Sobota 11. května 2024, svátek má Svatava
130 let

Lidovky.cz

Kuvajt si předvolal českého velvyslance kvůli proizraelskému příspěvku, ten se za něj omluvil

Svět

  19:31
Kuvajt - Kuvajtské ministerstvo zahraničí si v pondělí předvolalo českého velvyslance Martina Dvořáka poté, co na svém osobním instagramovém účtu zveřejnil selfie s izraelskou vlajkou a popiskem „stojím za Izraelem“. Dvořák se později v otevřeném dopise omluvil. Napsal, že vyvolal „pochopitelné pobouření a rozhořčení mezi mnoha lidmi, pokud jde o současnou, velmi dramatickou situaci v Pásmu Gazy“.

Kuvajtský ministr zahraničí. foto: Reuters

Izrael zesílil bombardování Gazy, za noc vypálil sto raket. S ostřelováním pokračuje i Hamás

Dvořákův příspěvek podporující Izrael v Kuvajtu, který s Izraelem neudržuje diplomatické vztahy a podporuje snahy Palestinců získat nezávislý stát, vyvolal pobouření. Kuvajtská diplomacie si následně velvyslance předvolala, aby mu vyjádřila „kategorické odmítnutí a silný nesouhlas“.

Velvyslanec snímek stáhl a omluvil se v otevřeném dopise na twitterovém účtu české ambasády. „Bylo to ode mě extrémně necitlivé... Absolutně jsem neměl v úmyslu vyjádřit neúctu vůči nevinným palestinským obětem a životům, jejichž ztráty jsme svědky,“ uvedl v dopise a dodal, že nikdy nevyjadřoval nenávist nebo netoleranci vůči muslimům, Arabům nebo jakýmkoliv dalším etnickým nebo náboženským skupinám.

Autor: