Hlavní obsah

Zahrádky jsou otevřené už druhý týden, jídlo ale Čechy příliš netáhne

Novinky, bab

Po několikaměsíčním lockdownu se v pondělí 17. května otevřely zahrádky restaurací. Ovšem nebývale chladné a deštivé počasí mnohé Čechy odradilo, aby přišli posedět a najíst se. Obědové tržby restaurací tak v minulém týdnu byly stále hluboko pod stavem před koronavirovou pandemií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Počet obědových transakcí byl minulý týden na 39 procentech v porovnání se situací před začátkem koronakrize,“ uvedl generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Je to výrazně méně, než tomu bylo o rok dříve, kdy se po prvním lockdownu otevřely zahrádky restaurací 11. května 2020. Tehdy se počty obědových plateb pohybovaly těsně nad 50 procenty předcovidového stavu.

„Jasně se tak ukazuje, jak moc je zapotřebí, aby se otevřely i vnitřní prostory,“ doplnil Eich.

Za jídlo z okének Češi utratili míň

Lidé v době zavřených restaurací navštěvovali v době oběda výdejová okénka, která některé restaurace během lockdownu provozovaly. Jídlo však museli konzumovat doma či v kanceláři.

Minulý týden po otevření zahrádek se však počty obědových transakcí v porovnání s týdnem předchozím, kdy byly ještě zahrádky zavřené, zvýšily o pouhá tři procenta. I to je změna oproti loňsku, kdy konec prvního lockdownu přinesl silné oživení.

„Je to ale dáno primárně počasím, které v květnu 2020 bylo pro otevření zahrádek výrazně příznivější oproti deštivému týdnu od 17. května 2021,“ doplnil Eich.

I mírné oživení ale přineslo pro restaurace jednu pozitivní změnu. Lidé, kteří se jdou najíst na zahrádku, utrácejí více než ti, kteří si nechají jídlo dovážet domů. Průměrná výše jedné platby za oběd se totiž minulý týden vyšplhala na 139,90 koruny, to je o 1,90 koruny více, než jaký byl průměr v letošním dubnu.

Češi za obědy utrácejí jako před covidem

Finance

„Z rozvozu si většinou neobjednáváte nápoje, na zahrádce ano. A to se hned projeví na vyšší platbě,“ uvedl Jakub Ryba ze společnosti Edenred.

Podle jeho očekávání půjdou s lepším počasím a otevřením vnitřních prostor obědové útraty opět výrazněji nahoru, podobně jako loni v létě, kdy jsme v průměru za jeden oběd platili téměř 137 korun.

Po otevření vnitřních prostor volají i hospodští

Podle aktuálních údajů Plzeňského Prazdroje fungovalo v prvním týdnu otevření zahrádek přes osm tisíc hospod a restaurací, kam Prazdroj dodává pivo. Je to o 26 procent hospod a restaurací více, než tomu bylo záhy po prvním lockdownu loni v květnu.

„Poslední lockdown byl velmi dlouhý. Pro hospodské tedy možnost otevřít aspoň zahrádky představuje vzpruhu a částečný návrat do normálu. Většina z nich už si nemůže dovolit vyčkávat, musí to zkusit. I proto se teď během prvního týdne otevřelo mnohem více zahrádek než loni po 11. květnu po první vlně uzavření,“ doplnil obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz.

Ovšem v porovnání se stejným obdobím předcovidového roku 2019 je otevřeno o čtvrtinu méně podniků. „Pořád je tu totiž část provozovatelů a majitelů hospod a restaurací, kteří ještě neotevřeli. Buď proto, že nemají zahrádku, nebo se jim jen částečné otevření nevyplatí. Celý gastrosektor se tak znovu může postavit na nohy až po úplném rozvolnění a otevření interiérů. Jenom zahrádky zkrátka nestačí,“ doplnil Mráz.

Propad o více než třetinu

Objem sudového a tankového piva, který si hospodští na první týden po otevření od Prazdroje objednali, byl v porovnání se stejným obdobím před covidem nižší o 36 procent.

„Potřebujeme, aby se otevřely vnitřní provozy co nejdříve, byť s omezeními. S tím si ale poradíme. Bojujeme nyní o každého zákazníka, pokud by letošní rok dopadl tak jako loňský, bylo by to opravdu zlé,“ uvedl Martin Kružík, provozovatel brněnské restaurace Tusto Titanium.

Naprostá většina restauračních podniků z těch, co nemají zahrádky nebo zatím neotevřeli, se k restartu po další vlně rozvolnění chystá.

„Provozoven, které ukončily nebo se chystají ukončit činnost kvůli covidu, jsou nižší stovky. Chuť hospodských pokračovat je vysoká. Všichni sází na letní sezónu, která by jim pomohla aspoň trochu umazat ztráty z posledního roku. Důležité ale je, aby už zůstaly otevřené natrvalo, jinak by těch, kteří skončí, bylo mnohem víc,“ dodal Mráz.

Anketa

Navštívili jste již po znovuotevření zahrádku některé z restaurací?
Ano, už několikrát
16,9 %
Ano, ale jen jednou
10,1 %
Ne
73 %
Celkem hlasovalo 4328 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám