Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nymburk ve finále vyzve Opavu. Slezané slaví postup po zvládnutém klíčovém zápase

Týmem, který se pokusí ve finále NBL ukončit nadvládu Nymburka, bude Opava. Slezané v rozhodujícím pátém duelu semifinálové série s Kolínem vyhráli na domácí palubovce 88:72 a slavili postup po výhře 3:2 na zápasy.

Zleva Adam Číž z Kolína a Luděk Jurečka z Opavy
zdroj: ČTK autor: Vostárek Josef

Finále bude reprízou závěrečné série ze sezony 2017/18, hrát se bude na dva vítězné zápasy a první duel je na programu 22. května. Před třemi lety Nymburk vyhrál nad Slezany obě finálová utkání.

I v pátém zápase semifinálové série a celkově už desátém vzájemném duelu za sebou platilo pravidlo o neporazitelnosti domácího týmu. Slezané ve dvou utkáních v Kolíně ztratili vedení 2:0 na zápasy, ale ve své hale nakonec potvrdili jako druhý tým základní části roli favorita.

"Uf, ta série...," ulevil si opavský trenér Petr Czudek. "Začali jsme velmi dobře a byli jsme hodně nahoře, ale Kolín nás spláchl a domů jsme jeli ponorkou. Ale ten tým má charakter, má chemii a já říkal: 'Hoši, pojďme to hodit za hlavu'. A oni to hodili za hlavu, dneska to byl nádherný zápas a všichni, co byli na hřišti, předvedli výkon. Finále si zasloužíme," řekl Czudek.

Je nám líto, video expirovalo.
Opava zvládla páté semifinále a vyzve hegemona z Nymburka

Ve vyrovnaném prvním poločase se mužstva přetahovala o vedení, první větší trhák domácích ve druhé čtvrtině Středočeši odvrátili jedenáctibodovou šňůrou. Po změně stran už ale Opavané, kteří trefili 16 trojek, podobnou slabší chvilku nepřipustili. Před třetí přestávkou vedli už o 19 bodů (66:47) a zápas dovedli k postupu.

"Třetí čtvrtina, všechno ostatní bylo vyrovnáno," vypíchl rozhodující pasáž trenér hostů Miroslav Sodoma. "Věci, které jsme nechtěli, abychom Opavě dovolili, jsme (ve třetí čtvrtině) dovolili a ona toho využila k rozhodujícímu trháku," dodal a poukázal zejména na akce opavského lídra Jakuba Šiřiny, na které měl být jeho tým připravený, přesto z nich soupeř bodoval.

Jejich lídrem byl Jakub Šiřina s 21 body včetně čtyř trojek, Radovan Kouřil přidal 16 bodů a Filip Zbránek za 22 minut hry double double za 13 bodů a 10 doskoků. Kolínský kapitán Adam Číž zaznamenal stejně jako Šiřina 21 bodů a čtyři trojky.

Opava - Kolín 88:72 (17:18, 42:36, 68:50)

Nejvíce bodů: Šiřina 21, Kouřil 16, Zbránek 13 - Číž 21, Pekárek 17, Jelínek 10.

Konečný stav série: 3:2.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články