Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Čtvrtkař James bude jednou z hvězd Zlaté tretry. Jsem rád, že tu můžu startovat, říká

Jedním z hlavních protagonistů jubilejního 60. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra v Ostravě má být čtvrtkař Kirani James z Granady. Olympijský vítěz z Londýna a stříbrný medailista z posledních her v Riu de Janeiro je připraven zaběhnout v Ostravě kvalitní čas i přes nepříznivé klima, které ho hned po příletu na severní Moravu přivítalo.

Kirani James a LaShawn Merritt (vpravo)
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

Jen 12 stupňů Celsia a stálý déšť, pro atlety nic příjemného. A charakter počasí se do středy, kdy se mítink uskuteční, ani výrazně nemá změnit.

"Počasí si nevyberete. Svůj běh kontrolovat můžete, ale počasí ne. Ale není to pro mě nic neznámého. Už několikrát jsem v něčem podobném závodil a na Hrách Commonwealthu jsem běžel 44,2. Uvidíme, jaký výkon to ve středu bude, ale strach z toho nemám. Hlavní cíl je pro mě vyhrát," řekl James na setkání s novináři.

Osmadvacetiletý rodák z Granady, který se aktuálně připravuje pod vedením osobního trenéra Harveyho Glance v americkém Phoenixu, od světového šampionátu v Dauhá na podzim 2019 prakticky nezávodil. Celou loňskou sezonu vynechal jako nemálo jiných atletů kvůli pandemii koronaviru.

Je nám líto, video expirovalo.
Na závod s Maslákem se těším, hlásí Kirani James

"Více jsem odpočíval, bylo nutné se vzhledem k situaci chovat více zodpovědně. Zdraví je nejdůležitější. Proto jsem si ani nedával žádné cíle. Byl to takový klidnější, ale těžký rok," řekl James, jenž letošní venkovní sezonu otevřel koncem dubna na mítinku ve Phoenixu časem 44,88.

Letos naopak jako celá atletická elita cílí na olympiádu v Tokiu. Po Ostravě má v plánu ještě účast na Diamantově lize a pak se vrátí trénovat zpátky do USA.

"Abych byl upřímný, jsem velmi rád za tu šanci startovat tady, protože jak víte, vloni žádné závody nebyly a já jsem nezávodil. Ve Phoenixu jsem běžel pod 45, myslím, že jsem ve formě, a těším se na to. Čas se uvidí ale až podle podmínek, těžko teď předpovídat," uvedl James, který se na oválu v Ostravě představí už potřetí.

Poprvé ve Vítkovicích startoval už v roce 2007 na světovém šampionátu mládeže. Zlatou tretru vyzkoušel v roce 2013 a tehdy překonal letitý rekord Kubánce Alberta Juantoreny z roku 1976 výkonem 44,49. Jamesův čas v rekordních tabulkách ale hned rok nato přepsal LaShawn Merritt (44,16). Plánuje si vzít rekord mítinku zpět? "Uvidíme, dopředu nerad tipuji."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články