Horský dojezd a šotolina, 9. etapa Gira sedla nejlépe Bernalovi a vede. Šílený pád utrpěl Mohorič

Kolumbijský cyklista Egan Bernal triumfoval v horské 9. etapě Gira d'Italia, kterou ovládl po drtivém nástupu v posledním stoupání na prašných cestách. Jezdec stáje Ineos Grenadiers se díky nedělnímu vítězství oblékl do růžového dresu pro lídra celého závodu.

Campo Felice (Itálie) (Aktualizováno: 18:48 16. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyřiadvacetiletý Bernal setřásl v posledním stoupání všechny soupeře, prohnal se kolem dvojice uprchlíků a dojel po 160 kilometrech do cíle s náskokem sedmi sekund před Italem Italem Giuliem Cicconem a Rusem Alexandrem Vlasovem.

V průběžném vedení závodu vystřídal Bernal Maďara Attilu Valtera, jenž dokončil třetí den v růžovém pětadvacátý a klesl na pátou pozici. Rodák z Bogoty, který startuje na Giru poprvé, vede o 15 sekund před dnes čtvrtým Remcem Evenepoelem z Belgie.

„Nemohu tomu ani uvěřit, ale děje se to. Vyhrál jsem svoji první etapu na Grand Tour a je to pro mě obrovská satisfakce. Jsem opravdu šťastný,“ podělil se o své bezprostřední emoce v cíli Bernal.

Hirt si polepšil

S nejlepšími se udržel jediný český účastník Gira Jan Hirt, jenž byl v úvodu etapy v úniku. Nakonec dojel čtyřiatřicátý 1:18 minuty za Bernalem a celkově se díky tomu posunul na 38. pozici.

Hrozivě vypadajícím pádem v neděli skončilo Giro pro Mateje Mohoriče. Slovinský cyklista zřejmě trefil v zatáčce ve sjezdu nerovnost na silnici, letěl přes řídítka a po saltu dopadl na záda.

Ošklivý pád slovinského cyklisty Mateje Mohoriče:

Náraz byl tak silný, že se Mohoričovi rozlomilo kolo. Člen stáje Bahrajn Victorious byl převezen na kontrolu do nemocnice, ani na okamžik neztratil vědomí a podle týmu vyvázl z nehody bez vážnějších zranění.

„Jsem v pohodě. Moje kolo a helma zbrzdili ten největší náraz a já měl fakt obrovské štěstí. Nic zlomeného, jen lehký otřes mozku, ale žádná bolest hlavy. Jsem pod dohledem lékařů,“ informoval později Mohorič své fanoušky na sociálních sítích.

I'm okay. My @Merida Bikes and @Rudy Project took the most of the impact and I was super lucky. No broken bones, minor concussion and no headache at the moment. I am monitored by our medical staff.

20:41 – 16. 05. 2021

381 8432

Před prvním volným dnem čeká cyklisty v pondělí papírově klidnější etapa o délce 139 km z L'Aquily do Foligna, jež by mohla vyvrcholit hromadným spurtem.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme