Sagan přespurtoval Gaviriu a ovládl 10. etapu cyklistického Gira, závod stále vede Bernal

Slovenský cyklista Peter Sagan vyhrál spurterský dojezd 10. etapy a na Giru d'Italia oslavil druhý úspěch v kariéře. Trojnásobný mistr světa v závěru 139 km dlouhé trati porazil Kolumbijce Fernanda Gaviriu a ujal se vedení v bodovací soutěži. Růžový dres celkového lídra udržel před úterním volným dnem další kolumbijský cyklista Egan Bernal.

Tento článek je více než rok starý.

Foligno (Itálie) (Aktualizováno: 18:33 17. 5. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sagan ve spurtu korunoval práci týmu Bora-hansgrohe, který v poslední třetině etapy vystupňoval tempo a na jediné vrchařské prémii dne zhruba 40 km před cílem setřásl některé sprinterské rivaly.

Horský dojezd a šotolina, 9. etapa Gira sedla nejlépe Bernalovi a vede. Šílený pád utrpěl Mohorič

Číst článek

V koncovce tak na špici chyběli například Belgičan Tim Merlier, Dylan Groenewegen z Nizozemska či domácí hvězda Giacomo Nizzolo.

Evropský šampion Nizzolo se sice ještě ve spolupráci se světovým rekordmanem v hodinovce Victorem Camenaertsem pokusil zpět do hlavního pole dotáhnout, ale neuspěl.

Druhý italský vavřín

Sagan navázal na etapový vavřín ze své loňské premiéry na Giru. Ve stejném čase jako vítěz dojel i jediný český cyklista ve startovním poli Jan Hirt, celkově zůstal na 39. místě.

Bernal s přehledem uhájil první místo v průběžném pořadí. Belgický talent Remco Evenepoel snížil jeho náskok díky bonusovému sprintu o jednu sekundu a na druhém místě nyní zaostává o 14 sekund. Třetí je dál Rus Alexandr Vlasov s odstupem 22 sekund.

Ve středu peloton čeká klasikářská 162 km dlouhá etapa z Perugie do Montalcina. Cyklisté budou muset zdolat mimo jiné i náročný, 35 kilometrů dlouhý úsek po šotolině, který je součástí tradiční jarní klasiky Strade Bianche.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme