Dezinformace izraelské armády lákala před útokem ozbrojence z palestinských organizací do tunelů

Matoucí tweet izraelské armády, který minulý týden naznačoval začátek pozemní operace v Pásmu Gazy, byl záměrnou dezinformací, uvedl izraelský list Jerusalem Post. Cílem prý bylo vlákat ozbrojence z palestinských organizací Hamás a Islámský džihád do systému podzemních tunelů, na které poté izraelské letectvo zahájilo masivní údery.

Tento článek je více než rok starý.

Jeruzalém/Gaza Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci se připravují u hranic s Pásmem Gazy

Izrael začal ve čtvrtek shromažďovat pozemní síly u hranice Pásma Gazy. | Foto: Amir Cohen | Zdroj: Reuters

Na základě tweetu o začátku pozemní operace v Gaze informovala některá zahraniční média, včetně listu The Washington Post nebo stanice ABC. 

Cukr, vodovodní potrubí i nevybuchlá munice. Hamás zasypává Izrael podomácku montovanými raketami

Číst článek

Izrael začal ve čtvrtek shromažďovat pozemní síly u hranice Pásma Gazy. Krátce po půlnoci místního času pak armáda na svém twitterovém účtu napsala: „Letecké a pozemní síly izraelské armády útočí na Pásmo Gazy.“

Armádní mluvčí až později upřesnil, že pozemní jednotky do Gazy nevstoupily, ale dělostřelectvo a tanky jen podporují letecké útoky palbou z izraelského území. Premiér Benjamin Netanjahu tehdy řekl, že operace proti Hamásu zdaleka neskončila a v nejbližší době budou následovat další akce.

Mnohá zahraniční média ale původní tweet pochopila jednoznačně. „Izraelské jednotky vstoupily do Pásma Gazy a konflikt s Palestinci se stupňuje, uvádí izraelská armáda,“ napsal například americký The Washington Post.

Ve skutečnosti bylo ve vzduchu 160 izraelských letadel, která začala s masivním bombardováním tunelů, jimž izraelská armáda přezdívá „metro Hamásu“. Radikálové v nich mají uskladněné zbraně a vybavení. Hamás začal tunely budovat po minulém konfliktu s Izraelem v roce 2014.

Podle listu The Jerusalem Post poslaly Hamás a Islámský džihád po oznámení startu pozemní operace do tunelů své bojovníky s protitankovými střelami a minomety, aby se připravili na příchod izraelských vojáků. Dostali se tak do palby izraelských letadel. Kolik jich přišlo o život, není jasné.

Izrael v Gaze útočí především na ‚metro‘. Hamás sbírá politické body

Číst článek

List Haarec získal od několika zahraničních novinářů ujištění, že jim mluvčí armády začátek pozemní invaze potvrzoval a že až příliš pozdě následovala omluva za mylnou informaci.
Domácí novináři, zaskočení vývojem, začali obvolávat své armádní zdroje a dozvěděli se, že žádná invaze se nekoná.

Podle listu Haarec tehdy armáda otevřeně zahraničním novinářům sdělila, že vojáci vyrazili do Gazy, neobstojí prý tak vysvětlení o chybně pochopeném anglickém překladu přesnější hebrejské verze tweetu. Mluvčí armády Jonatan Konrikus se v pátek ráno na brífinku se zahraničními žurnalisty za omyl omluvil, prohlásil, že šlo o nedorozumění a připsal ho válečnému zmatku.

Felicia Schwartzová z Wall Street Journal ale uvádí, že jí Konrikus přímo potvrdil přítomnost pozemních sil v Gaze, informaci změnil až po dvou hodinách. Jiný nejmenovaný americký novinář řekl podle Haarecu, že tento incident vztahy Izraele se zahraničními žurnalisty nevylepší. V bojích od minulého pondělka přišlo o život téměř 200 Palestinců, Izrael má deset mrtvých.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme