Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

PŘEHLEDNĚ: Co nyní platí a co čekat od příštího týdne? Návraty do škol, otvírání hotelů či změny v zoo

Středoškoláci podstoupili kontrolu testů, aby byli připuštěni k přijímacím zkouškám. foto: MAFRA

Doporučujeme
Praha - Pandemie koronaviru v Česku slábne, v neděli testy potvrdily 257 nových případů nemoci covid-19, což je nejmenší nedělní přírůstek od konce letních prázdnin. Za posledních sedm dní připadá v Česku 71 nově odhalených případů covidu v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.
  20:51

Protože jsou čísla příznivá, kabinet pokračuje v rozvolňování. Lidovky.cz přinášejí ucelený přehled toho, co platí, začne brzy platit a co se rýsuje.

1. Divadla a koncerty

Do plného provozu se od příštího pondělí vrátí všechny základní a střední školy. S teorií začnou i vysoké školy

Od pondělí 24. května bude na venkovní kulturní akce smět dorazit až tisíc lidí a na ty konané ve vnitřních prostorách až 500 účastníků. Už od pondělka jsou povolené akce do 700 lidí venku. Návštěvníci ovšem musejí prokázat, že buď nákazu koronavirem v minulých třech měsících už prodělali či jsou minimálně dva týdny po druhé dávce očkování či doloží negativní výsledek antigenního či PCR testu.

2. Bary, restaurace

Interiéry restaurací zřejmě otevřou až v první polovině června. Od pondělka jsou však znovuotevřené alespoň zahrádky kaváren, barů a restaurací. Podmínkou pro návštěvníky je buď očkování, prodělání covidu v minulých třech měsících či negativní test na covid; vše může kdykoli zkontrolovat hygiena, ne hostinský či číšník. U stolu smí sedět nejvýše čtyři zákazníci, pokud spolu nesdílejí jednu domácnost, můžou být bez ochrany nosu a úst, při pohybu mimo stůl ji ovšem musejí nasadit. Mezi stoly musí být rozestupy minimálně jeden a půl metru.

3. Školy

Od příštího týdne se střední školy vrátí plně k teoretické výuce. Obnovit prezenční výuku podle vlády budou moci i vysoké školy, některým z nich však už v pondělí začalo zkouškové období. Podmínkou teoretické výuky vysokoškoláků jsou rozestupy alespoň 1,5 metru.

‚Už nám to šíleně chybělo.‘ Zahrádky vítají první hosty, na jejich otevření si lidé připíjeli už při snídani

Pro všechny žáky prvního stupně ZŠ od pondělka skončila rotační forma vzdělávání, tedy že se po týdnu střídala prezenční a distanční výuka. V Praze, Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji rotační režim už skončil i pro žáky druhého stupně, protože ve vyjmenovaných krajích panuje lepší epidemická situace než ve zbytku republiky. Díky tomu tam testování na covid probíhá už jen jednou týdně antigenními testy nebo jednou za 14 dní prostřednictvím PCR testu.

Též základní umělecké školy se od příštího týdne otevřou výuce. Pokud budou mít žáci test, nebude strop pro jejich počet při výuce stanovený, bez testu platí omezení na maximálně deset žáků. Kroužků se bez testu může účastnit skupina deseti dětí, s testem až padesát dětí vevnitř a sto venku.

4. Hotely a penziony

Příští týden po mnohaměsíční uzávěře otevřou i hotely a penziony, klientům budou moci nabídnout veškerou svou kapacitu. Hosté se budou muset prokázat negativním testem, potvrzením o očkování či dokladem o prodělání covidu v minulých třech měsících. Doklady bude muset zkontrolovat personál. Lidé se budou smět ubytovat nejvýše na sedm dní, pro delší pobyt bude nutný opětovný test.

5. Obchody

Už týden jsou otevřené obchody veškerého sortimentu, tedy i oblečení a bot.

Hotely mohou otevřít už příští týden, hosté budou muset mít test

Stejně tak smí lidé znovu zavítat do opraven obuvi, zlatnictví, hodinářství, cestovních kanceláří, truhlářství, ale také autosalonů a autobazarů. Podmínkou je mít nasazený respirátor. Platí limit jednoho zákazníka na 15 metrů čtverečních. Zákazníci musejí mít zakrytá ústa a nos respirátorem, dodržovat odstupy a před vstupem do prodejen si dezinfikovat ruce. Stravovací zařízení v obchodních centrech mohou prodávat občerstvení jen s sebou, zavřené musejí být dětské koutky či kina.

6. Zoo a botanické zahrady

Zoologické a botanické zahrady jsou částečně otevřené od minulého týdne. Od 24. května umožní vstup i do svých vnitřních pavilonů. Platit bude limit 15 metrů čtverečních vnitřní plochy na návštěvníka. Provoz zahrad či arboret bude dál omezen na 50 procent kapacity z maximálního možného počtu návštěvníků v jeden čas.

7. Nemocnice

Od pondělka mohou za pacienty v nemocnicích chodit návštěvy. Avšak musejí mít nasazený respirátor třídy FFP2 či nanoroušku (u dětí stačí běžná rouška) a prokázat se negativním výsledkem testu či že mají ukončené očkování či v nedávné době nemoc prodělali.

8. Sport

Ve vnitřních sportovištích bude moci být od příštího pondělí 30 lidí, oznámil Arenberger

Ve vnitřních sportovištích budou od pondělí 24. května smět cvičit pohromadě skupiny až dvanácti lidí. Na celém sportovišti se přitom může v jednu chvíli pohybovat až 30 osob. Fitness centra a posilovny jsou otevřená již od pondělka; vstupenkou je negativní test na covid, očkování či potvrzení o prodělání viru v posledních třech měsících. Klienti se však nemohou na místě převlékat, jsou totiž zavřené šatny i sprchy.

9. Co ještě zůstává zavřeno

Kina, sauny a bazény zůstanou zavřené do doby, než týdenní incidence v republice klesne pod 50 nových případů na sto tisíc obyvatel. Tehdy se také zvedne limit pro počet hostů na svatbách a na pohřbech, zúčastnit se jich bude smět až 100 lidí uvnitř a 250 venku; nyní je v obou případech počet hostů omezen na 30 uvnitř a 50 venku.

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.