Slovo starosty 03/2021

Votice – Týden utekl jako voda, a proto přináším opět týdenní zprávu o tom, jaké záležitosti jsem od 10. do 16. května řešil.
 

 
 
Nová pravidla pro sběrný dvůr
Nový týden jsem začal schůzkou nad poměrně zásadním nešvarem, se kterým se ve Voticích potýkáme, a to zneužíváním ukládání nadměrného množství velkoobjemového a stavebního odpadu jednotlivci či firmami prakticky po celý rok. Většina podnikatelů i občanů je poctivých a tuto službu využívali nárazově, kupříkladu při rekonstrukci bytového jádra, nebo výměně nábytku. Bohužel se ale našli i tací, kteří toto zneužívali a místo toho, aby odpad likvidovali na vlastní náklady, tak likvidovali na náklady nás všech. Proto mají Votice také ve výsledku vysoké číslo nevytříděného odpadu. Abychom udrželi výši poplatku za odpady na stávající úrovni a nemuseli ho do budoucna skokově zvyšovat, bylo nutné zasáhnout. Proto je dnes možné uložit už jen 50 kg odpadu na měsíc, ale Rada města po provozních zkušenostech zvažuje upravit tuto výši na maximální roční úložku místo té měsíční. V návrhu je i zcela zakázat bezplatnou úložku stavebního odpadu. Uvidíme, jak se k tomuto postaví Rada města na příští schůzi. Za sebe tento návrh podporuji, protože je to rozhodně lepší řešení než zvyšovat všem poplatek za odpad.

Lom
V pondělí jsem pokračoval neméně důležitou schůzku, a to s členem představenstva společnosti panem Dipl. Ing. Jörgem Reinerem Wildem a vedoucím provozu Votice Petrem Sefzigem. Dozvěděl jsem se o investicích, které už lom realizoval, a které plánuje realizovat s cílem ochránit více životní prostředí a snížit prašnost. Nyní je vyřešeno kropení, protože lom má dodatek vody ze zprovozněných vrtů a připravuje se betonáž centrální plochy v lomu, aby vozidla jezdila, pokud možno po maximálně zpevněných cestách, aby se omezila prašnost a nečistoty na vozidlech. Řešili jsme i most přes železniční trať, který je extrémně namáhán z důvodu nevhodně vyřešeného poloměru zatáčky. Projednával jsem i alternativní výjezdy z lomu na Nazdice a Střelítov. Ve Střelítově vejdeme jednání s majitelem pozemku, protože bychom rádi stávající panelovou cestu vedoucí po našich pozemcích mírně rozšířili. Každý náklaďák, který nám nebude ničit most přes trať a nevysype nám na křižovatce pod dolním Beztahovem nečistoty na silnici, je dobrý náklaďák. Byl jsem též ubezpečen, že těžba se po dokončení koridoru vrátí k původním hodnotám, obdobně jsem byl ubezpečen, že po dokončení betonáže tunelů Mezno a Deboreč bude trvale ukončena činnost betonárny a ta bude rozebrána a odvezena na jiné místo. Část zátěže by nám tak měla klesnout ještě letos v létě. Já jsem zase zástupce Zapy informoval o připravované rekonstrukci ulice Husova, což klade ještě větší nároky na alternativní výjezdy z lomu. Jsem rád, že se o problémy města zajímá i nejvyšší vedení Zapy a že jsou realizovány investice, které by měly přispět k snížení zátěže pro občany města.

Hřbitovní zeď
S referentkou MěÚ Votice pro památkovou péči paní Janou Kořínkovou jsme řešili poslední detaily pro podání žádosti o dotaci do fondu obnovy kulturních památek Středočeského kraje na spodní bránu a část hřbitovní zdi s památkovou ochranou. Zeď budeme kvůli vysoké finanční náročnosti dále opravovat postupně.

Střelítov
S referentkou pro převody nemovitého majetku MěÚ Votice Jitkou Maršíčkovou jsme absolvovali místní šetření ve Střelítově ve věci určení pozemků, které by se hodily pro rozšíření městské cesty do lomu. Majitele pozemku jsme již i obeslali s žádostí o jednání v této věci.

Škola
Po úterní denní dovolené jsem měl na úřadě paní ředitelku školy Mgr. Marcelu Kratochvílovou. Společně jsme řešili urgentní potřebu zajet pro novou várku antigenních testů do Prahy, což bylo obratem zařízeno. Jednali jsem i o využití PCR testů, kdy se nám i za přispění předsedy představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově pana MUDr. Romana Mrvy podařilo zajistit jednu soukromou laboratoř, která bude vyhodnocování testů pro Votice zajišťovat od 27. května. Tato laboratoř by zajišťovala i logistiku, testy si bude sama odvážet a nám dávat výsledky. PCR testy budou jistě podstatně přesnější a pro žáky příjemnější už jen proto, že se takto budou testovat jen jednou za 14 dní a kontrolní testy budou dělány ze slin, nikoli z nosu.

Očkování krizové infrastruktury
V minulém týdnu v klášteře proběhlo očkování pracovníků sociální péče, krizového řízení a pracovníků kritické infrastruktury Compagu proti COVIDu-19.

Dotace
Na pravidelné schůzce s paní Ing. Lucií Krubnerovou z Mikroregionu Voticko řešíme dotační záležitosti. Nejinak tomu bylo i v minulém týdnu. Tato schůzka se nesla ve znamení priorit případných investic podpořených dotací ve vztahu k plnění podmínek časového harmonogramu. Prostě které dotace jsme schopni vyčerpat, protože lhůty, které nejsou ve většině případů prodlouženy i přes delší rozhodování o přidělení dotace, musíme splnit. Výběrová řízení nějakou dobu trvají, stavba také a rozhodně bych nechtěl, abychom museli nějakou dotaci vracet.

Investice města
Na pravidelné schůzce jsem měl minulý týden i investičního referenta Petra Vodňanského, se kterým řeším průběh běžících a přípravu budoucích investic města. Schůzka byla tentokrát skutečně dlouhá, dotkli jsme se celé řady menších i větších investic ve Voticích, proto jsme výjimečně po stavbách neprojížděli. Řešili jsme i drobné údržbářské práce od oprav kanálů, děr v chodníku a úklidu po zimě až po drobné opravy v našich bytových domech.  Jen od 1. ledna bylo takových drobností, kterých si většina z nás třeba ani nevšimne vyřizováno přibližně šedesát.

Dentální hygiena
Jsem rád, že Rada města souhlasila s navrženými úpravami rekonstrukce ordinace dentální hygieny. Finančně se do ní zapojí také její  provozovatelky. Její ordinace u zubařek byla minulý týden před dokončením, proto věřím, že se nám ve Voticích otevře dentální hygiena co nejdříve.

Dětská ordinace
Mezi mé priority vždy patřily děti – naše budoucnost. V minulém roce byla realizována i za spoluúčasti paní doktorky Hany Zemanové rekonstrukce první dětské ordinace, nyní za spoluúčasti pana doktora Jana Koláčného připravujeme rekonstrukci druhé dětské ordinace, do které se již delší dobu neinvestovalo. Malé děti musí mít u dětských lékařů zajištěné  moderní, slušné a důstojné prostředí, a to i v době šetření. Rekonstrukce ordinace pana doktora Koláčného je nyní jednou z mých nevyšších priorit.

Likvidace skateparku
Velice špatný technický stav skateparku nás donutil k přípravě jeho demontáže. Spolu s dalšími členy Rady města jsme se byli ve skateparku podívat a jeho stav je skutečně velice neutěšený, samotné rampy jsou hluboko za zenitem a jejich další využívání by nebylo již bezpečné.  Mne osobně velice mrzí přístup některé mládeže, která zde zanechává velké množství odpadků a kvůli tomu se z volnočasového hřiště pomalu stává nehezké smetiště. Přípravu pro nový skatepark intenzivně řeší místostarosta města Jan Kučera, který k tomuto má již zpracovanou i studii. Bohužel doba je jaká je a prozatím je výstavba nového moderního skateparku na žebříčku priorit níže.

Úklid Votic
Když už jsem zmínil bordel a smetiště, tak bych tímto chtěl poděkovat všem občanům a spolkům, co se zapojili do úklidu města v rámci projektu Ukliďme Česko. Věřím, že příští rok odpadky po nezodpovědných občanech uklidíme opět organizovaně a oficiálně.

Střelítov podruhé
S investičním technikem jsme řešili i aktuální fází úpravy veřejného prostoru. Osadní výbor z Beztahova zde chce provést úpravu polohy autobusové zastávky, kontejnerového stání a tento prostor pak celkově zvelebit. Projekt máme aktuálně u dopravního inženýra PČR a čekáme na jeho vyjádření.

Povodňová bdělost
Ještě ve čtvrtek večer jsem obdržel několik telefonátů od občanů Srbic a  od HZS z Kladna, abych se dostavil do Srbic, kde došlo k přetečení zatrubněné části potoka. Mezitím tam místní občané postavili hráz z pytlů s pískem, které budeme obnovovat ve spolupráci s našimi hasiči za pytle nové. Jsem rád, že zde máme aktivní občany, kteří mají techniku a nezištně pomohou druhým. I přes účast dvou sborů hasičů lze říci, že si Srbičtí vyřešili problém s vodou prakticky sami. Za zvládnutí tohoto bych chtěl ještě jednou poděkovat panu Berounskému a panu Pohanovi. V pátek jsem absolvoval místní šetření v Bučovicích a Otradovicích s referentkou vodoprávního úřadu Ing. Anetou Brabencovou u vodotečí a konstatovali jsme, že automaticky nahlášené překročení I. stupně povodňové aktivity na Mastníku je skutečné. Naštěstí nám pršet přestalo, hladina Mastníku nám k pondělí 17. května klesla pod I. povodňový stupeň a nyní je již pod osmdesáti centimetry.

Boží tělo
S panem farářem jsem řešil organizační záležitosti k připravované pouti Božího tělo. Pověřil jsem zahradnici města přípravou návrhů na výzdobu celé akce.

 
Zodpovídá: Správce Stránek
Vytvořeno / změněno: 17.5.2021 / 17.5.2021

 

Kontakt

Městský úřad Votice
Komenského náměstí 700
259 17 Votice
Tel.: 317 830 111
E-mail: podatelna@votice.cz
Úřední hodiny odborů
Pondělí 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00
Úterý 8:00 - 11:00, 12:00 - 14:00
Středa 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00

Podrobný kontakt

Kde nás najdete


Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém