Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Kauza ho zásadně zasáhla, doslova přes noc se z něj stala persona non grata, říká advokát manažera z případu OKD

Na dole ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku začalo další plošné testování v souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19. foto: ČTK

Rozhovor
Praha - Advokát bývalého manažera Fondu národního majetku (FNM) Zdeněk Kabilka v rozhovoru pro server Lidovky.cz popsal, co pro Jana Škurka znamená verdikt Nejvyššího soudu. Škurka je bývalý obžalovaný v kauze OKD.
  14:37

Policie a vrchní státní zastupitelství Škurku původně vinily z „ohnutého“ znaleckého posudku. Společně s manažery FNM prý měl stát připravit o 5,7 miliardy korun. Jenže to soudy opakovaně odmítly. Nejprve v roce 2018 Obvodní soud pro Prahu 2. Po něm následně Městský soud v Praze. Nejnověji předchozí zprošťující verdikty potvrdil i Nejvyšší soud.

Stát čeká za OKD tučný účet. Bývalí obžalovaní požadují za nezákonné stíhání desítky milionů

Lidovky.cz: Jaké odškodnění budete požadovat po státu?
Po státu budeme z titulu nezákonného stíhání požadovat náhradu majetkové i nemajetkové újmy v plné výši. Stát si musí nést důsledky špatné práce jeho složek. Konkrétní celkovou výši nároku jsme dosud nevypočítali, ale již nyní lze konstatovat, že se výše nároku bude pohybovat v řádech desítek milionů korun.

Lidovky.cz: Jak vám v tomto ohledu pomůže nedávný verdikt Nejvyššího soudu?
Po osmi letech Nejvyšší soud definitivně ukončil nezákonné stíhání pana Škurka. Přezkoumával zejména procesní stránku věci, nicméně potvrdil věcnou správnost rozhodnutí obecných soudů, tzn. kupní cena za podíl v OKD nebyla stanovena na základě znaleckého posudku, postup pana Škurka byl správný, z jeho strany nebyla porušena péče řádného hospodáře.

Definitivní konec kauzy OKD. Nejvyšší soud odmítl dovolání šéfžalobce jako nedůvodné

Lidovky.cz: Co kauza pro vašeho klienta znamenala?
Pana Škurka zasáhla kauza zásadním způsobem, mohu se domnívat, že nejvíce ze všech třech pánů, neboť v době zahájení řízení byl na vrcholu své doposud velice úspěšné manažerské kariéry. Tímto krokem se z něj doslova přes noc stala persona non grata, prakticky nezaměstnatelná ve svém dosavadním oboru. Jen pro ilustraci uvádím, že pan Škurek stojí za tak úspěšnými privatizacemi, jako je ČS, KB nebo Transgas.

Lidovky.cz: Kde se podle vás stala klíčová chyba v trestním řízení v rámci kauzy OKD?
Předně musím vyvrátil dva obecně vžité omyly. Za prvé – zákon o velké privatizaci nestanovuje povinnost zcizovat majetek státu v držení Fondu národního majetku za nejvyšší cenu. Privatizace byla komplexní proces transformace, kde prodejní cena byla jen jedním, a ne vždy podstatným hlediskem. Na základě tohoto zákona byla historicky realizována celá řada bezúplatných převodů majetku. Za druhé – prodejní cena minoritního balíku akcií OKD byla stanovena na základě jednání ministrů vlády se společností Karbon Invest, znalecký posudek sloužil toliko pro účely řízení o veřejné podpoře před orgány EU. 

Tento mylný závěr, že posudek stanovil cenu, je bohužel obsažen i v závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovací komise. V tomto spatřujeme kardinální chybu orgánů činných v trestním řízení a sice že zahájily trestní stíhání pro jednání, které vůbec není trestným činem.

Autor:
Témata: Domov

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.