Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Bill Gates a sex. Kvůli aféře měl odejít z Microsoftu, jeho žena po kauze Epstein mluvila s rozvodovými právníky

Bill Gates foto: Reuters

NEW YORK - Bill Gates čelí uprostřed rozvodu hned dvěma aférám, které ohrožují jeho dosud pečlivě chráněnou pověst. Deník Wall Street Journal informuje o tom, že měl nyní čtvrtý nejbohatší člověk světa opustit „svůj“ Microsoft kvůli vyšetřování jeho údajného sexuálního vztahu s podřízenou. Navíc vyšlo najevo, že Gatesova žena Melinda těžce nesla manželův vztah s vyšetřovaným sexuálním kuplířem Jeffreym Epsteinem.
  12:04

Wall Street Journal přišel za poslední týdny hned se dvěma kauzami, které se dotýkají někdejšího nejbohatšího člověka na světě a zakladatele Microsoftu Gatese. Ten si přitom své soukromí obvykle přísně střeží a dbá a na svou dobrou pověst, uvádí deník. Začátkem května Gates se svou manželkou Melindou oznámili, že budou po 27 letech manželství rozvádět.

Nejdražší rozvod historie: Gatesovi se seznámili v Microsoftu, jejich dcera jezdí parkur jako Kellnerová

List přišel tento týden s informací, že měl Gates v roce 2020 opustit Microsoft kvůli tomu, že představenstvo firmy najalo vyšetřovatele, kteří měli prověřit sexuální vztah Gatese s nejmenovanou zaměstnankyní Microsoftu. Podle zdrojů blízkých vyšetřování představenstvo firmy dostalo od ženy dopis, v němž se přiznává k více než ročnímu sexuálnímu vztahu se známým miliardářem.

Melinda a Bill Gatesovi
Melinda a Bill Gatesovi

„Během vyšetřování se členové představenstva dohodli, že už není vhodné, aby Gates vedl firmu, kterou před desítkami let založil a kterou celou dobu úspěšně řídil,“ uvádí Wall Street Journal s tím, že Gates rezignoval ještě před tím, než vyšetřovatelé dokončili svou práci.

Tisková mluvčí Microsoftu potvrdila přijetí podnětu ze strany zmíněné zaměstnankyně. „Dopis, v němž žena uvádí, že měla s Billem Gatesem sexuální poměr v roce 2000, jsme obdrželi ve druhé polovině roku 2019,“ potvrdila mluvčí pro CNN. „Představenstvo ustavilo komisi, která se zabývá vyšetřováním celého případu. Celou dobu jsme také poskytovali rozsáhlou podporu ženě, která s podnětem přišla,“ dodala.

Mluvčí Billa Gatese potvrdila, že k aféře před téměř dvaceti lety došlo, skončila ale prý přátelsky. „Billovo rozhodnutí opustit Microsoft není v žádném případě spojeno s vyšetřováním uvnitř Microsoftu. Ve skutečnosti měl jednoduše zájem věnovat se více filantropii, což mimochodem avizoval už několik let dopředu,“ řekla Gatesova mluvčí.

Už dříve přitom informoval deník The New York Times, že Gates se měl chovat „opakovaně nevhodně“ ke svým ženským podřízeným nejen v Microsoftu, ale také v rámci Nadace Billa a Melindy Gatesových. „V několika případech Gates obtěžovat ženy, které s ním pracovaly,“ uvádí NYT.

Gatesova mluvčí uvedla, že New York Times se dopustil mnoha cílených lží, které mají miliardáře zdiskreditovat v období, které už je beztak pro něj i jeho stále ještě manželku Melindu nesmírně náročné. „Pomluvy, které se okolo jejich rozvodu objevují, jsou čím dál více absurdní a mrzí mě, že lidé, kteří mají velmi málo či dokonce žádné informace, jsou označováni za ‚věrohodné zdroje‘,“ cituje CNN mluvčí Billa Gatese.

Rozvod spustil vztah Gatese a Epsteina, píše WSJ

Rozvod mezi Billem a Melindou Gatesovými byl podle informací amerických médií na stole dlouho předtím, než o něm manželé oficiálně informovali. Gatesová měla celou věc řešit s právníky nejméně dva roky předtím, než podala oficiální žádost o rozvod s tím, že manželství je „nenávratně zničené“.

Spolupráce i po rozvodu. Gatesovi se zavázali dál spravovat svou nadaci, ta na charitu věnovala za 20 let bilion korun

Podle zdrojů deníku WSJ Melinda Gatesová zahájila konzultace s právníky kvůli byznysu, který její manžel rozjel s vyšetřovaným sexuálním kuplířem Jeffreym Epsteinem, jenž spáchal v roce 2019 za záhadných okolností ve vazbě sebevraždu, zatímco čekal na proces kvůli zneužívání nezletilých dívek. 

Gatesová podle médií svému manželovi opakovaně vyjadřovala svou nelibost k Epsteinovi i k obchodům, které s ním její manžel plánoval. První schůzku s rozvodovými právníky přitom Melinda měla domluvenou na říjen roku 2019, tedy zhruba ve stejné době, kdy deník New York Times přišel s detailním popisem schůzek Gatese a Epsteina, včetně informace, že Gates měl strávit noc v Epsteinově vile v New Yorku. NYT ve svém článku upozornil, že vztah mezi Gatesem a Epsteinem navíc začal v době, kdy už byl druhý jmenovaný vyšetřován ze sexuálních zločinů.

Gates sám už v roce 2011, kdy se měl podle médií s Epsteinem poprvé setkat, uváděl, že žádný obchodní vztah s kontroverzním miliardářem nemá. „Lidé mi říkali, že pokud chci dělat dobročinnou činnost, musím se s ním spojit, protože zná hodně bohatých lidí. Ovšem na všech akcích, na kterých jsem se s ním potkal, byli i další lidé. Nechodil jsem na žádné večírky. Epstein ani nedaroval peníze na nic, o čem bych věděl,“ dušoval se Gates v roce 2019.

Podle serveru Daily Beast a dalších médií Melinda svého muže opakovaně varovala, aby se Epsteinem vůbec nestýkal. Když ji Gates neposlechl, velmi ji to prý rozčílilo a nakonec se to stalo „zlomovým bodem jejich vztahu.“ Gatesovi před svatbou v roce 1994 nepodepsali předmanželskou smlouvu, takže si Melinda po rozvodu zřejmě přijde na majetek v hodnotě zhruba 73 miliard dolarů (asi jeden a půl bilionu korun). Stane se tak pravděpodobně druhou nejbohatší ženou světa.

Autoři:
Témata: Bill Gates, Microsoft

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.