Zeman zopakoval, že existuje více verzí k Vrběticím. ‚Neumím si to vysvětlit, verze je jedna,‘ reagoval Babiš

Zařazení České republiky na ruský seznam zemí, které nepatří k přátelům, je z ruské strany škodlivá hloupost. Frekvenci 1 to v neděli řekl prezident Miloš Zeman. Zopakoval, že podle něj je více vyšetřovacích verzí k výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Premiér Andrej Babiš (ANO) to následně odmítl. Proč prezident trvá na několika verzích, si prý neumí vysvětlit.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 20:27 16. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman

„Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy,“ řekl prezident | Foto: Michal Růžička | Zdroj: MAFRA/Profimedia

„Považuji ruskou verzi za vážné podezření a každé podezření se musí nějakým způsobem vyšetřit. Na druhé straně v tomto případě bych doporučoval širší záběr,“ řekl prezident v nedělním rozhovoru.

Hamáčkova cesta do Moskvy? Obrana mu zajistila letadlo, storno přišlo krátce před oznámením Vrbětic

Číst článek

Zopakoval, že není přesvědčen, že je jen jedna verze vyšetřování explozí ve Vrběticích. Odkázal přitom na rozhovor s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO), podle které mohly výbuchy sloužit k zakrytí manka v muničním skladu.

„Naléhám, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala, ať konečně víme, na čem jsme,“ zdůraznil Zeman. Vyjádřil také důvěru v českou policii a zdůraznil, že bude tlačit na to, aby se případ vyšetřil „padni komu padni“.

Vyšetřovatelé by se podle prezidenta měli zaměřit na firmu Imex, která měla muniční sklady v pronájmu.

‚Verze je jedna,‘ tvrdí Babiš

Zástupci vlády včetně Babiše a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) v posledních dnech opakovaně trvali na tom, že existuje jediná vyšetřovací verze.

Hamáček oznámil, že kvůli reportáži o cestě do Moskvy podal trestní oznámení. Rezignaci vyloučil

Číst článek

Jde o tu, podle které jsou z výbuchů v muničním skladě důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Premiér to potvrdil i v nedělním rozhovoru pro Frekvenci 1.

„Neumím si to vysvětlit, proč pan prezident stále trvá na vícero verzích,“ řekl premiér. „Ano, na začátku tam byla jiná verze, ale v tuhle chvíli je podle mých informací jen jedna,“ dodal. Odkázal se přitom na vyjádření policejního prezidenta i šéfa NCOZ.

O vyšetřovacích verzích mluvil premiér dřívě i se Zemanem, ten však podle svých slov názor nezměnil.

„Nepřesvědčil mě, už proto, že ta stará verze, že šlo o neodbornou manipulaci při vyskladňování, to přece před šesti lety existovalo,“ řekl Zeman. Zmínil navíc další verzi, s kterou podle něj přišla Benešová. „Nelze zapírat nos mezi očima,“ podotkl.

‚Škodlivá hloupost‘

Zařazení České republiky na ruský seznam nepřátelských zemí prezident označil za „škodlivou hloupost“. Seznam zveřejnilo Rusko v pátek, vedle Česka se na něm nachází i Spojené státy.

‚Budeme čekat na reakci.‘ Důsledky ruského seznamu nepřátelských zemí zatím české úřady neznají

Číst článek

„Vždy je špatné býti nepřítelem. Z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když nemůže být přátelství, ať jsou alespoň korektní vztahy,“ řekl Zeman.

Prezident je dlouhodobým zastáncem dobrých českých vztahů s Ruskem. Na dotaz, zda Česko Rusům neposkytlo příliš mnoho času na vyhoštění jejich diplomatů, Zeman odpověděl, že to považuje za akt normální zdvořilosti. 

Podpora Hamáčka i vlády

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) podle prezidenta naprosto rozumně plánoval cestu do Ruska kvůli vakcíně a summitu a zcela rozumně ji po kauze Vrbětice odvolal. Možnost, že by vicepremiér chtěl vrbětický případ vyměnit za vakcíny, Zeman odmítl. Podotknul nicméně, že si Hamáček mohl „folklór“ se zakrývacím manévrem odpustit.

Server Seznam Zprávy, který se zprávou přišel, poté Zeman nazval „odpadkovým košem“. Novináře Janka Kroupu podle svých slov pokládá za podvodníka. „Jen naprostý hlupák věří obskurnímu novináři,“ uzavřel komentář ke kauze. 

Opoziční koalice mají podpisy pro hlasování o nedůvěře vládě. Kabinet podle Babiše pandemii zvládá

Číst článek

Prezident dále v rozhovoru potvrdil, že trvá na svém předchozím výroku, že by nechal do voleb dovládnout v demisi vládu premiéra Andreje Babiše, pokud by jí Sněmovna začátkem června vyslovila nedůvěru.

„Vládnutí v těchto časech není žádný med, ale myslím, že je to rozumné, protože potřebujeme mít stabilní situaci,“ zareagoval na to Babiš v neděli. Žádná jiná vláda to nemůže zvládnout, protože ti, kteří se snaží dostat na naše místa, nezvládali řídit tuhle zemi ani v klidných čase,“ prohlásil premiér pro Frekvenci 1. 

Babiš zároveň odmítl, že by stávající vláda byla nestabilní. „To, že se vymění nějaký ministr neznamená, že by vláda byla nestabilní,“ uvedl.

Podle prezidenta je případné dovlánutí vlády v demisi nejlogičtější řešení. Možnost úřednické vlády odmítl. Opozici doporučil, aby se soustředila na volební kampaň a program a krátce před říjnovými sněmovními volbami nedělala podobné „vylomeniny“.

Sněmovna by měla z iniciativy koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů a STAN hlasovat začátkem června. Výsledek hlasování rozhodne postoj KSČM.

„Já řekl i při jednání s opozičními předáky, že by se měli víc soustředit na kampaň a předvést své programy a kandidáty a nedělat takové vylomeniny, jako je hlasování o nedůvěře,“ prohlásil prezident.

Tereza Butková, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme