Šéf německého fotbalu svého viceprezidenta přirovnal k nacistickému soudci, nyní rezignoval

Prezident Německého fotbalového svazu (DFB) Fritz Keller podle očekávání rezignoval na svou funkci. Čtyřiašedesátiletý funkcionář tak učinil kvůli skandálu, kdy svého viceprezidenta Rainera Kocha přirovnal v dubnu k nacistickému soudci Rolandu Freislerovi. Ten za vlády Adolfa Hitlera poslal mnoho odpůrců režimu na smrt. Koch a druhý místopředseda Peter Peters by měli vedení svazu dočasně převzít do příštího roku, než bude zvoleno nové vedení.

Tento článek je více než rok starý.

Berlín (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fritz Keller

Fritz Keller | Foto: Maja Hitij | Zdroj: Reuters

Keller vedl svaz jako 13. prezident a úřad zastával jen 598 dní. Jeho působení bylo od začátku poznamenáno pokračujícím bojem o moc v rozděleném vedení. Kvůli pozdějším výrokům na Kochovu adresu se pak i on sám ocitl pod palbou kritiky.

Arsenal, Juventus a nyní Rangers. Glasgowští se zařadili mezi kluby, které vyhrály titul bez porážky

Číst článek

Z tohoto důvodu se stal též prvním prezidentem DFB, který stanul před disciplinární komisí své asociace. Její verdikt se očekává v dalších dnech. Vedle Kellera by měl svaz opustit i jeho rival a generální tajemník Friedrich Curtius, jemuž má být ukončena smlouva. Pokladník Stephan Osnabrügge chce zůstat ve funkci pouze do dalších voleb.

Německý fotbalový svaz je s více než 7 miliony registrovaných členů největší federací jednoho sportu na světě. Od aféry s přidělením mistrovství světa 2006 se DFB nachází v krizovém módu. Předchozí dva šéfové Wolfgang Niersbach a Reinhard Grindel museli svou pozici předčasně opustit a od Kellera se očekávalo, že situaci zklidní. Místo toho však před vypršením mandátu ve funkci skončil i on.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme