Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kvůli světovému rekordu bude na Tretře speciální pomocník. Juck láká na velké výkony

Když už je to pěkné jubileum, chtělo by to oslavit ho velkým výkonem. Pořadatelé Zlaté tretry si proto nachystali pro 60. ročník oblíbeného atletického mítinku jednu výraznou novinku. Speciální světelnou technologii, která pomáhá ukazovat vytrvalcům tempo. Joshua Cheptegei by i díky ní chtěl zaútočit na světový rekord v závodě na 3 kilometry. Nebude to však jediná hvězda, která se v Ostravě představí. Ve hře navíc budou limity na olympijské hry. Přímý přenos Zlaté tretry sledujte ve středu od 17:00 na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

Pokud je tempo pomalé, svítí červeně. Když naopak vše jde podle plánu, závodnici vidí kolem trati zelené světlo. Tak ve zkratce funguje v poslední době hodně oblíbená, ale také některými kritizovaná wavelight technology, tedy speciální světelná technologie, která pomáhá vytrvaleckým hvězdám překonávat historické milníky.

A právě tuto novinku představí na jubilejním 60. ročníku také Zlatá tretra. Důvod? Do Ostravy dorazil Uganďan Joshua Cheptegei. Muž světových rekordů. Jen v loňském roce překonal nejlepší časy historie Kenenisy Bekeleho na pětce i desítce. V obou případech mu pomáhala světelná technologie. A ve Vítkovicích by rád zapsal další "svěťák". V závodě na 3000 metrů.

"Joshua Cheptegei je v současnosti nejlepší vytrvalec světa a právě pro něj jsme světelnou signalizaci objednali. Chce u nás podat v závodě na 3 kilometry nejlepší výkon a technologie bude ukazovat tempo nejenom jemu, ale i vodičům," prozradil manažer mítinku Alfons Juck.

Nebude to ale jen Cheptegei, který by mohl z technologie těžit. O rychlou patnáctistovku by se měla postarat světová rekordmanka Genzebe Dibabaová. Mistryně světa z roku 2015 chce běžet hluboko pod čtyři minuty.

Ostravští pořadatelé v tomto směru mají pro fanoušky i další výrazná lákadla. Čtvrtku poběží Kirani James z Grenady, olympijský vítěz z Londýna 2012 a stříbrný medailista z Ria 2016. Stovky a dvoustovky se zúčastní Američan Fred Kerley, který už letos zaběhl kratší trať pod deset sekund. V trojskoku se utkají dvojnásobný olympijský vítěz a čtyřnásobný mistr světa Američan Christian Taylor a halový světový rekordman Fabrice Zango-Hugues z Burkina Fasa.

Juck přidává i další jména: "Evropskou sezonu zahájí možná nejpopulárnější atlet světa tyčkař Armand Duplantis ze Švédska, který přijel v dobré náladě. Pokud bude spolupracovat počasí, věřím, že budeme mít šanci i v jeho případě vidět velký výkon. Je tu i oštěpař Johannes Vetter, který na každém závodě hází daleko a bude speciálně motivovaný, jelikož bude před očima Jana Železného. Právě na jeho rekord si Němec myslí," popsal.

Právě díky Železnému se Zlatá tretra koná jen půlrok od posledního ročníku, který se kvůli koronaviru uskutečnil netradičně na podzim. Ředitel mítinku a oštěpařská legenda však měl jasnou touhu vrátit ostravský závod zpět na jaro. A to i z důvodu pomoci domácím atletům.

"Chce, aby česká špička měla možnost se kvalifikovat na olympijské hry. Ať už díky splnění limitu nebo získání bodů do světového žebříčku. To byla hlavní motivace," řekl Juck, který zároveň přiznal, že jarní termín dává pořadatelům zabrat. Zlatá tretra totiž začíná mítinkovou sérii v Evropě a vše se teprve rozbíhá.

Českých hvězd se ale představí v Ostravě celá řada. Souboj z mistrovství Evropy si v kouli zopakují zlatý Tomáš Staněk se stříbrným Polákem Michalem Hartykem. Nebudou chybět ani oštěpařské hvězdy Barbora Špotáková s Nikolou Ogrodníkovou, jež budou soupeřit s Polkou Marií Andrejczykovou, která ve Splitu hodila třetí nejdelší pokus historie. Představí se čtvrtkař Pavel Maslák, dálkař Radek Juška a mnozí další. "Snažili jsme se pozvat nejlepší české atlety v každé disciplíně," komentuje manažer oblíbeného mítinku.

Všichni závodníci musí v Ostravě fungovat v přísných podmínkách a bublině. A striktní pravidla musí splnit i fanoušci, kterých může do Vítkovic dorazit 1500. Lístky jsou v prodeji ode dneška.

"Musíme vědět kvůli náročnému systému a logistice o každém divákovi, na jakém místě bude sedět. Musíme také vědět, jak je na tom s chorobou. Lidé musí přijít s negativním testem nebo potvrzením, že koronavirus prodělali nebo jsou očkovaní. Tímto směrem to půjde všude na světě," dodal Juck, který dá lístky také mezi záchranné složky, hasiče a zdravotníky.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články