Arsenal, Juventus a nyní Rangers. Glasgowští se zařadili mezi kluby, které vyhrály titul bez porážky

Skotská liga o víkendu skončila a Rangers po výhře 4:0 nad Aberdeenem zvedli nad hlavu trofej pro mistra ligy. Zároveň se ale zapsali do historie, jelikož ročník dokončili bez ligové porážky. Zařadili se tak do prestižní společnosti neporazitelných týmů s přízviskem „Invincibles“. Pražské Slavii zbývají k titulu neporazitelných dva zápasy.

Tento článek je více než rok starý.

Glasgow (Skotsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost fotbalistů Rangers

Radost fotbalistů Rangers | Foto: Jane Barlow | Zdroj: Reuters

„Přišel jsem do klubu ve složitém období. Bylo to hlavně o tom mít vizi, správné lidi na správných místech a podporu od vedení klubu. Bojovali jsme každý den po tři roky, abychom se dostali, tam kde jsme,“ řekl po zisku titulu trenér Rangers Steven Gerrard. 

VIDEO: Gól brankáře v poslední minutě. Alisson rozhodl zápas a děkoval zesnulému otci

Číst článek

Týmu z Glasgow se podařilo narušit devítiletou vládu Celticu a získat svůj 55. titul s předstihem již v březnu. Ligu vyhráli o propastných 23 bodů, v 38 zápasech nastříleli 92 gólů a inkasovali pouhých 13. A především ani jednou neprohráli. Tento počin je i přes nedostatek konkurence ve skotské lize velkým úspěchem. Tým Stevena Gerrarda může ale mrzet předčasné vyřazení z obou domácích pohárů a hořký konec v Evropské lize, kde vypadl ze Slavií. Ve Skotku tak navázali Rangers na počin Celticu ze sezony 2016/2017, zelenobílí však tehdy vyhráli i oba domácí poháry, tudíž získali tzv. treble.

Jaké další týmy dokázaly v nedávné minulosti dokončit sezonu bez jediné prohry? 

Arsenal 2003/2004

Když se řekne rekord neporazitelnosti, většina fotbalových fanoušků si vybaví právě Arsenal z počátku nového tisíciletí. Vydržet sezonu bez porážky je samo o sobě velmi náročné, o to obdivuhodnější je, že se to svěřencům Arsène Wengera podařilo v patrně nejlepší soutěži světa. 

(Zleva) Thierry Henry, Dennis Bergkamp a Patrick Vieira | Zdroj: Reuters

Tým, který si vysloužil přízvisko The Invincibles, dbal na ofenzivní pojetí hry. Thierry Henry byl v životní formě, navíc sekundovali Robert Pirés, Freddie Ljungberg či Dennis Bergkamp. Tahounem týmu byl také dominantní záložník a kapitán týmu Patrick Vieira. Trenér Wenger přinesl do anglického fotbalu novou filozofii, která se týkala trenérských metod, zdravého stravování, důrazu na profesionalitu a herního stylu založeného na rychlosti a dynamice. 

Arsenal za celý ročník inkasoval pouze 26 branek, zároveň si ale připsal i 12 remíz, tudíž ve své neporazitelné sezoně dosáhl „jen“ 90 bodů. Jako jediný tým v novodobé Premier League se ale díky svému počinu může chlubit zlatou ligovou trofejí. V Anglii takový úspěch nemá (kromě sezony Prestonu z roku 1889) obdoby.

FC Porto 2010/2011

V sezoně 2010/2011 uhranul Evropu tým, který dokázal bavit fotbalem a zároveň být úspěšný na všech frontách. Tehdejší Porto, které bylo postavené převážně kolem pečlivě vyskautovaných jihoamerických hráčů, bylo k nezastavení. Ve všech soutěžích ochutnalo hořkost porážky jen dvakrát a nakonec získalo treble.

Radamel Falcao | Foto: Reuters, Nacho Doce | Zdroj: Reuter

„Když se na to zpětně podívám, ten tým byl s hráči jako Hulk, Falcao, James, Moutinho, Fernando či Otamendi jeden z nejlepších na světě,“ vzpomíná na své svěřence trenér André Villas-Boas. Právě Radamel Falcao a Hulk byli těmi hlavními strůjci triumfů na domácí a evropské scéně. Nejenže Porto vyhrálo bez porážky portugalskou ligu, ukořistilo navíc i portugalský pohár a úžasnou sezonu dovršilo výhrou ve finále Evropské ligy. Kolumbijský snajpr Falcao se stal s rekordními sedmnácti góly nejlepším střelcem prestižního turnaje. 

Juventus Turín 2011/2012

Éra devítileté nadvlády Juventusu nad italským fotbalem letos končí, někdy se ale často zapomíná, jak začala. Antonio Conte přinesl do Turína progresivní metody, změnil rozestavení a z týmu, který v předchozí sezoně skončil na 7. místě, udělal stroj na výhry. 

Nejdelší ligové série bez porážky v evropském fotbale

1. Steaua Bukurešť - 104 zápasů
2. Lincoln Red Imps - 88 zápasů
3. Sheriff Tiraspol - 63 zápasů
4. Celtic Glasgow - 62 zápasů
5. Levadia Talinn - 61 zápasů

První sezona Staré dámy na novém moderním stadionu ihned skončila vysněným titulem, který navíc hráči uhráli bez jediné prohry. Je hned několik faktorů, které tento úspěch ještě posilují. Tým například nebyl sestavený příchody hvězd, ale chytrými a levnými nákupy. Těmi byli například Arturo Vidal, Alessandro Matri či Andrea Pirlo, který přišel dokonce zadarmo. Ani trenér Conte nebyl tehdy žádným uznávaným koučem, zkušenosti měl hlavně z druhé ligy.

Skvělá sezona odstartovala turínskou ligovou dominanci trvající 9 let a vrátila Bianconeri slávu, která trochu zašla kvůli korupčnímu skandálu Calciopoli. Neporažená sezona 2011/2012 dala základy pro tým, kde dnes hrají hvězdy jako Cristiano Ronaldo.

AC Sparta Praha 2009/2010

Ačkoliv fotbalistům Slavie chybí pouhé dva zápasy k tomu, aby se stali českými Invincibles, jediným týmem, který se tímto úspěchem aktuálně může pyšnit, je jejich rival z Letné. 

Sezona 2009/2010 byl napínavá do posledního zápasu. Slavia se po zisku titulu propadala tabulkou, naopak atraktivním fotbalem se do popředí dostaly Teplice a dobré období zažíval Jablonec. Letenští začali sezonu nepřesvědčivými bezbrankovými remízami a pořekadlo o tom, že útoky vyhrávají zápasy a obrany tituly, se s ní neslo po celý ročník. Parta kolem Bonyho Wilfrieda nastřílela 42 gólů, ale především inkasovala pouhých 16. 

K 16 výhrám však Sparta přidala hned 14 remíz, tudíž o titul se strachovala až do posledního kola. Teplice ale udolala 1:0 a propukly oslavy. „Že jsme ani jednou neprohráli, ukazuje, že jdeme správnou cestou,“ měl radost trenér Jozef Chovanec. Titul bez prohry však nenastartoval úspěšnou éru, hned následující rok vyhrála titul Viktoria Plzeň.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme