Hnilička odstoupil z čela Národní sportovní agentury, nahradí ho Neusser

Brífink Milana Hniličky k rezignaci na předsedu Národní sportovní agentury (zdroj: ČT24)

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička rezignoval na svou funkci. Tlaku na rezignaci čelil už v lednu poté, co se účastnil večírku, který porušoval protiepidemická opatření. Sportovní agenturu také prověřovali auditoři. Bývalý hokejový brankář tvrdí, že agentura postupovala hospodárně a jeho rezignace s auditem nesouvisí. Nově ji povede Filip Neusser, současný kouč pozemních hokejistek. Ten tak nemůže kandidovat proti Jiřímu Kejvalovi do čela Českého olympijského výboru (ČOV), jak plánoval.

„Pan Neusser má bohaté manažerské zkušenosti a má zkušenosti i ze sportovního prostředí. Byl to reprezentant České republiky v pozemním hokeji, je členem pléna Českého olympijského výboru. Splňuje podle našeho názoru etické i morální předpoklady a je dostatečnou sportovní autoritou s dlouholetými zkušenostmi,“ řekl vicepremiér Karel Havlíček. 

Milan Hnilička zdůvodnil svůj odchod pracovním vytížením v posledních měsících a řekl, že nejde o impulzivní rozhodnutí. „Přemýšlel jsem o něm už dlouho, v podstatě od konce ledna, kdy proběhly některé události, které byly v médiích velmi intenzivně propírány,“ prohlásil.

Končící šéf NSA dále řekl, že by se rád nadále věnoval sportu. „Nikdy jsem nechtěl být politikem, vždycky jsem byl sporťákem,“ podotkl s tím, že má nabídky z hokejového prostředí. „Rád bych pokračoval možná na hokejovém svazu, uvidíme,“ doplnil.

Premiér Andrej Babiš (ANO) Hniličkovi poděkoval za odvedenou práci. „Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu,“ konstatoval.

Hnilička čelil výzvám k rezignaci už v zimě poté, co vyšlo najevo, že se účastnil oslavy v hotelu v Teplicích, která porušovala tehdejší protiepidemická opatření. V setrvání ve funkci ho podpořili šéfové svazů fotbalu, hokeje, atletiky, florbalu či juda. Kvůli oslavě nakonec Hnilička rezignoval pouze na svůj poslanecký mandát a post v čele sportovní agentury si ponechal. Na konci ledna odvolal oba své místopředsedy.

Námitky máme ke všem nálezům auditorů, řekl Hnilička

Národní sportovní agentura čelila kontrole svého fungování. Nejistotu vyvolaly informace, že agentura pro vyhodnocování, jaký sportovní klub dostane dotaci, využívá externí firmu. Agentura přitom vznikla právě proto, aby přímo vyřizovala jednotlivé žádosti. „Pevně věřím, že tam žádné nesrovnalosti nejsou, ale kdyby se něco takového většího formátu prokázalo, tak rezignuji,“ prohlásil v únoru Hnilička.

V pondělí na brífinku upřesnil, že sportovní agentura podala námitky ke všem nálezům auditu. „V současné době o tom mluvit nemůžu, protože proces není uzavřený, a tudíž je neveřejný,“ řekl končící šéf NSA. Zdůraznil, že veškerá spolupráce s externí firmou prošla vládou a jeho rezignace se zjištěními auditorů nijak nesouvisí.

„Žádné peníze se neztratily, jednali jsme hospodárně,“ tvrdí Hnilička a věří, že agentura veškeré připomínky vypořádá.

Bývalý hokejový brankář Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. Vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací, se ujal v srpnu 2019. Všechny státní prostředky agentura rozděluje od letoška, už loni ale spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobenými opatřeními proti koronaviru.

Pro letošní rok je v rozpočtu na sport určeno více než deset miliard korun. Agentura zastřešuje nejen profesionální, ale především amatérské sportovce s důrazem na aktivity dětí a mládeže. „Národní sportovní agentura dokázala v rekordním čase dostávat peníze až k těm nejmenším klubům, a to v rámci transparentních a jasně čitelných kritérií. To byl taky přesně důvod, proč jsme se rozhodli agenturu založit a nový nástupce v nastaveném trendu musí pokračovat,“ doplňuje Babiš.

Část opozice rezignaci vítá

Politici některých opozičních stran Hniličkovu rezignaci přivítali. Podle místopředsedy sněmovního podvýboru pro sport a nekdějšího skokana na lyžích Jakuba Jandy (ODS) je škoda, že Hnilička nerezignoval dříve. „Mohl tak ušetřit nejen svoji pověst, ale především zachovat kredibilitu nově zřízené Národní sportovní agentuře, která je životně důležitá pro podporu sportu v naší zemi,“ konstatoval Janda.

„Za poslední měsíce jsme měli velké množství podnětů na velmi špatnou práci Národní sportovní agentury,“ tvrdí předseda lidovců Marian Jurečka. „Samozřejmě to, že tato sportovní agentura nefungovala, jak by fungovat měla, bylo dáno i špatnou legislativní přípravou,“ upozornil Jurečka, podle kterého bude po odchodu Hniličky z čela agentury šance zlepšit její fungování a zprůhlednit financování sportu. „To, že je někdo dobrý brankář, ještě neznamená, že bude dobrý manažer,“ doplnil šéf KDU-ČSL.

„Všechna čest jeho hokejovému umění, ale manažerská funkce je o něčem jiném. Těším se, až po volbách místo tváří nastoupí odborníci,“ komentovala Hniličkův odchod předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, podle níž se bývalý brankář neměl předsedou agentury vůbec stát.

Senátor Mikuláš Bek poznamenal, že nikdy neměla vzniknout samotná NSA. Když už vznikla, měla být postavena jako standardní grantová agentura, jež má v čele kolektivní orgán, ne jako autokratická struktura vůdcovského typu, míní.

Sportovní svazy Hniličkovi děkují

Předsedu České unie sportu Miroslava Janstu Hniličkův pondělní konec ve funkci překvapil. Dle svých slov ho očekával až v létě. Jansta ocenil, že se sportovní agentuře podařilo dotáhnout rozdělování peněz a letos se povedlo vyplatit dotace už v březnu. „Národní agentura není jen rozdělování peněz, to jsou strategické úkoly, koncepční úkoly a na to už mu, myslím, síly nezbývaly,“ doplnil v ČT Jansta.

Hnilička říkal, že je otráven, líčí předseda České unie sportu Jansta (zdroj: ČT24)

„Určitě bych rád Milanu Hniličkovi poděkoval, protože navždycky bude zakladatelem Národní sportovní agentury a jejím prvním předsedou,“ prohlásil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Doufá, že Hniličkův konec neohrozí přísun očekávaných financí ani cestu sportovců na olympiádu v Tokiu.

„Směrem ke sportovním asociacím, klubům, ale i sportovnímu prostředí odvedl obecně velkou, neoddiskutovatelnou a ve svém pohledu i novátorskou práci. Za to mu patří určitě díky celého sportovního prostředí,“ nechal se slyšet šéf Fotbalové asociace ČR Martin Malík.

„Pro sport je to nepochybně škoda, protože během tří let dokázal vybudovat instituci, která ve sportovním prostředí chyběla a o které se třicet let po listopadu víceméně jenom hovořilo. V letošním roce vůbec poprvé, co pamatuji, dostaly malé kluby prostředky v termínech. Nezbývá než věřit, že ho ve funkci nahradí někdo, pro kterého bude stejně jako pro Milana Hniličku sport prioritou,“ uvedl Zdeněk Zikmund, tiskový mluvčí Českého svazu ledního hokeje.

Kdyby neodešel, byl by odejit, míní politolog

Politolog Lukáš Valeš z Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni považuje Hniličkovo zdůvodnění odchodu za úsměvné. Kdyby prý vše fungovalo tak skvěle, jak tvrdí nyní již bývalý šéf NSA, neměl by důvod odcházet. Kolem Hniličky a agentury se ovšem v posledních měsících kupily problémy, upozornil v ČT Valeš. „Kdyby pan Hnilička neodešel, tak by byl odejit a možná i s nějakým trestním stíháním, ale to je samozřejmě spekulace,“ doplnil.

„Nedomnívám se, že tak zásadním způsobem přispěla k zefektivnění financování českého sportu, jak bychom si přáli,“ konstatoval politolog na adresu sportovní agentury. Poukazuje na to, že audit odhalil obrovskou míru neefektivity a podezření.

Dusík: Je škoda, že nevzniklo ministerstvo sportu

Konec Hniličky i důvod jeho odchodu z vedení NSA zhodnotil i komentátor ČT Sport Michal Dusík. „Ta únava je oficiální verze, se kterou bychom měli pracovat, protože takhle byla oznámena. Myslím si, že únava se už musela kumulovat předtím, možná když tam byl souběh pozice šéfa NSA a poslance,“ míní.

V lednu, když se Hnilička účastnil oslavy v hotelu v Teplicích, se za něj postavila spousta sportovních svazů. Podle Dusíka by to udělaly i teď. „Milan Hnilička dokázal nastartovat NSA. Sport dlouho potřeboval podobnou instituci. Například v době covidu se ale ukázalo, že je možná škoda, že to (NSA) nevzniklo jako ministerstvo, protože šéf agentury nemá tak otevřené dveře na vládu, jako kdyby to byl ministr,“ uvedl s tím, že Hnilička nebyl součástí jednání vlády.

Na druhou stranu ale odchod Hniličky podle Dusíka zčásti zapříčinila právě velká navázanost na premiéra Babiše a hnutí ANO.

90' ČT24: Hnilička končí v čele NSA (zdroj: ČT24)

Podle předsedy Českého olympijského výboru Jiřího Kejvala neměl Hnilička za dobu, co byl v NSA, možnost více se projevit. „Většinu období řešil covidovou situaci, covidové dotace. Naši sportovci se účastnili spousty akcí v zahraničí, agentura musela administrovat všechny tyto věci, musela to projednávat na dalších ministerstvech, musela to projednávat v rámci mezinárodního styku, to byla obrovská agenda,“ řekl.

Změnu vedení sportovní agentury komentoval Kejval tak, že každý nový šéf se musí aklimatizovat a zjistit, jaká je situace. „Vzhledem k tomu, že za 66 dní budeme mít začátek olympijských her a dodnes jsme nedostali ani korunu z agentury, tak pevně doufáme, že ten proces, který je tam nastavený, se nezastaví a peníze dostaneme,“ řekl.