Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Britové uvolňují, bojí se ale mutací. Jejich náhlý nárůst experty nepříjemně překvapil

Svět

  17:01
Londýn/Praha - Británie v pondělí dosáhla dalšího z milníků rozvolňovacího plánu. Zemi ale znepokojují mutace koronaviru – indická doma a ty ostatní po celé Evropě.

Britský den D slavili především mladí lidé, kteří se už nemůžou dočkat velkých letních akcí a koncertů. To sice ještě tak úplně nejde, ale ve skupinách 30 lidí, jež jsou nyní povoleny ve venkovních prostorách, lze zorganizovat alespoň slušnou garden party. Vevnitř se pak mohou setkávat členové až dvou domácností.

Neostrouhali ani výletníci, jimž je ostrovní království tak trochu malé. Od pondělka totiž Británie opět povolila zahraniční cestování, poprvé po dlouhých čtyřech měsících. Pakliže cestujete do zemí na takzvaném zeleném seznamu, nepotřebujete víc než negativní test po návratu do Anglie.

Ne tak rychle

To všechno ale přichází s pověstnou „špetkou soli“. Britská vláda se totiž obává nových mutací koronaviru. Znepokojivá je především ta indická, jež už se objevila na několika místech země a vytvořila z nich nová ohniska nákazy.

Královna Alžběta představila priority vlády, Británie chce bojovat s dopady pandemie

Premiér Boris Johnson občany vyzval, aby „další krok učinili se značnou dávkou opatrnosti“. Před rychlým rozvolněním varoval také ministr zdravotnictví Matt Hancock a upozornil, že indická varianta by se brzy mohla stát dominantní v celé zemi.

Náhlý nárůst experty překvapil. Počty nakažených totiž ve Spojeném království všeobecně klesají a dvě třetiny Angličanů již žijí v oblastech s nulovým výskytem covidu. Alespoň jednou dávkou vakcíny již bylo očkováno přes 53 procent lidí a země začala s pomalým návratem ke sportovním a kulturním akcím.

Hudební festival v Liverpoolu.
Boris Johnson na návštěvě jednoho z očkovacích center v Británii.

Zpočátku se objevily obavy, zda proti nové variantě vakcína vůbec zabírá. Ty se sice nepotvrdily, avšak mezi neočkovanými se nová verze očividně šíří nebývale rychle. Tomu by měl být přizpůsoben i očkovací plán, jenž má nově zajistit až milion dávek denně.

Falešné testy na covid i očkovací průkazy se objevují hojně na britském černém trhu, je to problém pro celý svět

Třeba v severoanglickém Boltonu ale na vládu nečekali. V obavách z dalšího lockdownu tam nyní vakcínu podávají i sedmnáctiletým teenagerům. Celkově pak přes víkend stihli naočkovat na 9 tisíc lidí. Místní konzervativní zastupitel Andy Morgan dokonce na Twitteru vyzval všechny Boltoňany, aby se dostavili do svého očkovacího střediska s příslibem, že nějaký „důvod očkovat vás už se najde“. Příspěvek následně smazal.

Podobně vážná je situace i v asi dvacet kilometrů vzdáleném Blackburnu. Ohniska se objevila na jihozápadě Anglie a v severozápadním Londýně, hlavně ve čtvrtích Harrow, Barnet a Enfield.

Osekané cestování

Tak snadné to nebude ani se zahraničními cestami. Na zeleném seznamu je totiž velmi málo zemí: z těch „zajímavých“ vlastně jenom Austrálie, Nový Zéland a Portugalsko. Potenciálně atraktivní Izrael je de facto ze hry kvůli nově eskalujícímu izraelsko-palestinskému konfliktu.

Největší lákadla jako Francie, Španělsko a Řecko však byla umístěna, stejně jako většina Evropy, na takzvaný jantarový seznam. Ten sdružuje země, kam se podle ministra Hancocka „rozhodně nemá jezdit“. Pokud se člověk rozhodne doporučení nerespektovat, čeká ho desetidenní karanténa, během níž musí absolvovat dva negativní koronavirové testy.