Ministr Arenberger má předložit Babišovi materiály ke svým majetkovým poměrům. Dostal seznam

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dostal v pátek od premiéra Andreje Babiše (ANO) seznam materiálů, které mu má předložit v souvislosti s nedávnými články o jeho majetkových poměrech. Řekl to na tiskové konferenci po pondělním jednání vlády.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Arenberger

Petr Arenberger | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„My jsme spolu hovořili v pátek. Dostal jsem seznam věcí, které mu mám předložit. To také udělám,“ poznamenal Arenberger. Na dotaz, zda ministr nezveřejní svá daňová přiznání, uvedl, že určitě ne dříve, než věc probere s předsedou vlády.

Havlíček: Arenberger by měl pronájem vysvětlit v řádu týdnů. Ať skončí, pokud se prokáže pochybení

Číst článek

„Panu premiérovi předložím veškeré materiály, které bude požadovat. Určitě je posoudí a podle toho budu dál postupovat,“ řekl.

Média minulý týden upozornila na to, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech.

Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, svou chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele.

Kontrola nemocnice

Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl.

Předseda vlády v pátek řekl, že ministra na osobním jednání požádal, aby věci do detailu vysvětlil. „Je to pochybení, je to špatně a musí to vysvětlit. Já určitě dokončím nějakou kontrolu hospodaření nemocnice, kde byl ředitelem, abychom se přesvědčili, že je všechno v pořádku,“ uvedl tehdy.

Arenberger důvody k rezignaci nevidí. ‚Řadu věcí jsem objasnil,‘ řekl k pochybnostem o svém majetku

Číst článek

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) při návštěvě celního úřadu v Jihlavě řekla, že pověřila své podřízené, aby hospodaření vinohradské nemocnice prověřili zatím z veřejných registrů a z mediálních výstupů.

„A pokud dospějí k závěru, že je to nutné provést, tak já podepíši mimořádnou kontrolu hospodaření vinohradské nemocnice,“ řekla. Je to podle ní v kompetenci ministerstva financí.

Arenberger v pátek řekl, že považuje vysvětlení svých majetkových poměrů za dostatečné a nevidí důvod pro rezignaci, po které volali opoziční politici. Prezident Miloš Zeman v neděli v rádiu Frekvence 1 poznamenal, že proti případnému Arenbergově odvolání by nic neměl. Sám na to ale nebude naléhat, neboť jde o kompetenci premiéra.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme