Novým předsedou Národní sportovní agentury je Filip Neusser, rozhodla vláda

Novým předsedou Národní sportovní agentury je Filip Neusser, reprezentační trenér pozemních hokejistek. Jako nástupce Milana Hniličky ho v pondělí schválila vláda, potvrdil premiér Andrej Babiš (ANO).

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 17:43 17. 5. 2021) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Neusser

Filip Neusser | Foto: Pavel Mazáč/CNC | Zdroj: Profimedia

„Má bohaté manažerské zkušenosti i zkušenosti ze sportovního prostředí,“ zhodnotil na pondělní tiskové konferenci po jednání vlády ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). „Splňuje podle našeho názoru etické i morální předpoklady a je dostatečnou sportovní autoritou s dlouholetými zkušenostmi,“ dodal.

Hnilička skončil v čele Národní sportovní agentury. Rezignaci zdůvodnil vysokým vytížením

Číst článek

Dosud byl Filip Neusser protikandidátem Jiřího Kejvala do čela Českého olympijského výboru. Nicméně Neusserovo jmenování do čela organizace, která má na starost rozdělování státních dotací ve sportu, znamená, že z jeho kandidatury sejde.

Volby se mají konat za týden v pondělí 24. května parlamentní formou, tedy tajným hlasováním v pražském sídle olympijského výboru.

Kejval komentoval Neusserovo jmenování diplomaticky. „Novému předsedovi Národní sportovní agentury gratulujeme, přejeme mu hodně úspěchů v jeho práci ve prospěch českého sportu a těšíme se na spolupráci,“ uvedl.

Hniličkův odchod

Dosavadní předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička v pondělí na svou funkci rezignoval. Za hlavní důvody svého konce označil vysoké pracovní vytížení i tlak, pod kterým byl od ledna tohoto roku.

Hnilička udělal razantní změny v Národní sportovní agentuře, odvolal oba místopředsedy

Číst článek

„Chtěl bych říct, že to nebylo impulzivní rozhodnutí. Dlouho jsem o něm přemýšlel, v podstatě od konce ledna, kdy proběhly události, které byly v médiích intenzivně propírány. Pod tlakem jsem byl já i moje rodina. Bylo ale pro mě důležité zůstat ve funkci a dokončit agendu,“ poukázal Hnilička na svou účast na oslavě v hotelu v Teplicích, při které se porušovala protiepidemická opatření.

Tehdy se vzdal pouze poslanecké funkce, premiér Andrej Babiš (ANO) jeho setrvání v čele Národní sportovní agentury podpořil.

Tlak na Hniličku stoupl i po zprávách o probíhající kontrole ministerstva financí v Národní sportovní agentuře. Audit následoval po upozornění serveru Seznam Zprávy, že agentura pro rozhodnutí o dotacích pro sportovní kluby využívá externí firmu Moore Czech Republic.

Kdo je Filip Neusser?

Neusser se narodil 16. září 1981 v Praze. Dnes již bývalý pozemní hokejista býval považován za jednoho z nejlepších brankářů v Evropě. Začínal v pražském klubu HC 1946 Praga a deset let působil v zahraničních ligách. Hrál profesionálně v Německu, Anglii, Itálii a Španělsku. Mezitím reprezentoval Česko, hrál na mistrovství Evropy, mistrovství světa a zapojil se i do bojů o postup na olympiádu. 

Studoval na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze, kvůli profesionální kariéře ji ale nedokončil.

V letech 2007 až 2013 byl místopředsedou svazu pozemního hokeje, čtyři roky pak byl jako nezávislý členem zastupitelstva Prahy 3. Dva roky pracoval také jako externí poradce ministra obrany pro sport. Byl též náměstkem ředitele pražské Technické správy komunikací hlavního města Prahy, kde měl podle svých slov na starosti hlavně ekonomiku společnosti.

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019 a do jejího čela byl jmenován tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička. Devětatřicetiletý Neusser je tak druhým předsedou této instituce.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme