Tržby restaurací po otevření zahrádek byly o 60 procent vyšší, ukazují pokladny EET

ČTK ČTK
18. 5. 2021 11:11
Tržby gastronomických podniků za první den po otevření restauračních zahrádek byly podle společnosti Storyous, která dodává do restaurací technologie a pokladní systémy, o 60 procent vyšší proti běžnému pondělí v uzávěře. Počet otevřených podniků se však nezvýšil, venkovní prostory zpřístupnily většinou ty, které dosud prodávaly přes výdejní okénka.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Okénkový prodej podle Storyous nyní využívalo zhruba 64 procent stravovacích provozů, zbytek měl zavřeno. Přestože restauratéři možnost otevřít zahrádky podle ředitele společnosti Storyous Igora Třeslína uvítali, po dlouhém nuceném uzavření je to pro ně jen malá útěcha. V mnoha evropských zemích jsou podle něj gastronomická zařízení otevřená uvnitř i venku, mají jen sníženou kapacitu.

"Nezapomínejme, že mnoho restaurací v Česku venkovní prostor k dispozici vůbec nemá. Osobně přitom nevidím téměř žádný rozdíl v tom, zda host s negativním testem na koronavirus sedí na zahrádce, nebo uvnitř restaurace, kde je navíc profesionální vzduchotechnika," uvedl Třeslín.

Tržby restaurací se kvůli zákazu vstupu veřejnosti do stravovacích podniků podle Storyous propadly o 60 procent ve srovnání s obdobím před pandemií. Zařízení, která využívala výdejní okénka a rozvoz, zaznamenala pokles tržeb o třetinu. Při srovnání dat za loňský a letošní duben se podle Třeslína ukázalo, že restauracím, které se situaci přizpůsobily, tržby tolik nekolísaly a byly obecně vyšší než před rokem. Flexibilita a úprava způsobu fungování ve spojení s on-line prostředím měly podle Třeslína na "přežití" podniků zásadní vliv. Klíčové pro restaurace bude léto, dodal.

Zahrádky gastronomických zařízení vláda povolila otevřít od pondělí. Vstup na ně mají jen lidé s negativním testem na koronavirus, očkování nebo ti, kteří v posledních 90 dnech prodělali nemoc covid-19. Doklady nemusejí kontrolovat hostinští, zákazníci jsou povinni je předložit kontrole hygieniků nebo policie.

Ve venkovních prostorech restaurací musejí mezi stoly být rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost je nutná i od okolí, například chodníku. U stolu smějí sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nejsou členové jedné domácnosti.

Kvůli druhé vlně pandemie nesměly restaurace, bary, kavárny a další zařízení tohoto typu fungovat od 14. října do 2. prosince. Následně pro ně ale platila výrazná omezení kapacity i otevírací doby. Naposledy vláda rozhodla o jejich uzavření od 18. prosince.

Stravovací podniky byly loni veřejnosti nepřístupné od 14. března, hosty mohly pustit na zahrádky od 11. května. Provoz vnitřních prostor vláda povolila od 25. května.

 

Právě se děje

Další zprávy