Hlavní obsah

Šéf ruské rozvědky: Lichotí mi to, ale za hackerskými útoky na USA nestojíme

– Moskva

Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin v úterý odmítl, že by jeho agentura stála za nedávným rozsáhlým hackerským útokem na americké státní instituce a soukromé firmy, jenž byl proveden s využitím slabiny v síťovém softwaru americké firmy SolarWinds. Stanici BBC však řekl, že je polichocen americkým a britským obviněním, že by ruské zpravodajské služby mohly stát za tak sofistikovaným útokem.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Šéf ruské civilní rozvědky Sergej Naryškin

Článek

Spojené státy a Británie obvinily SVR, nástupkyni obávané KGB, z napadení devíti amerických ministerstev, řady dalších vládních agentur a mnoha soukromých firem. Hackeři nejprve implantovali škodlivý kód do síťového nástroje společnosti SolarWinds, který je v USA hojně využívaný. Při následné aktualizaci u jednotlivých uživatelů se pak kód dostal do řady firem a agentur a hackeři tak získali přístup k místním datům.

Podle expertů trvalo několik měsíců, než se na napadení systémů přišlo, a americké úřady dosud jasně neuvedly, k jakým datům se hackeři dostali. Prezident společnosti Microsoft Brad Smith útok označil za „největší a nejvíce sofistikovaný, jaký svět kdy viděl”.

„Tato tvrzení jsou jako ze špatné detektivky,” řekl BBC Naryškin, který je blízkým spojencem ruského prezidenta Vladimira Putina. Na přímý dotaz, zda za hackerským útokem stojí SVR, odpověděl, že by byl polichocen, pokud by SVR nesla zodpovědnost za takto sofistikovaný útok, ale že nemůže „vydávat kreativní úspěchy ostatních za svoje vlastní”.

Útočili ruští hackeři, tvrdí ukrajinská tajná služba

Bezpečnost

Zároveň řekl, že nechce z útoku obviňovat Spojené státy. S odkazem na dokumenty zveřejněné bývalým pracovníkem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwardem Snowedenem v roce 2013 poznamenal, že metoda útoku připomíná praktiky používané americkými a britskými tajnými službami.

USA, Británie a další evropské státy obviňují Rusko z řady nepřátelských kroků vůči Západu i vlastním občanům jako například z vměšování do voleb v zahraničí, hackerských útoků či snah o likvidaci názorových oponentů současné vlády. Naryškin v úterý řekl, že jsou podobná obvinění absurdní a ubohá a že Rusko žádnou z podobných aktivit nevyvíjí.

Naryškin je spolu s šéfem ruské vojenské rozvědky GRU Igorem Kosťukovem nejmocnějším šéfem ruských tajných služeb. V rozhovoru se vyhnul odpovědi na otázku ohledně pravdivosti odhadu šéfa britské rozvědky MI6, že se v Evropě podařilo dosud rozkrýt zatím jen asi desetinu všech ruských zpravodajských kampaní. Poznamenal však, že je s hlavou MI6 v kontaktu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám