Hnilička skončil v čele Národní sportovní agentury. Rezignaci zdůvodnil vysokým vytížením

Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička podal rezignaci. Za hlavní důvody svého konce označil vysoké pracovní vytížení i tlak, pod kterým byl od ledna tohoto roku. Informaci České televize Hnilička potvrdil na pondělní tiskové konferenci. Novým předsedou Národní sportovní agentury je Filip Neusser.

Tento článek je více než rok starý.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 16:05 17. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička.

Milan Hnilička rezignoval na post předsedy Národní sportovní agentury | Zdroj: Úřad vlády ČR

„Chtěl bych říct, že to nebylo impulzivní rozhodnutí. Dlouho jsem o něm přemýšlel, v podstatě od konce ledna, kdy proběhly události, které byly v médiích intenzivně propírány. Pod tlakem jsem byl já i moje rodina. Bylo ale pro mě důležité zůstat ve funkci a dokončit agendu,“ poukázal Hnilička na svou účast na oslavě v hotelu v Teplicích, při které se porušovala protiepidemická opatření. Tehdy se vzdal pouze poslanecké funkce, premiér Andrej Babiš (ANO) jeho setrvání v čele Národní sportovní agentury podpořil.

Novým předsedou Národní sportovní agentury je Filip Neusser, rozhodla vláda

Číst článek

Tlak na Hniličku stoupl i po zprávách o probíhající kontrole ministerstva financí v Národní sportovní agentuře. Audit následoval po upozornění serveru Seznam Zprávy, že agentura pro rozhodnutí o dotacích pro sportovní kluby využívá externí firmu Moore Czech Republic.

„I tam jsem se dostal pod palbu kritiky, ale ve funkci jsem chtěl i dál zůstat,“ řekl Hnilička. Zástupci agentury již dříve vysvětlovali, že tak učinili v zájmu rychlého vyplacení dotací. V agentuře ještě nebyly kompletně obsazené úřednické funkce, protože přebírala agendu od ministerstva školství.

Seznam Zprávy také v souvislosti s kontrolou upozornil na další nedostatky - jednalo se například o chybně nastavené parametry některých dotačních programů nebo nedostatečné kontrolní mechanismy.

‚Za pět dvanáct‘

Hnilička na tiskové konferenci také zdůraznil, jak důležitý byl z jeho pohledu vznik Národní sportovní agentury, která podle něj i vzhledem k pandemii koronaviru vznikla „za pět minut dvanáct“.

‚Udělal jsem zbytečnou chybu.’ Hnilička se po účasti na kontroverzní oslavě vzdá mandátu poslance

Číst článek

„Sportovci po založení volali třicet let. Stálo to hodně úsilí a byla to jednoznačně kolektivní práce. Je na místě poděkovat vládě a panu premiérovi, že navýšil dotace do sportu na 10 miliard. Byla to pro mě důležitá práce, se kterou jsem do politiky šel. Nechtěl jsem být politikem, vždy jsem chtěl být sporťákem,“ dodal Hnilička a poděkoval i zaměstnancům Národní sportovní agentury za úsilí během pandemie, které podle něj pomohlo přežít mnoha menším sportovním klubům.

Chce i nadále působit ve sportu. Premiér Babiš Hniličkovi poděkoval za odvedenou práci. „Během dvou let díky své urputnosti vybojoval a vybudoval vlastně takové menší ministerstvo sportu,“ uvedl premiér.

Bývalý hokejový brankář Hnilička byl od roku 2018 vládním zmocněncem pro sport. V srpnu 2019 se ujal vedení nově zřízené Národní sportovní agentury, která převzala od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy agendu sportu včetně rozdělování dotací. Všechny státní prostředky rozděluje od letoška, ale už loni spravovala mimořádné programy na kompenzaci ztrát způsobených opatřeními proti koronaviru.

tzr, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme