Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ptáček Hamáček na ledě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček vynaložil velké úsilí, aby přesvědčil veřejnost, že to byl on, kdo stál v čele rozbití ruské výzvědné sítě na českém území. Současně se zlobil, když se mu vyčítaly přípravy cesty do Moskvy, tedy za nepřítelem, o němž v době těchto příprav věděl, že nepřítelem je nejen virtuálně, protože má na svědomí životy dvou českých občanů.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hamáčková verze zní, že celá cesta za kremelským mančaftem byla jen zastírací manévr. I s tím, že do Prahy povolal českého velvyslance v Moskvě za použití této perfektně připravené falešné stopy. Co na tom, že lidé, kteří vědí, jak funguje diplomacie, tvrdí, že ambasador mohl za Hamáčkem odjet bez cavyků a bez vymýšlení historky jako vystřižené ze seriálu o majoru Zemanovi.

První vicepremiér je neoblomný. Včetně toho, že detailní příprava cesty, vtažení do ní kremlofila ze Slovenska Andreje Danka, žádost o povolení pro Hamáčkovo letadlo, aby mohlo přeletět nad sousedními státy, toto všechno měly být tak prohnané kamuflážní triky, že nikdo kromě Hamáčka samotného jim nakonec nedokázal porozumět.

Člověk by si pomalu i řekl, že neví, jaké jsou ty zpravodajské hry, a že třeba zrovna v Janu Hamáčkovi dřímá dříve neobjevený génius falešných stop. A tu náhle promluvil muž, jemuž Hamáček veřejně vyznával lásku duševní i žaludeční. V mžiku smetl Miloš Zeman Hamáčkovu důmyslně budovanou fortifikaci.

„Jan Hamáček naprosto důvodně plánoval cestu do Ruska s těmito dvěma důvody. Svoji cestu pak také zcela rozumně odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích,“ sdělil Zeman Frekvenci 1. „Folklor zastíracího manévru si mohl ale odpustit,“ doplnil. Dvěma důvody Hamáčkovy návštěvy Moskvy mínil jednání o koupi vakcíny Sputnik V a o summitu Biden – Putin v Praze.

To první bylo víc než reálné a naštěstí se neuskutečnilo. Proč naštěstí? Protože důvěra ke Sputniku V stále klesá v samotném Rusku. Částečně proto, že tamní obyvatelé nevěří žádné vakcíně, částečně proto, že nevěří konkrétně ruské vakcíně, protože jsou přesvědčeni, že jim ruské úřady vždycky jen lžou.

To druhé, summit v Praze, by byl Kreml ochoten schválit jen za takovou protislužbu, kterou by Vladimir Putin shledal jako adekvátní.

Kdybych nepsal sloupek, ale točil film, následoval by záběr z výšky na zamrzlý rybník. Leží tam Hamáček v kroji a se zlomenou nohou. Nemusí se ani jmenovat Vašek, aby budil lítost. Ale pánovi, tedy Zemanovi, není líto ptáčka Hamáčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám