Podprůměrné teploty a nadprůměrné srážky podle meteorologů čekají příští měsíc Česko

Teploty přes den se v tomto týdnu budou většinou pohybovat kolem 15 stupňů Celsia, minimální noční teploty pak kolem šesti stupňů. V dalších týdnech se začne postupně oteplovat. Celkově bude období od 17. května do 13. června teplotně podprůměrné a pršet bude více, než je pro toto období obvyklé. Vyplývá to z týdenní předpovědi počasí a měsíčního výhledu počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

déšť, ilustrační foto

Celkově bude období od 17. května do 13. června teplotně podprůměrné a pršet bude více, než je pro toto období obvyklé (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Jako nejchladnější ze všech čtyř týdnů bude pravděpodobně první předpovědní týden, následně by se měly průměrné týdenní teploty postupně zvyšovat, ale i tak se budou pohybovat převážně blízko hranice podprůměrných a průměrných teplot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové v týdenní předpovědi a měsíčním výhledu.

Aktuální změny počasí odpovídají normálu. ‚Spíš se z něj vymykaly poslední roky,‘ říká expert

Číst článek

Naopak srážkově bude následující období slabě nadprůměrné. Nejvíc pršet z hlediska celostátního průměru by mělo v tomto týdnu a v týdnu od 7. června. V ostatních dvou týdnech by se měly srážky pohybovat v intervalech běžných hodnot pro toto roční období.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 70 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1941 zatím nejméně napršelo v roce 1950, kdy meteorologové naměřili 27 litrů na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1965 s úhrnem 143 milimetrů.

Taťána Míková: Česká krajina může oteplování zvládnout, připravme se ale na možnou migraci

Číst článek

Průměrná teplota pro období od 17. května do 13. června je 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v roce 1979, kdy průměr činil 18,8 stupně Celsia. Zatím nejnižší průměr 10,6 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1962.

Měsíční výhled se podle Českého hydrometeorologického ústavu zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent.

Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme