Ruské úřady přestávají blokovat Twitter. Sociální síť odstranila většinu požadovaných informací

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se rozhodl dále neblokovat twitter, protože tato sociální síť mezitím odstranila více než 91 procent informací, zakázaných v Rusku. Oznámila to ruská média s odvoláním na komuniké Roskomnadzoru. Ten sice přestal zpomalovat twitter na pevných linkách a zařízeních, ale rozhodl se zachovat zpomalení na mobilních zařízeních, a to až do úplného odstranění zakázaného obsahu.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Někteří uživatelé Twitteru budou moci twítnou o 140 znaků obsáhlejší twít.

Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor se rozhodl dále neblokovat twitter, protože tato sociální síť mezitím odstranila více než 91 procent informací, zakázaných v Rusku (ilustrační foto) | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Úřad nicméně ocenil, že Twitter v žádosti o ukončení ruských omezení sociální sítě vyjádřil „zájem o konstruktivní dialog“ s úřadem.

Ruský cenzurní úřad zpomalil rychlost sociální sítě Twitter. Viní ji ze zakázaného obsahu

Číst článek

Roskomnadzor uvedl, že v současnosti odhaluje případy rozmístění protiprávních materiálů na dalších internetových platformách, včetně dalších amerických internetových gigantů Facebook a YouTube.

„Pokud tyto platformy nepřijmou odpovídající opatření, mohou být vůči nim uplatněny analogické sankce,“ upozornil úřad.

Fungování twitteru v Rusku zpomaloval Roskomnadzor od 10. března. Důvodem se stala skutečnost, že sociální síť nevyhověla požadavku úřadu, aby odstranila zakázaný obsah s dětskou pornografií, informacemi o drogách nebo s naváděním mladistvých k spáchání sebevraždy, anebo výzvy mladistvým k účasti na nepovolených akcí, tedy opozičních protestech a demonstracích, či extremistických materiálů.

YouTube, Facebook i Twitter budou muset mazat obsah vyjadřující neúctu ke státu, rozhodli ruští poslanci

Číst článek

Z přibližně 5900 odhalených závadných materiálů zůstává podle úřadu na twitteru dostupných 563.

Ruští pozorovatelé si podle serveru Newsru.com všímají, že tlak ruských úřadů vede internetové giganty k tomu, že začínají přistupovat na požadavky ruské cenzury, kupříkladu začínají odstraňovat i odkazy na „chytré hlasování“, což je taktika vymyšlená opozičním politikem Alexejem Navalným, zaměřená na podporu nejsilnějšího ze soupeřů vládnoucí strany Jednotné Rusko ve volbách všeho druhu.

Ruské úřady se nyní snaží fondy a štáby uvězněného Navalného označit za extremistické a postavit je tím mimo zákon, a rovněž zakázat Navalného přívržencům kandidovat ve volbách.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme