‚Zásadní změna.‘ Vakcína Pfizeru se může skladovat měsíc v ledničkách, schválila léková agentura

Vakcína od firem Pfizer/BioNTech se může v Evropské unii skladovat až 31 dnů v ledničkách. Schválila to v pondělí Evropská léková agentura. Tato vakcína, která je jednou ze čtyř schválených v EU, se běžně skladovala při teplotách kolem minus 70 stupňů Celsia. Snazší skladování může zlepšit dostupnost této vakcíny. Objevit by se tak mohla třeba i v ordinacích praktických lékařů.

Tento článek je více než rok starý.

Amsterdam Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V květnu už bylo dostatečné množství vakcín

Vakcína od firem Pfizer/BioNTech se může skladovat měsíc v ledničkách (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: Český rozhlas

Neotevřené lahvičky s vakcínou Pfizer/BioNTech se budou moct skladovat při teplotě 2 až 8 stupňů po dobu až 31 dnů, doporučila Evropská léková agentura.

Rotační výuka na druhých stupních skončí příští týden. Do lavic se vrátí i středoškoláci, řekl Plaga

Číst článek

Podle předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka jde o velkou a zásadní změnu. „Tato změna zásadně ovlivní dostupnost vakcíny do ordinací praktických lékařů,“ komentoval pro iROZHLAS.cz rozhodnutí Evropské lékové agentury. „Vakcíny by se tak měly dostat blíže k zájemcům o očkování,“ vysvětlil.

Praktičtí lékaři dosud dostávali především očkovací látky AstraZeneca a Johnson & Johnson. Postup očkování v ordinacích ale stále vázl, protože těchto vakcín nebylo dost. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý čtvrtek oznámil, že praktici budou přímo do ordinací dostávat vakcínu firmy Moderna.

Stát si od toho slibuje zrychlení očkování u praktických lékařů. Podle předsedy Sdružení praktických lékařů Petra Šonky by praktici měli v květnu a červnu dostat 454 tisíc dávek Moderny.

Očkování od Pfizeru

Vakcína vyvinutá ve spolupráci americké společnosti Pfizer a německé firmy BioNTech je očkovací látkou typu mRNA. Podle údajů výrobce má účinnost zhruba 95 procent.

Lidé by měli mít právo vybrat si vakcínu, jakmile jich bude dost, navrhuje vakcinolog Chlíbek

Číst článek

Jako první země na světě schválila tuto látku k očkování 2. prosince Velká Británie. S vakcinací začala 8. prosince.

Evropská léková agentura vakcínu doporučila k podmínečné registraci na trhu EU 21. prosince, Evropská komise ji týž den schválila. S očkováním se v zemích EU začalo 27. prosince.

Do Česka vakcína dorazila 26. prosince, s očkováním se začalo rovněž o den později. Dosud bylo podle dat ministerstva zdravotnictví aplikováno přes 3,2 milionu dávek této vakcíny.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme