Hlavní obsah

Zámek pod Kosířem otevřeli s novinkami

Právo, Jiří Růžička

Pes ležící na hrobu svého pána je název nově nalezeného obrazu, který je přírůstkem ve sbírkách zámku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Obraz údajně namaloval mecenáš a hostitel Josefa Mánesa hrabě August Alexander Silva Tarouca. Zámek se návštěvníkům otevřel minulý čtvrtek.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Čechy pod Kosířem

Článek

Podle ředitele Vlastivědného muzea v Olomouci Břetislava Holáska i kastelána zámku Martina Váni se na tvorbě nalezeného obrazu podílel i sám Josef Mánes. „Obraz je zapůjčený od soukromého majitele. Stane se novinkou pro letošní návštěvníky, bude u nás zatím rok a pak bude restaurován,“ vysvětlil Váňa.

Na zámku návštěvníci spatří nově také repliku šperků hraběnky Gizely Silva Tarouca, které měla na svatbě. Zhotoveny byly významnou a tradiční českou sklářskou firmou Preciosa Jablonec. Hraběnku ve svatebních šatech s těmito šperky zachytil malíř Josef Mánes. „Kde jsou originály, po tom stále pátráme,“ přiznal Martin Váňa.

Rozšíření filmové expozice

Rozšiřovat by se měla i filmová expozice Jana a Zdeňka Svěrákových o exponáty z filmu Obecná škola, později o exponáty z jejich chystaného filmu Betlémské světlo. „V zámku jsme po dohodě s krajskou hygienickou stanicí upravili podmínky tak, abychom umožnili individuální prohlídky. Návštěvníci si tak budou moci sami projít v klidu svým tempem expozice s popiskami,“ uvedl Holásek.

Pandemie ovlivnila na zámku sezonu již od loňského jara. Návštěvnost podle Holáska loni klesla na 40 procent, zhruba na 30 tisíc návštěvníků. V nadcházející sezoně má ke zvýšení návštěvnosti přispět řada plánovaných akcí včetně open-air koncertů a divadelních představení. Do zámeckého parku se letos přesunou z vnitřních prostor například také strašidelné prohlídky či tradiční empírový den.

Po třech letech tvrdé práce povstala zahrada na Pernštejně

Tipy na výlety

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám