Reportáž skončila

WTA Řím

WTA Řím, Dvouhra - finále, start: 16. 5. 2021 14:40

Turnaj v Římě opanovala Iga Šwiateková. Devatenáctiletá polská tenistka ve finále dominovala, Karolíně Plíšková za necelou hodinu uštědřila dva kanáry.

Střetnutí nabídlo dvanáct gemů a všechny pro sebe získala rodačka z Varšavy. Karolína Plíšková zaostávala za soupeřkou ve všech aspektech, jen dvojchyb měla více. K zisku alespoň čestného gemu měla dvakrát blízko ve druhém setu, jenže nejprve na příjmu neproměnila dva brejkboly a v poslední hře pro změnu na servisu dva gemboly. Více netřeba dodávat, neboť výsledek sám svědčí o absolutní dominanci Polky.

Světová patnáctka letos opanovala druhý turnaj, první triumf zapsala koncem února v australském Adelaide. Iga Šwiateková v Římě ukázala, že je plně připravena na French Open zabojovat o obhajobu titulu.

Konec zápasu

6:0

Z hlediště se ozývá pískot, fanoušci si rozhodně takové finále ženského turnaje v Římě nepředstavovaly. Karolína Plíšková v něm neuhrála jediný gem, proti mečbolu zahrála bekhend do zámezí. Vítězkou turnaje se stává Iga Šwiateková!

A-40

Forhendovým returnem dostala devatenáctiletá polská tenistka sokyni přesně tam, kde ji chtěla mít. Posléze pálila znovu forhendem, už mimo dosah konkurentky.

40-40

Iga Šwiateková měla problémy, ale bekhendový return ještě vměstnala do kurtu. Vzápětí kontrolovala příliš dlouhý forhend soupeřky.

40-A

Eso na kříž.

40-40

Shoda. Po podání Karolína Plíšková první bekhend zvládla, ale ten následný již napálila daleko za základní lajnu.

30-40

Třetí získaný fiftýn v řadě posouvá Plíškovou ke gembolu. Křižný bekhend Polky skončil v území pro čtyřhru.

30-30

Vyrovnáno, lounská rodačka bojuje alespoň o čestný gem. Sokyni zahnala pod tlak, Polka namířila forhend do sítě.

30-15

Plíšková snižuje. Vydala se zkusit štěstí k síti, ke byla úspěšná, Šwiateková jí nalila míček na vítězný forhendový volej.

30-0

Už jen dva. Po returnu k základní čáře se Češka musela pořádně zohýbat k bekhendu, který usměrnila mimo vymezený prostor.

15-0

Forhendová přestřelka pro Šwiatekovou. Té schází poslední tři míčky k vítězství, Plíšková předvedla nevynucenou chybu z forhendu.

5:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

5:0

Následuje přestávka a výměna stran.

5:0

Eso na téčko, není co řešit! Iga Šwiateková vede 6:0 a 5:0. Plíšková má poslední šanci odvrátit velkou potupu, prohrát finálové utkání bez jediného získaného gemu se totiž příliš často nevidí.

40-0

Druhý přímý bod a tři gemboly pro varšavskou rodačku.

30-0

Devatenáctileté polské tenistce dnes vychází prostě a jednoduše všechno. Kraťas umístila nechytatelně za pásku.

15-0

Přímý bod po podání na kříž.

4:0

Absolutní dominance světové patnáctky pokračuje. Iga Šwiateková si se soupeřkou pohrála jako kočka s myší, Češka nakonec chybovala z bekhendu.

40-15

Devatenáctiletá Polka disponuje dvěma brejkboly. Bránila se statečně a nakonec úspěšně, Plíšková paradoxně nejsnadnější úder z ve výměně z forhendu napálila do sítě.

30-15

Iga Šwiateková poslala bekhendový return do deblového koridoru.

30-0

Karolína Plíšková trefuje šestou dvojchybu.

15-0

Devatenáctiletá rodačka z Varšavy směřuje za dalším brejkem. Postupně se blížila více a více síti, aby nakonec vyprodukovala vítězný forhend.

3:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

3:0

Následuje přestávka a výměna stran.

3:0

Iga Šwiateková měla poprvé starosti, avšak poradila si s nimi a nadále platí, ž Češka nezískala byť jen jediný gem. Gembol přetavila v gem přímým bodem.

A-40

Po dvou brejkbolech přichází gembol. Po kratším returnu Polka zkontrolovala pohyb Plíšková, balónek pak namířila do jejího protipohybu.

40-40

Iga Šwiateková zdárně odvrátila i druhou hrozbu ztráty servisu. V delší výměně zariskovala a forhend poslala těsně nad páskou. Plíšková následně zasáhla míček jenom rámem.

30-40

Přímý bod po servisu na téčko.

15-40

Dva brejboly! Jejich proměnění by mohlo Plíškovou pořádně nakopnout. Jen kontrolovala příliš dlouhý bekhend polské sokyně.

15-30

Zkrácení hry se Šwiatekové vůbec nepovedlo. Česká jednička doběhla k míčku s velkou rezervou a zahrála vítězný forhend po lajně.

15-15

Plíšková slaví první fiftýn na returnu! Míček poslala protihráče nepříjemně pod nohy, ta jej vzápětí napálila za základní čáru.

15-0

Kratší return byl vodou na mlýn pro devatenáctiletou Polku. Šwiateková vyslala forhend do levého rohu a mimo dosah české hráčky.

2:0

Proti brejkbolu zaznamenala Karolína Plíšková svou pátou dvojchybu. Iga Šwiateková získala i osmý gem v utkání a je zase o krok blíže vítězství v turnaji.

40-15

Raketa lounské rodačky letěla k zemi. Po zkaženém bekhendovém úderu totiž bude muset čelit dalším dvěma brejkbolům.

30-15

A další nevynucená chyba v podání české jedničky. Opět z forhendové strany, tentokráte umístila balónek pod pásku.

15-15

Přichází rychlé srovnání skóre v gemu. Šwiateková poslala return na tělo soupeřky, ta následně přestřelila forhendem.

0-15

Karolína Plíšková se motivuje, utkání ještě nezabalila. Nyní ji pomohl odraz balónku od pásky, po němž poslala forhend mimo dosah sokyně.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

Čtvrtý servis Šwiatekové, čtvrtá čistá hra. Servis ven z dvorce byl základ k úspěchu, vítězný bekhend na druhou stranu už jen takovou třešničkou na dortu.

40-0

Forhendový return skončil v síti.

30-0

Plíšková zatlačila na returnu, ale ani to jí nebylo nic platné. Polka totiž vzápětí umístila balónek do kryté pravé poloviny dvorce.

15-0

I druhý set zahajuje lépe Iga Šwiateková. Oběhla si úder na forhend a vypálila vítěznou dělovku po lajně.

0:0

Začíná druhý set.

6:0

Úvodní dějství netrvalo ani dvacet minut! Iga Šwiateková v něm dominovala a uštědřila soupeřce potupného kanára. Setbol proměnila úspěšným prohozem do forhendu Plíškové.

40-15

Čistá hra se nekoná. Polka si tvořila tlak, avšak Karolína Plíšková v klíčový okamžik předvedla parádní bekhend po lajně.

40-0

Tři setboly pro světovou patnáctku! Rodačka z Varšavy překvapila protihráčku forhendem po lajně z těžkého úhlu. Další vítězný míč.

30-0

Další parádní forhendový return, tentokráte po lajně. Češka ještě zuby nehty míček vrátila na polovinu konkurentky, ale na následnou ránu z forhendu byla krátká.

15-0

Forhendový return stačil Šwiatekové k zisku fiftýnu. Vzápětí to byla Plíšková, která ze stejné strany poslala balónek pod pásku.

5:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

5:0

Následuje přestávka a výměna stran.

5:0

Tři gemy na servisu a ani jeden ztracený fiftýn, skvělá bilance pro Polku. Ta je jediný gem od zisku prvního setu, po podání ven z dvorce napálila balónek do stejného prostoru, do protipohybu sokyně.

40-0

Přímý bod po servisu na téčko.

30-0

Podáním ven z kurtu si Iga Šwiateková otevřela prakticky celý dvorec. Bekhend následně střílela na střed, kam Plíšková neběžela.

15-0

Česká jednička se zatím hledá. Často se vůbec nedokáže trefit do úderů, což platilo i v tomto případě, kdy nečistě zasáhla míček forhendem.

4:0

Druhý brejkbol ovšem Karolína Plíšková odvrátit nedokázala. Po servisu chtěla zkrátit hru, avšak balónek trefila mizerně, sotva doskákal k síti.

40-15

Nyní chtěla rodačka z Varšavy až moc. První forhend ještě napálila před základní čáru, ale ten další až za ni.

40-0

Po další dvojchybě má devatenáctiletá Polka tři brejkboly.

30-0

Paráda v podání Igy Šwiatekové, která zatím přehrává konkurentku ve všech ohledech. Z defenzivy se dostala fantastickým bekhendovým krosem, za nímž soupeřka natahovala raketu marně.

15-0

Karolína Plíšková zapisuje třetí dvojchybu.

3:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

3:0

Následuje přestávka a výměna stran.

3:0

Čistou hrou Iga Šwiateková potvrzuje brejk a ujímá se vedení 3:0. Třetí gem uzavřela přímým bodem, Češka minula kurt forhendovým returnem.

40-0

S dvěma forhendy světové patnáctky si ještě Plíšková poradila. Proti tomu třetímu už ale jen bezmocně rozhodila rukama, ani jej nezkusila doběhnout.

30-0

Rodačka z Varšavy se na dnešní finálové utkání viditelně vyspala do růžova. Opět přebrala pozici aktivnější tenistky, finální forhend po lajně neměl chybu.

15-0

Cestu za potvrzením brejku zahajuje devatenáctiletá polská hráčka úspěšně. Po podání volila křižný forhend, načež Plíšková ze stejné strany napálila síť.

2:0

A ten Iga Šwiateková přetavila v brejk! Forhendový return vypálila nepříjemně na tělo Plíškové, která trefila forhend rámem rakety, míček vzápětí doletěl daleko za základní lajnu.

40-30

Druhá dvojchyba v jednom gemu posouvá Polku zadarmo k premiérovému brejkbolu.

30-30

Přímý bod po servisu na kříž.

30-15

Parádní útok Igy Šwiatekové. Ta sokyni zatlačila pod tlak a s posledním úderem si dala hodně záležet. Po vyšším odskoku napálila míček do protipohybu.

15-15

Konečně se devětadvacetiletá Češka dočkala prvního bodu. Ve vyrovnané výměně zkazila jako první konkurentka, jež zahrála příliš dlouhý bekhend.

15-0

Karolína Plíšková zahajuje gem na podání dvojchybou.

1:0

Konec přestávky, podávat bude Karolína Plíšková.

1:0

Následuje přestávka a výměna stran.

1:0

Na úvod čistá hra. Iga Šwiateková skvěle změnila rytmus hry kraťasem, k němuž soupeřka doběhla, ale míček poslala do sítě.

40-0

Po servisu na téčko vypálil devatenáctiletá Polka dělový forhend do levého rohu kurtu, Plíšková vracela bekhendem pod pásku.

30-0

Tentokráte byla aktivnější tenistkou česká tenistka, která ovšem ani v tomto případě nezískala fiftýn, když trefila forhend rámem rakety.

15-0

První výměna střetnutí patří polské tenistce. Iga Šwiateková rozběhala sokyni z strany na stranu, poslední obranný bekhend Češky byl příliš dlouhý.

Utkání právě začalo

0:0

Utkání právě začalo.

Na kurtu probíhá tradiční předzápasové rozpinkávání. Na podání začne Iga Šwiateková.

Vzájemné zápasy

Hráčky proti sobě sehrály jediné utkání, které ovšem není zapsáno v žádných oficiálních tabulkách. Došlo k němu v rámci přípravného turnaje v České republice v době, kdy se postupně začal rozvolňovat sport po první vlně koronaviru. Polka Šwiateková vyhrála ve třech setech, přičemž ten rozhodující se hrál formou super-tiebreaku do deseti bodů.

Karolína Plíšková V Římě umí. Potřetí za sebou se zde probojovala do finále, přičemž zabojuje o druhé prvenství. V roce 2019 ve finále porazila Britku Kontaovou, loni v průběhu druhého setu skrečovala zápas Rumunce Halepové. Česká jednička a devátá hráčka na světě v prvních dvou utkáních proti Sevastovové a Zvonarevové neztratila ani set. Ve čtvrtfinále i semifinále potřebovala na potup tři sety, ale jak proti Ostapenkové, tak proti Martićové rozhodující dějství zvládla. Lounská rodačka v letošní sezóně nepředvádí takové výkony jako by si představovala, turnaj v Římě by ji ovšem mohl nakopnout.

Iga Šwiateková je polská vycházející hvězdička. V devatenácti letech momentálně okupuje v žebříčku 15. pozici a ukazuje, že má ještě na víc. Vítězka loňského ročníku French Open v Madridu ztratila jediný set, a to v osmifinále proti Barboře Krejčíkové, kde byla velmi blízko vyřazení, avšak dokázala odvrátit dva mečboly a střetnutí nakonec převrátila na svou stranu. Ve čtvrtfinále si hravě poradila s Ukrajinkou Svitolinovou, ve dvou setech pak porazila sedmnáctiletou Američanku Gauffovou.

Všem fanynkám a fanouškům tenisu přeju krásné nedělní odpoledne! Vítám vás při sledování finále WTA turnaje v Madridu, u zápasu mezi Igou Šwiatekovou a Karolínou Plíškovou.

Vítáme vás u on-line přenosu. Utkání začíná v 14:00.