Policie obvinila další dva lidi v kauze kolem bývalého místopředsedy FAČR Berbra

Kriminalisté obvinili další dva lidi v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Jednoho viní z přijetí úplatku, druhého z legalizace výnosů z trestné činnosti. Té se měl dotyčný dopustit z nedbalosti a způsobit tak škodu přes 1,5 milionu korun. Na dotaz ČT to uvedla státní zástupkyně Daniela Bártíková z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policie zároveň rozšířila trestní stíhání několika již dříve obviněných lidí. Viní je nově z korupce a zpronevěry. Celkově je v kauze, kde policie stíhá i bývalého místopředsedu FAČR Romana Berbra, obviněno už 22 lidí.

„K vyšetřování podezření z korupce při ovlivňování výsledků druhé a třetí fotbalové ligy a zpronevěry sděluji, že dne 22. dubna 2021 policejní orgán vydal dvě další usnesení o zahájení trestního stíhání. Jedna osoba byla obviněna z přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti. Trestným činem byla způsobena škoda přesahující 1,5 milionu korun. Další osoba obviněna z přečinu přijetí úplatku,“ uvedla Bártíková.

Státní zástupkyně také uvedla, že kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozšířili trestní stíhání u několika již dříve obviněných lidí. Šest lidí nově viní z korupce, tři z uplácení a tři z přijetí úplatku. Všech těchto činů se měli obvinění dopustit ve prospěch organizované zločinecké skupiny. Některé z nich také policie nově viní i ze zpronevěry. Celkově je v kauze stíháno už 22 lidí.

Kriminalisté bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra obvinili loni v říjnu po rozsáhlém policejním zásahu. Viní ho z korupce a zpronevěry. Kromě něj policie tehdy obvinila ještě dalších 19 lidí. Kauza se týká údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích.

Z dvaceti obviněných jsou už všichni na svobodě

Vyšetřovatelé NCOZ tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle dřívějších informací mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek. V případu je kromě rozhodčích nebo bývalých hráčů obviněn také někdejší sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz.

Podle kriminalistů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale.

Z 20 původně obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě. V lednu policie z vazební věznice propustila také Berbra a Rogoze, které tak nyní vyšetřuje na svobodě. Vazba na ně byla uvalena loni v říjnu proto, aby nemohli ovlivňovat svědky.

Podle informací České televize policisté při říjnové razii zabavili na několika místech miliony korun v hotovosti, které patřily právě Berbrovi. Kriminalisté také zjistili, že Berbr ovládá společnost Lugas Corporation na Seychelských ostrovech, přes kterou může řídit i své podnikání v Česku.