Hlavní obsah

Nováček půjde do hokejového MS s posilami. Nasadí tři rodilé Kanaďany a jednoho Švéda

Hokejisté nováčka elitní kategorie Kazachstánu mají v nominaci na mistrovství světa v Rize tři rodilé Kanaďany - beky Darrena Dietze a Jesseho Blackera a útočníka Curtise Valka - a švédského obránce Viktora Svedberga. Chybí ale nakonec zkušený sedmatřicetiletý gólman Henrik Karlsson, který před šampionátem opustil přípravu.

Foto: Sport.cz

Brankář Kazachstánu Vladislav Nurek (ilustrační foto)

Článek

Jako oficiální verzi uvedli zástupci reprezentace rodinné důvody, ale podle spekulací tisku za tím byl fakt, že se další rodák ze Švédska nedohodl na nové smlouvě s kazašským účastníkem Kontinentální ligy Nur-Sultanem.

Karlsson reprezentoval Kazachstán od sezony 2017/18 a představil se už na dvou šampionátech divize I i v olympijské kvalifikaci. Do Astany (nyní Nur-Sultanu) přišel v roce 2016 z Jokeritu Helsinky. Má také na kontě 26 zápasů v NHL za Calgary. Uvolněné místo zaplnil Demid Jeremejev (Temirtau).

O sedm let mladší Svedberg hraje v týmu kazašského zástupce v KHL poslední tři sezony po příchodu z Linköpingu a v sezoně 2018/19 ještě reprezentoval Švédsko, ale první velký turnaj jej čeká až nyní s Kazachstánem.

Sedmadvacetiletý Dietz přišel do Astany v roce 2017 a za Kazachstán hraje od ročníku 2018/19. Stihl jedno MS divize I i olympijskou kvalifikaci. V NHL má na kontě z ročníku 2015/16 za Montreal 13 utkání a pět bodů (1+4).

O tři roky starší Blacker hájil barvy Nur-Sultanu poslední tři sezony a v reprezentaci se objevil poprvé v minulé sezoně. Na kontě má jedno utkání v NHL za Anaheim v sezoně 2014/15.

Osmadvacetiletý Valk také zamířil do Nur-Sultanu před třemi roky a dres Kazachstánu oblékl poprvé v minulém ročníku. V NHL v sezoně 2017/18 nastoupil v jednom duelu za Floridu.

Čtyřiatřicetiletý Roman Starčenko také z Nur-Sultanu se chystá na šesté mistrovství světa mezi elitou a sedm jich odehrál v divizi I. O rok starší Alexandr Šin z celku Usť-Kamenogorsk sehrál dva turnaje nejvyšší úrovně a jeden o patro níže. Dvaatřicetiletý Jevgenij Rymarev z Chanty-Mansijsku z Vyšší ligy odehrál čtyři MS mezi elitou a čtyři v divizi. Ostatní hráče čeká v elitní skupině premiéra.

Mistrovství světa v hokeji 2021

MS v hokeji probíhá od 21. května do 6. června v Lotyšsku. Všechny zápasy skupinové části i play off hostí Riga. Česká reprezentace postoupila ze skupiny A ze třetího místa a ve čtvrtfinále hraje s Finskem, které obhajuje zlato. Češi se budou snažit vylepšit čtvrté místo.

Kazachstán se mezi elitou představí poprvé od šampionátu v roce 2016 v Rusku. Po tehdejším sestupu vybojoval návrat až předloni, kdy ovládl skupinu A divize I doma v Nur-Sultanu před dalším postupujícím Běloruskem.

Do programu MS zasáhnou Kazaši zápasem s domácím Lotyšskem, poté je čekají duely s Finskem, Spojenými státy americkými, Německem, Kanadou, Itálií a Norskem.

Nominace hokejistů Kazachstánu na mistrovství světa v Rize (21. května - 6. června):
Brankáři: Andrej Šutov (Usť-Kamenogorsk), Nikita Bojarkin (Karaganda), Demid Jeremejev (Temirtau),
obránci: Jesse Blacker, Samat Danijar, Darren Dietz, Alexej Makljukov, Valerij Orechov, Viktor Svedberg, Jegor Šalapov (všichni Nur-Sultan/KHL), Ivan Stěpaněnko (Atyrau), Kirill Polochov (Tambov/VHL),
útočníci: Pavel Akolzin, Alichan Asetov, Sajan Danijar, Dmitrij Gurkov, Nikita Michajlis, Kirill Panjukov, Jegor Petuchov, Anton Sagadějev, Roman Starčenko, Arkadij Šesťakov, Dmitrij Ševčenko, Curtis Valk (všichni Nur-Sultan/KHL), Arťom Lichotnikov, Kirill Savickij, Alexandr Šin (všichni Usť-Kamenogorsk), Jevgenij Rymarev (Chanty-Mansijsk/VHL).

Reklama

Související témata: