těžce a dlouholetí závislí. Zapojovat policii a zahájení trestního řízení bývá jednoduchým řešením, zatímco práce s mládeží, kde závislí vznikají, a bavit se s žáky o problematice návykových látek je pro tu kterou školu těžší. Proti si mnozí ředitelé volí první přístup a mají pocit, že již udělali své. Někteří policejní oddíly se ale snaží vyhýbat stíhání a místo toho se dohodnou se na smlouvě s dotyčnými mladými a pravidelném odebírání vzorků moči.

Podle Ministerstva spravedlnosti nelze prohledávat podezřelé, ani věci, jež jim patří ani nemovitosti atd. za účelem zjištění, zda lze přijít na důkazy nasvědčující tomu, že by někdo spáchal další a policii neznámé trestné činy než okolnosti, jež byly původními pohnutkami k prohledávání. Nicméně odhalily přípravy reformy se slyšeními, že policie zcela rutinně prohledává uživatele v honu na dealery. Takové prohlídky mohou být ponižující. Např. deník Stavanger Aftenblad líčí případ, kdy se čtyři přátelé dělili o jointa, policie je na místě svlékla, požádala je o to, aby v rámci prohlídky pozvedli svá varlata a policie si také prohlédla jejich konečníky. Dva z nich přišli o řidičský průkaz.

Podle zprávy Oslo Economics stojí Norsko ilegální návykové látky 35 miliard norských korun ročně. Právě zde nejvíce lidí umírá na předávkování a v řadě případů není přivolána lékařská pomoc, jelikož si to předávkovaní nepřejí ze strachu, že je policie začne stíhat. Ačkoliv spotřeba stoupá, patří Norsko stále ještě mezi země s nejmenším užíváním drog mezi dětmi a mládeží na světě.

Nehledě na to se blízcí zasažených cítí bezmocní. A po případné reformě by byli ještě bezmocnější a osamělí, jelikož nikdo již nebude moci nutit mládež, aby přijala pomoc. Hovoří o tom článek na www.fontene.no na toto téma. Navíc dokud nebude okresům nařízeno, aby peníze vyčleněny státem utrácely pouze na tyto účely, a ne na jiné, tak budou i nadále příliš velké rozdíly v kvalitě a efektivitě pomoci a také v tom, jak rychle se komu ta pomoc dostane. Někteří tvrdí, že reforma je pro blízké přínosná, poněvadž nebudou muset platit za své ratolesti všechny ty pokuty. Ovšem platí příliš vysokou cenu, jež není v penězích. Pro blízké je proto klíčové, aby se závislým dostala správné pomoci v správný čas, když jsou nejvíce motivováni.

Pro tentokrát snaha o reformu nakonec ztroskotala na neochotě vyjednávat o částečné dekriminalizaci uživatelských dávek pouze pro těžce závislé osoby tak, jak chtěla část opozice, avšak vláda trvala na tom, že uplatňování zákona musí být pro všechny rovné.

Blogeři abecedně

A Aktuálně.cz Blog · Atapana Mnislav Zelený B Baar Vladimír · Babka Michael · Balabán Miloš · Bartoníček Radek · Bartošek Jan · Bartošová Ela · Bavlšíková Adéla · Bečková Kateřina · Bednář Vojtěch · Bělobrádek Pavel · Beránek Jan · Berkovcová Jana · Bernard Josef · Berwid-Buquoy Jan · Bielinová Petra · Bína Jiří · Bízková Rut · Blaha Stanislav · Blažek Kamil · Bobek Miroslav · Boehmová Tereza · Brenna Yngvar · Bureš Radim · Bůžek Lukáš · Byčkov Semjon C Cerman Ivo · Cizinsky Ludvik Č Černoušek Štěpán · Česko Chytré · Čipera Erik · Čtenářův blog D David Jiří · Davis Magdalena · Dienstbier Jiří · Dlabajová Martina · Dolejš Jiří · Dostál Ondřej · Dudák Vladislav · Duka Dominik · Duong Nguyen Thi Thuy · Dvořák Jan · Dvořák Petr · Dvořáková Vladimíra E Elfmark František F Fafejtová Klára · Fajt Jiří · Fendrych Martin · Fiala Petr · Fibigerová Markéta · Fischer Pavel G Gálik Stanislav · Gargulák Karel · Geislerová Ester · Girsa Václav · Glanc Tomáš · Goláň Tomáš · Gregorová Markéta · Groman Martin H Hájek Jan · Hála Martin · Halík Tomáš · Hamáček Jan · Hampl Václav · Hamplová Jana · Hapala Jiří · Hasenkopf Pavel · Hastík František · Havel Petr · Heller Šimon · Herman Daniel · Heroldová Martina · Hilšer Marek · Hladík Petr · Hlaváček Petr · Hlubučková Andrea · Hnízdil Jan · Hokovský Radko · Holásková Kamila · Holmerová Iva · Honzák Radkin · Horáková Adéla · Horký Petr · Hořejš Nikola · Hořejší Václav · Hrabálek Alexandr · Hradilková Jana · Hrstka Filip · Hřib Zdeněk · Hubálková Pavla · Hubinger Václav · Hülle Tomáš · Hušek Radek · Hvížďala Karel CH Charanzová Dita · Chlup Radek · Chromý Heřman · Chýla Jiří · Chytil Ondřej J Janda Jakub · Janeček Karel · Janeček Vít · Janečková Tereza · Janyška Petr · Jelínková Michaela Mlíčková · Jourová Věra · Just Jiří · Just Vladimír K Kaláb Tomáš · Kania Ondřej · Karfík Filip · Karlický Josef · Klan Petr · Klepárník  Vít · Klíma Pavel · Klíma Vít · Klimeš David · Klusoň Jan · Kňapová Kateřina · Kocián Antonín · Kohoutová Růžena · Koch Paul Vincent · Kolaja Marcel · Kolářová Marie · Kolínská Petra · Kolovratník Martin · Konrádová Kateřina · Kopeček Lubomír · Kostlán František · Kotišová Miluš · Koudelka Zdeněk · Koutská Petra Schwarz · Kozák Kryštof · Krafl Martin · Krása Václav · Kraus Ivan · Kroupová Johana · Křeček Stanislav · Kubr Milan · Kučera Josef · Kučera Vladimír · Kučerová Karolína · Kuchař Jakub · Kuchař Jaroslav · Kukal Petr · Kupka Martin · Kuras Benjamin · Kutílek Petr · Kužílek Oldřich · Kyselý Ondřej L Laně Tomáš · Linhart Zbyněk · Lipavský Jan · Lipold Jan · Lomová Olga M Máca Roman · Mahdalová Eva · Máchalová Jana · Maláčová Jana · Málková Ivana · Marvanová Hana · Mašát Martin · Měska Jiří · Metelka Ladislav · Michálek Libor · Miller Robert · Minář Mikuláš · Minařík Petr · Mittner Jiří · Moore Markéta · Mrkvička Jan · Müller Zdeněk · Mundier Milan · Münich Daniel N Nacher Patrik · Nachtigallová Mariana Novotná · Návrat Petr · Navrátil Marek · Němec Václav · Nerudová Danuše · Nerušil Josef · Niedermayer Luděk · Nosková Věra · Nouzová Pavlína · Nováčková Jana · Novák Aleš · Novotný Martin · Novotný Vít · Nožička Josef O Obluk Karel · Ocelák Radek · Oláh Michal · Ouhel Tomáš · Oujezdská Marie · Outlý Jan P Pačes Václav · Palik Michal · Paroubek Jiří · Pavel Petr · Pavelka Zdenko · Payne Jan · Payne Petr Pazdera · Pehe Jiří · Peksa Mikuláš · Pelda Zdeněk · Petrák Milán · Petříček Tomáš · Petříčková Iva · Pfeffer Vladimír · Pfeiler Tomáš · Pícha Vladimír · Pilip Ivan · Pitek Daniel · Pixová Michaela · Plaček Jan · Podzimek Jan · Pohled zblízka · Polách Kamil · Polčák Stanislav · Potměšilová Hana · Pražskej blog · Prouza Tomáš R Rabas Přemysl · Rajmon David · Rakušan Vít · Ráž Roman · Redakce Aktuálně.cz  · Reiner Martin · Richterová Olga · Robejšek Petr · Ruščák Andrej · Rydzyk Pavel · Rychlík Jan Ř Řebíková Barbora · Řeháčková Karolína Avivi · Říha Miloš · Řízek Tomáš S Sedlák Martin · Seitlová Jitka · Schneider Ondřej · Schwarzenberg Karel · Sirový Michal · Skalíková Lucie · Skuhrovec Jiří · Sládek Jan · Sláma Bohumil · Slavíček Jan · Slejška Zdeněk · Slimáková Margit · Smoljak David · Smutný Pavel · Sobíšek Pavel · Sokačová Linda · Soukal Josef · Soukup Ondřej · Sportbar · Staněk Antonín · Stanoev Martin · Stehlík Michal · Stehlíková Džamila · Stránský Martin Jan · Strmiska Jan · Stulík David · Svárovský Martin · Svoboda Cyril · Svoboda Jiří · Svoboda Pavel · Sýkora Filip · Syrovátka Jonáš Š Šebek Tomáš · Šefrnová Tereza · Šimáček Martin · Šimková Karolína · Šindelář Pavel · Šípová Adéla · Šlechtová Karla · Šmíd Milan · Šojdrová Michaela · Šoltés Michal · Špalková Veronika Krátká · Špinka Filip · Špok Dalibor · Šteffl Ondřej · Štěpán Martin · Štěpánek Pavel · Štern Ivan · Štern Jan · Štětka Václav · Štrobl Daniel T T. Tereza · Táborský Adam · Tejkalová N. Alice · Telička Pavel · Titěrová Kristýna · Tolasz Radim · Tománek Jan · Tomčiak Boris · Tomek Prokop · Tomský Alexander · Trantina Pavel · Tůma Petr · Turek Jan U Uhl Petr · Urban Jan V Vacková Pavla · Václav Petr · Vaculík Jan · Vácha Marek · Valdrová Jana · Vančurová Martina · Vavruška Dalibor · Věchet Martin Geronimo · Vendlová Veronika · Vhrsti · Vích Tomáš · Vlach Robert · Vodrážka Mirek · Vojtěch Adam · Vojtková Michaela Trtíková · Vostrá Denisa · Výborný Marek · Vyskočil František W Walek Czeslaw · Wichterle Kamil · Wirthová Jitka · Witassek Libor Z Zádrapa Lukáš · Zajíček Zdeněk · Zaorálek Lubomír · Závodský Ondřej · Zelený Milan · Zeman Václav · Zima Tomáš · Zlatuška Jiří · Zouzalík Marek Ž Žák Miroslav · Žák Václav · Žantovský Michael · Žantovský Petr Ostatní Dlouhodobě neaktivní blogy