Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura až pro 1000 lidí venku nebo 500 uvnitř? Zaorálek předložil plán pro rozvolnění

Česko

  13:40
Praha - Od pondělí 24. května bude asi možné pořádat kulturní akce až pro 1000 lidí venku a 500 uvnitř. Na pondělní tiskové konferenci sociální demokracie to řekl novinářům ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Pokládá za jisté, že plán dalšího rozvolňování opatření proti covidu-19 na pondělním odpoledním jednání schválí vláda. Před týdnem ministr uvedl, že podmínkou bude v takovém případě rovněž maximální obsazení 50 procent kapacity míst k sezení.

Havlíček prozradil, kdy se otevřou hospody i uvnitř. Počítá se zprvu s poloviční kapacitou

Od pondělí je možné pořádat kulturní akce venku s maximální účastí 700 sedících diváků. Podmínkou je buď absolvování testu, odstup nejméně 14 dnů od očkování, nebo maximálně 90 dnů od prodělání nemoci covid-19. Další podmínkou je také ochrana dýchacích cest.

Akce uvnitř by měly být od příštího týdne novinkou. „Na vládě dnes schválíme, protože čísla jsou příznivá, že od 24. května bude možné pořádat akce pro 1000 osob venku a 500 uvnitř,“ uvedl Zaorálek. Dál trvá na tom, aby kulturní akce měly stejné podmínky pro testování jako jiné oblasti.

Otevřít budou smět i kina. „Pokud nebudou trvat na občerstvení, budou to moci spustit. Pokud k tomu budou potřebovat občerstvení, tak se to bude řešit v době, kdy se budou otevírat vnitřky restaurací,“ řekl Zaorálek. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) v pondělí novinářům řekl, že interiéry restaurací by se měly otevřít v první polovině června. Zatím se počítá s otevřením 50 procent kapacity provozoven.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...