EU dovozní cla z USA zatím nerozšíří. S americkou vládou chce vyřešit obchodní spor z Trumpových dob

Evropská unie ustoupí od plánovaného rozšíření a zvýšení cel na dovoz zboží ze Spojených států, k němuž chtěla sáhnout od června. Evropská komise v pondělí oznámila, že zahájila s americkou vládou jednání o vyřešení sporu kolem obchodování s ocelí a hliníkem. Obě strany by k dohodě chtěly dospět do konce roku, dosud zavedená cla přitom ponechávají v platnosti. Spor začal, když cla zavedla administrativa předchozího prezidenta Donalda Trumpa.

Tento článek je více než rok starý.

Brusel Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlajka Evropské unie. Ilustrační foto.

Brusel upustí od plánovaného rozšíření seznamu amerického zboží zatíženého cly | Zdroj: Pixabay

Na zahájení rozhovorů se shodl místopředseda Evropské komise pro obchod Valdis Dombrovskis s americkou ministryní obchodu Ginou Raimondovou a obchodní zmocněnkyní Katherine Taiovou. Ve společném prohlášení uvedli, že chtějí dospět k řešení celosvětového přebytku zásob oceli a hliníku. Obě strany podle nich sdílejí společné hodnoty a chtějí prosazovat řešení, která nenaruší volný trh.

Akcie v USA výrazně oslabily kvůli vývoji inflace. Investoři se obávají zvyšování úrokové sazby

Číst článek

Ocelářský a hliníkářský průmysl v EU a v USA však doplácí na nadprodukci a praktiky některých dalších zemí a obě strany se proto shodly, že „poženou k odpovědnosti země, jako je Čína, tedy ty, které podporují postupy narušující obchod“.

Současný spor zahájil v roce 2018 Trump, který zavedl cla na dovoz kovů z EU a řady dalších států. Široce kritizované opatření odůvodnil tím, že jejich dovoz ohrožuje americkou ekonomiku a tím i národní bezpečnost. EU reagovala zavedením odvetných cel.

Brusel v rámci zahájeného jednání upustí od plánovaného rozšíření seznamu amerického zboží zatíženého cly. U některých produktů, jako jsou například motocykly či whisky, se měla cla zvýšit až na 50 procent. Dosavadní 25procentní cla na tyto výrobky zahrnující roční dovoz v hodnotě 2,8 miliardy eur (zhruba 72 miliard korun) zůstanou zachována. V platnosti budou nadále i 25procentní americká cla na evropskou ocel a desetiprocentní na hliník.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme