Hlavní obsah

Epidemii jsme fakt nezvládli, řekl Smejkal. Druhý den ministerstvo vyhodilo jeho poradní tým

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministerstvo zdravotnictví v úterý oznámilo, že rozpustilo Mezioborovou skupinu pro epidemické situace (MeSES), která v posledních týdnech poskytovala oponenturu k vládním opatřením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal

Článek

Jeden ze členů skupiny sociolog Martin Buchtík na Twitteru uvedl, že o zrušení skupiny se dozvěděl na základě telefonátu náměstka ministra zdravotnictví.

Důvod konce skupiny se prý členové nedozvěděli.

Hlavní epidemiolog IKEM a vedoucí skupiny MeSES Petr Smejkal v pondělí v rozhovoru pro Novinky konstatoval, že epidemii jsme „fakt nezvládli”.

To bylo v protikladu k tvrzení premiéra Andreje Babiše (ANO), který považuje epidemii ze strany vlády za zvládnutou, bez ohledu na 30 000 lidí, kteří v souvislosti s covid-19 zemřeli.

Smejkal: Epidemii jsme opravdu nezvládli

Domácí

Smejkal v rozhovoru pro Novinky kritizoval i nefunkční státní instituce a vysvětloval, proč se vláda začíná k názorům odborníků stavět odtažitě.

„Mám trošku pocit, jako by si najednou uvědomili, že by to vlastně neměla být Mezioborová skupina pro epidemické situace, kdo má kontrolovat rozvolňování, nýbrž ty do této chvíle asi nefunkční struktury ministerstva nebo Státní zdravotní ústav,” uvedl.

Další z členů skupiny Jan Kulveit, který se na oxfordské univerzitě zabývá modelováním vývoje epidemie, připomněl, že vláda expertům začala naslouchat až v době, kdy extrémně rostly počty mrtvých.

„Nutno přiznat, že skupina se na současné MZČR, jak jsem je poznal za dobu pandemie, příliš nehodí,” uvedl Kulveit s tím, že členové MeSES nemají „roztodivné vazby”, umějí anglicky, vycházejí z faktů namísto dojmů a snaží se o mezioborový přístup.

Babiš: Vláda pandemii zvládá. 30 000 Čechů je po smrti

Domácí

V názoru na přínos MeSES zřejmě kabinet není zcela jednotný. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) zrušení spolupráce lituje. „Chtěl bych moc poděkovat všem členům skupiny MeSES za skvělou spolupráci a na datech založenou odbornou expertízu a podporu, která tu chyběla a nyní bohužel opět chybět bude,” napsal Plaga na Twitteru.

Skupina se zdrženlivě vyjadřovala i k plánům vlády na rychlé rozvolnění, které nekorespondují s dříve přijatou strategii.

Mezioborová skupina pro epidemické situace vznikla v polovině letošního března jako odborný poradní orgán ministerstva zdravotnictví v souvislosti s rychlým šířením nového koronaviru. Kromě epidemiologů zahrnuje také odborníky na ekonomii, sociologii či právo.

Skupina lékařů činnost MeSES kritizovala

Činnost skupiny minulý týden kritizovala skupina 12 lékařů, mezi kterými je rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nebo kardiochirurg Jan Pirk. Vláda má podle nich standardní mechanismy řízení epidemie. Hlavní roli v ní má hrát ministr zdravotnictví, hlavní hygienik, případně hlavní epidemiolog za podpory Státního zdravotního ústavu.

Kritikům také vadilo, že MeSES nenese za svá doporučení ke zvládání epidemie žádnou právní, ekonomickou ani politickou odpovědnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám