Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Brněnští vědci zkoumají vliv ostropestřce mariánského na zdraví závodních koní

Věda

  5:00
BRNO - Vědci z brněnské Mendelovy univerzity zkoumají účinky ostropestřce mariánského v krmivu závodních koní, u kterých dlouhodobá fyzická aktivita vede k poškození jaterních buněk, myokardu a svalů a narušuje také jejich metabolismus.
Závodní kůň (ilustrační foto)

Závodní kůň (ilustrační foto)

Už nyní mají potvrzené, že výtažky ze semen mají prokazatelně léčivé a regenerační účinky. Látky obsažené v semeni ostropestřce mohou pozitivně ovlivnit i energetický metabolismus při samotné fyzické zátěži koní, uvedla dnes v tiskové zprávě Hana Dočkalová z agronomické fakulty.

Výtažky ze semen ostropestřce mariánského se využívají při léčbě toxicko-metabolického poškození jater a chronických onemocnění tohoto orgánu. Nejvýznamnější obsahové látky jsou komplexně známy pod názvem silymarin. Jeho správné dávkování koním nyní vědci testují. „Kvůli objektivnímu posouzení výsledků letos poprvé používáme systém fitness hodinek s GPS a hrudních pásů, které nám umožňují sledování srdečního tepu koní,“ dodala Dočkalová.

Vědci objasnili, jak skupina hormonů ovlivňuje růst kořenů rostlin

Projekt skončí v roce 2022. Pokud se prokáže pozitivní účinek byliny na koňský organismus, otevře se tím cesta k použití podobného postupu i na jiná zvířata, ale i na člověka. Výhodou tohoto způsobu léčby je nízký výskyt zdravotních obtíží a snížení výkonnosti. Ostropestřec mariánský se využívá ve farmakologii jako doplněk stravy u zvířat, zejména ke zvýšení denních hmotnostních přírůstků nebo ve veterinární medicíně. Tato bylina je hned po kmínu druhou nejčastěji pěstovanou v České republice na ploše zhruba 2000 hektarů.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...