Hlavní obsah

Fotograf Kamiński nahlédl šamankám pod pokličku

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská Leica Gallery připravila výstavu polského fotografa Kuby Kamińského Šeptuchy, která trvá do 13. června. Tvůrce začínal jako fotoreportér v denících, posléze dělal i reportáže z válečných konfliktů v Libyi či na Krymu.

Foto: katalog výstavy

Fotograf Kuba Kamiński pracuje často se skrytými symboly.

Článek

Vystavené fotky jsou ze série černobílých snímků domácích léčitelek pocházejících z Podlesí, oblasti na pomezí Polska a Běloruska. Šeptuchy se jim říká proto, že svá šamanská zaříkávání pronášejí šeptem. Jejich metody jsou směsí lidových léčitelských znalostí, pravoslavných náboženských rituálů, ale také zvláštního druhu psychologických schopností.

Fotograf navštívil region těchto novodobých čarodějnic několikrát, protože chtěl získat jejich důvěru, aby mohl s aparátem proniknout mezi ně a nahlédnout jim takříkajíc pod pokličku. Aby byl archaický a zároveň i tajemný dojem z fotografií takřka dokonalý, zvolil černobílou formu zobrazení. Některé snímky jsou navíc schválně tmavé a mírně rozostřené, aby vypadaly jako zahalené v neproniknutelném mystickém oparu. Pozorovatel musí v mnoha případech vizuálně propátrávat i sebemenší maličkost, aby vůbec pochopil, co se na ploše před ním odehrává.

Autor hojně využívá i náboženskou symboliku. Hraje si s latentními významy či jemnými náznaky drobných detailů. Na jednom snímku stojí na hřbitově žena na hrobě a za zády má kříž. Ze strany i zepředu vedle ní stojí další dvě postavy. Celková kompozice připomíná barokní obraz s ukřižovaným světcem.

Jiný snímek představuje také momentku ze hřbitova. V popředí je dřevěný kříž našikmo opřený o ohrádku. Ve druhém plánu se tyčí proti horizontu několik siluet křížů a vše zastřešuje olověná a zlověstně temná obloha plná stahujících se těžkých mračen. Tato apokalyptická scenérie připomíná dílo švýcarského symbolistického malíře Arnolda Böcklina, jehož obraz Ostrov mrtvých obsahuje v sobě podobný rukopis.

Kamińského fotografický soubor má kromě nesporné umělecké kvality i význam sociologický. Ukazuje totiž polozapomenutý ostrov dávno zaniklého světa. Ten, v dnešní době moderních technologií a striktního racionalismu, pracuje s abstraktními a možná i trochu tajemnými silami, které současný člověk ze svého života už dávno vytěsnil.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám