Hlavní obsah

Indická hrozba děsí, Tokio v nouzi testuje. Trochu smutné, říká jeden z účastníků

Tokio

Rozpačitě vyznívající obrázky. Nic ohromujícího, test bez šťávy. Skateboarding se ale v Tokiu dočkal alespoň nějaké předolympijské zkoušky čistě s domácími závodníky, a to deset týdnů před plánovaným startem vrcholné akce léta. Bez diváků, bez náznaku atmosféry, organizátoři si hlavně vyzkoušeli technické provedení závodů, které se nově dostávají do programu her. A měly být velkou atrakcí.

V olympijském skateparku v Tokiu se konal testVideo: Reuters

 
Článek

„Bylo to trochu smutné," poznamenal Akira Tanaka, jeden z účastníků akce v městském sportovním parku Ariake, kde kromě přímo zúčastněných bylo pusto prázdno.

„Chyběli diváci. Ale jako sportovec jsem necítil tak velký rozdíl proti normálnímu stavu. Možná jsem se až příliš soustředil," pokračoval dvacetiletý Japonec. Přes obecně nepříznivou situaci, kdy olympiáda teď v Tokiu není zrovna vítaným dýchánkem sportovců, má jasno v tom, že si nepřeje rušení či další odklad.

„Opravdu chci, aby se olympiáda konala. Myslím, že přijdou nejlepší profesionálové ze zámoří a opravdu se těším, až je uvidím," poznamenal dále Tanaka během akce, která se konala shodou okolností v době, kdy Japonsko do konce května rozšířilo stav nouze.

Prefektury Hokkaidó, Okajama a Hirošima se v neděli připojily k metropoli Tokiu, Ósace a čtyřem dalším regionům, kde již dříve byl vyhlášen stav nouze do 31. května.

Země se nedlouho před zahájením letní olympiády potýká s šířením nakažlivější varianty koronaviru. V oblastech, kde platí nouzový stav, musí restaurace a bary zavírat nejpozději ve 20:00 a nesmějí podávat alkohol. Kina či nákupní centra musí zkrátit otevírací dobu. Diváků na velkých sportovních a kulturních akcích může být nejvíce 5000, uvedla agentura Kjódó.

Japonský premiér Jošihide Suga potvrdil, že opatření v dalších třech prefekturách byla zavedena kvůli rychlému tempu nárůstu případů infekce koronavirem. Celostátní stav nouze ale vláda podle něj nezvažuje a Japonsko je podle premiéra schopno uspořádat bezpečnou olympiádu.

Poradce japonské vlády pro boj s koronavirem nicméně zdůraznil, že Japonsko musí nově pečlivě monitorovat šíření indické varianty nemoci, která je velmi nakažlivá. A v lidnaté zemi by mohla nadělat pořádnou paseku. I proto nelze čekat, že diváci budou masově užívat hry v hledištích. Nebo že by se mohli v ulicích potkávat s hvězdami.

"Pokud budou dodržována přísná preventivní opatření, která zajistí, že se řadoví Japonci nedostanou do kontaktu se sportovci a dalšími lidmi, kteří v souvislosti s olympiádou přijedou, je možné uspořádat bezpečné olympijské hry," naznačil Suga, jak to vše může vypadat. Vyhlídky na obrat nejsou valné.

Sdělil rovněž, že za účelem lepší ochrany obyvatel Japonska se Tokiu podařilo zajistit vakcíny pro dalších 25 milionů lidí od firem Pfizer a BioNTech, které budou dodány do září.

Země současně patří k nejpomalejším ve vyspělém světě, pokud jde o vakcinaci proti covidu-19. Lze mluvit až o průšvihu. Podle statistiky agentury Reuters byla dosud naočkována pouze tři procenta populace. Podle expertů se japonské zdravotnictví nachází na hraně svých kapacit.

Vyhlášení stavu nouze v dalších třech z celkem 47 japonských prefektur se odehrává jen něco málo přes dva měsíce před předpokládaným zahájením her, proti nimž roste odpor místních. On-line petici proti konání her podle organizátorů od jejího zahájení 5. května podepsalo 350 000 lidí. Média píší o bouři nevole. Olympiáda se měla původně konat v roce 2020, kvůli pandemii byla už jednou o rok odložena.

Japonsko se dosud vyhnulo zcela nekontrolovanému šíření nákazy, které paralyzovalo mnohé vyspělé státy. V zemi se 126 miliony obyvatel se podle Univerzity Johnse Hopkinse od počátku epidemie potvrdilo něco přes 673 000 případů koronaviru, přičemž denně jich přibývá do 7000. Více než 11 300 pacientů v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Reklama