PŘEHLEDNĚ: Posezení na zahrádce a návrat školáků. Podívejte se, jaká opatření v pondělí rozvolní

Sednout si znovu na zahrádku restaurace a objednat si něco dobrého k pití i k jídlu, uspořádat rodinnou oslavu, ale také znovu si zacvičit ve fitness centru. To všechno bude od pondělí v Česku znovu možné. Jaké změny začnou počátkem příštího týdne platit? Server iROZHLAS.cz a Radiožurnál přinášejí přehled rozvolnění protikoronavirových opatření.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zavřená zahrádka restaurace, ilustrační foto

Na zahrádkách musí být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru. Ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Od pondělí 17. května bude možné uspořádat oslavu, večírek nebo sportovní setkání pro více než dva účastníky. Podle nového opatření vlády se může setkat maximálně 10 lidí uvnitř a 50 venku.

Podmínkou ale je, že všichni budou mít nasazený respirátor nebo roušku s vyšší ochranou. Také musejí být otestovaní, případně už za sebou mít kompletní očkování. Setkávat se mohou také ti, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 90 dnech.

Zahrádky restaurací

Zákazníci budou poprvé po několika měsících moci navštívit zahrádky restaurací a hospod, které se v pondělí otevřou. Na zahrádkách musí být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.

Děti bychom mohli očkovat už před prázdninami. Musí pro ně ale být schválená vakcína, říká Dražan

Číst článek

Ti budou muset mít negativní koronavirové testy, budou muset být očkovaní či opět po prodělání koronaviru. Zodpovědnost ale nebude na hostinských, zákazníci budou muset mít připravené doklady pro případnou kontrolu policie nebo hygieny.

Test provedený metodou PCR bude stačit jeden za sedm dní. Profesionálně odebraný antigenní test nebo test ze zaměstnání musí být starý maximálně tři dny. A pokud to jinak nepůjde, bude možné si na místě udělat test, který si sami přinesete nebo který vám třeba poskytne sama restaurace.

Konec rotační výuky

Dalšího rozvolnění se dočkají školáci. Na prvním stupni základních škol se ruší rotační výuka. Všechny děti z prvních až pátých tříd půjdou zpět do lavic.

Bez rotací bude v části republiky fungovat i druhý stupeň základních škol a nižší stupně víceletých gymnázií a konzervatoří. „Jde o střední Čechy, Prahu, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj,“ vysvětlil ministr školství za ANO Robert Plaga.

Smejkal: Nerozumím, proč mají jít zahrádky před středními školami. Bylo by to dobré naopak

Číst článek

Návštěvy v nemocnicích

Od 17. května budou v nemocnicích a sociálních zařízeních znovu povoleny návštěvy. U lůžek akutní péče byly zakázány od konce ledna. Výjimkou byly porody, návštěvy u dětí nebo v hospicích.

Ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO) tento týden uvedl, že návštěvy jsou povoleny s hygienickými pravidly. Při posledním povolení návštěv v lednu byly možné jen s respirátorem FFP2, směly trvat nejdéle půl hodiny a přijít mohly nejvýše dvě osoby.

Fitness centra

Vláda podle České komory fitness od 17. května povolí také provoz vnitřních sportovišť za speciálního režimu. Bude platit limit jednoho návštěvníka na 15 metrů čtverečních vnitřní plochy sportoviště, ve skupině budou smět být maximálně dva lidé a nejvýše deset lidí celkem.

Obchodní centra po měsících zažívají nápor zákazníků. Lidé nakupují hlavně oblečení a nábytek

Číst článek

Nutné bude také dodržovat rozestupy alespoň dva metry, pokud se nebude jednat o členy jedné domácnosti. A opět: u vstupu se lidé budou muset prokázat negativním testem a dokladem o očkování nebo o prodělání nemoci. Sprchy nebo šatny nicméně musí zůstat zavřené.

Bazény, wellness, sauny a solné jeskyně budou muset zůstat pro veřejnost nadále uzavřené.

Kapacita zoologických zahrad

Zoologické či botanické zahrady budou moci smět od 17. května naplnit kapacitu na 50 procent. Zahrady nyní mohou venkovní prostory naplnit jen na 20 procent, vnitřní pavilony nesmějí být veřejnosti přístupné.

hnn, gak, tzr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme