900 km na 6,3 kg paliva. Hyundai Nexo má nový světový rekord v dojezdu na jednu nádrž vodíku

Australský rallye jezdec Brendan Reeves si připsal rekord v dálkové jízdě na jednu nádrž vodíku. Vyrazil se standardním produkčním vozem Hyundai Nexo z Essendon Fields za městečko Broken Hill. Během jízdy (se zapečetěnou nádrží) podle palubního počítače urazil působivých 887,5 kilometru. Pouze na vodík.

Podle palubní GPS urazil Reeves dokonce 903,4 kilometru a obdobný údaj ukazují také Google Mapy, ale pro uznání rekordu jsou důležitá data z palubního počítače. Australan každopádně překonal rekord francouzského vzduchoplavce Bertranda Piccarda, který v roce 2019 urazil s vodíkovým Nexem 778 kilometrů. Zajímavé je, že udávaný dojezd Hyundai Nexo podle WTLP je 666 kilometrů.

Reportáž z Reevesova dobrodružství:

Reeves strávil na cestě 13 hodin a 35 minut, Nexo spolykalo 6,27 kg vodíku, to je 0,706 kg/100km. Také je snadné vypočítat, že vůz jízdou vyčistil 449 400 litrů vzduchu. Ve srovnání se spalovacím automobilem mělo Nexo ušetřit cca 126 kg emisí CO2 (číslo skutečně není nesmyslné, při spalování se k molekulám benzínu/nafty váže kyslík ze vzduchu).

Vodíkové SUV Hyundai Nexo by se brzy mělo objevit i na českém trhu, kde zatím postrádáme veřejnou vodíkovou infrastrukturu. Ani to však nezastavilo Toyotu, aby před pár dny uvedla na trh vodíkový sedan druhé generace Mirai. Kolegové z Auto.cz jej vyzkoušeli, podívejte se na jejich dojmy:

Diskuze (38) Další článek: Obří skládačka, nástupce Saturnu V. Podívejte se, jak NASA skládá raketu, která vrátí člověka k Měsíci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,